Uutiset

Konepajateollisuus

Nakamura-Tome esitteli uutuuksiaan Jimtofissa

Japanilainen CNC-sorveista ja sorvauskeskuksista tunnettu työstökonevalmistaja Nakamura-Tome esitteli uusia konemalleja ja automaatioratkaisuja marraskuun Jimtof 2018 -messuilla Tokiossa Japanissa.

SC-100, sisäänrakennettu kappaleenkuljetin.

Nakamura-Tomen uutuuksia messuilla olivat yksirevolveriset sorvimallit SC-100 ja SC-300II-L. Automaatiopuolelle Nakamura julkaisi uudentyyppisen kappaleenkäsittelijän nimeltään Compact Loader.

SC-100 uudella automaatiolla

Pienin esitellyistä uutuusmalleista oli yksirevolveristen koneiden sarjaan julkaistu SC-100 uudella kustannustehokkaalla automaatioratkaisulla varustettuna. 6” istukalla varustettu SC-100 on nimensä mukaan linjassa aikaisempien konemallien, kuten 2-revolveristen WT-100:n ja WY-100II:n, sekä 3-revolverisen NTY3-100:n kanssa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi samat työkalupitimet sopivat ristiin kaikkiin edellä mainittuihin konemalleihin.

Uutuusmalli SC-100 robottipanostajalla.

SC-100 on saatavilla kolmena eri versiona: Ohjelmoitavalla NC-kärkipylkällä varustettuna, vastakaralla varustettuna tai pelkkänä istukkakoneena. Koneistuskapasiteetti on Ø200mm x L:400mm ja tankokapasiteetti Ø51mm. SC-100 on vakiona varustettu pyörivillä työkaluilla (7,1/2,2kW; 6000k/min) ja Y-akselilla (±40mm).

Lisäksi koneessa on vakiona A-tyyppinen, eli kippaava kulhomallinen kappaleenpoimija ja sille sisäänrakennettu hihnakuljetin, joka tuo valmiit kappaleet koneen päädystä ulos. Pääkara pyörii maksimissaan 5000k/min 11/7,5kW karamoottorilla ja vastakara 6000k/min 7,5/5,5kW karamoottorilla.

SC-100:n rakenteessa on kiinnitetty erityistä huomiota lastunpoistoon. Koneen runko on L-mallinen, jolloin vastakara tai kärkipylkkä on pystyjohteilla ja revolveri vinoilla johteilla, jolloin lastuille jää reilu poistumistie leveälle lastunkuljettimelle, eivätkä ne jää johdesuojien päälle.

SC-300II kärkipylkällä ja ohjelmoitavalla tukilaakerilla varustettuna.

Nakamuran tuttuun tapaan myös käyttäjän näkökulma on huomioitu uutta mallia suunnitellessa. Ohjauspaneeli on varustettu 15” näytöllä ja työstötilan ikkuna on suurikokoinen, myös olennaiset mittarit ja voitelusäiliöt löytyvät heti koneen etupuolelta. Ohjauksena toimii Nakamuran virittämä Fanuc 0i-TF tutuilla Nakamuran toiminnoilla ohjelmointiin, kolarivalvontaan, työkalujen hallintaan ja epäsymmetristen kappaleiden asemointiin liittyen.

Kone itsessään on erittäin kompakti, sillä sen ala on ainoastaan 1950x1700mm (vastakaralla varustettuna 2270x1700mm). Painoa SC-100:lla on noin 5000kg.

SC-300II L kolmena variaationa

Toinen Nakamuran osastolla ensiesittelynsä saanut uutuus oli SC-300II L. SC-300II on hiljattain julkistettu mallipäivitys vanhaan SC-300 malliin, josta julkaistiin nyt pidempi L-malli.

SC-300II-L on yksirevolverinen CNC-sorvi, joka on saatavilla kolmena eri variaationa: Joko ohjelmoitavalla nc-kärkipylkällä varustettuna, vastakaralla varustettuna tai kärkipylkällä ja ohjelmoitavalla nc-tukilaakerilla varustettuna. Koneistuskapasiteetti on Ø360mm x L:1100mm (vastakaralla 1135mm), eli maksimi sorvauspituutta on kasvatettu perusmalliin nähden 500mm. 10-12” istukalla varustettu pääkara kiertää 3500k/min 22/18,5kW moottorilla ja sen tankokapasiteetti on Ø71-89mm.

Koneessa on vakiona pyörivät työkalut (7,5/3,7kW; 6000k/min) ja Y-akseli (±60mm). Ohjelmoitavan NC-kärkipylkän liikerata on 1000mm ja työntövoima ohjelmoitavissa välillä 2,5 – 6,5kN. Mikäli kone varustetaan ohjelmoitavalla nc-tukilaakerilla (SLU-X3.1 Ø20-165mm), on kärkipylkän liikerata 900mm. Kärkipylkkä on tällöin ns. knock-pin tyyppinen ja varustettu hydraulisella pinolilla.

Kaikki tukilaakerin kaapeloinnit kulkevat energiaketjuissa johdesuojien takana, erillään koneistustilasta. Kone voidaan varustaa kärkipylkän sijaan myös vastakaralla, jonka maksimi kierrokset ovat 5000k/min 15/11kW karamoottorilla ja liikealue 1000mm. Myös SC-300II L on varustettu suurella 15” näytöllä ja reilunkokoisella ikkunalla ja tuttuun tapaan kaikki oleelliset mittarit ja voitelusäiliöt ovat sijoitettu koneen etupuolelle.

Ohjauksena toimii niin ikään Nakamuran päivittämä versio Fanurin 0i-TF ohjauksesta tutuilla Nakamuran ominaisuuksilla. Koneen ala on 4377x1965mm.

Compact Loader lyhyillä kuljetinhihnoilla varustettuna. Mallikoneena WY-150.

Automaatioratkaisu Compact Loader

Automaatiopuolelle Nakamuran uutuus on uudentyyppinen kappaleenkäsittelijä Compact Loader.

Compact Loader on erityisesti pienille ja keskisuurille sarjoille suunnattu sisäänrakennettu panostaja/purkaja, joka on varustettu kahdella kuljetinhihnalla. Toinen hihnoista syöttää aihiot koneen sisään ja toinen tuo valmiit kappaleet koneesta ulos.

 Itse panostamisen ja purkamisen hoitaa sisäänrakennettu käsivarsi kääntyvällä 2-kouraisella tarttujalla, jolla voidaan operoida molempia karoja. Compact Loaderin käsittelykyky on Ø30 – 100mm / 2kg. Etuina perinteiseen Gantry-tyyppiseen panostajaan tai robottiin on huomattavasti pienempi tilantarve ja edullisempi hankintakustannus.

Compact Loaderin panostus- ja purkuhihnat, lyhyt malli.

Keskimääräinen purkuaika Compact Loaderilla on noin 6s ja liikenopeus noin 2m/s. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että Nakamuran suurnopeus-Gantryn GR-203:n purkuaika on noin 3,9s ja pikaliikenopeus Z-akselilla 250m/s.

Compact loaderia voidaan käyttää myös koneistuksen aikana, eli esim. Nakamuran WY- ja WT-sarjan koneiden alapuolisella revolverilla voidaan koneistaa vapaana olevalle karalle samaan aikaan, kun Compact Loader purkaa tai panostaa toista karaa.

Purku- ja panostushihnoja on saatavilla eri mittaisina ja mallisina asiakkaan tarpeet huomioiden. Nakamura-Tomen edustaja Suomessa on Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy.

Lue seuraavaksi