Blogi

Ihmisiä vuokrattavana

Konepörssin numero 3/2024:ssa on artikkeli InfraFour-henkilöstövuokrausyrityksestä. Siinä ei sinänsä ole mitään uutta. Tuore idea sen sijaan on keskittyä ainoastaan infra-alaan ja siinä pääasiassa kuljettajiin. Kolmisen vuotta sitten perustettu yritys välittääkin erilaisten koneiden kuljettajia, kiviautojen kuskeja, porareita sekä perämiehiä alan yrityksille. Homma on lähtenyt hyvin liikkeelle ja perustajat uskovat henkilöstövuokrauksen kasvuun infra-alallakin.

Yritykselle vuokratyövoiman käyttö tuo useita etuja. Omaa rekrytointia ei tarvitse tehdä, eikä kuluttaa oman henkilöstön aikaa haastatteluihin ym. Työntekijä on jo haastateltu ja ammattitaito varmistettu. Taskussa on tarvittavat kortit ja vakuutuksetkin on jo tehty. Työvaatteet ja turvavarusteetkin ovat valmiina.
Yrityksille on myös tuttua, että työmaiden eri vaiheissa työvoiman tarve vaihtelee, poissaolojen ajaksi tarvitaan täydennystä jne. Vuokraus tuo joustavuuttaa. Tiettyyn urakkaan henkilöstövuokrauksesta aiheutuvat kulut on helppo laskea eurolleen oikein.

Voidaankin siis sanoa, että henkilöstövuokrausyritykseen soiton jälkeen työmaan portista astuu sisään työhön valmis ammattitaitoinen henkilö.

Vuokrahenkilöstöä palkkaava yritys maksaa vain tehdystä työajasta. Jos kokemukset ovat hyvät, voidaan henkilön työsuhde myös toki vakinaistaa myöhemmin. Vuokratyövoiman käyttö antaa yritykselle runsaasti liikkumavaraa.

Varsinaiseen kuljettajapulaan sillä ei liene merkitystä, mitä kautta työntekijä yritykseen tulee. Vapailla markkinoilla kun ei liikaa ammattitaitoisia kuljettajia ole.

InfraFourin omistajina on kokeneen henkilöstövuokraajan lisäksi myös kaksi kokenutta maarakentajaa, jotka aluksi ottivat omille työmailleen kuljettajia ammattitaitoaan todistamaan. Alusta asti on pyritty siihen, että laatu korvaa määrän. Näin taataan yritysasiakkaiden kanssa jatkuvuus.

Entäpä sitten työntekijä. Minkälaisia etuja hän voi saavuttaa hakeutumalla vuokratyövoimaksi?
Työn hakuun ei tarvitse tuhlata aikaa soittelemalla ja lähettelemällä ansioluetteloita sinne tänne. Eri yritysten palveluksessa kerätty työkokemus on monipuolista ja kattaa erikokoisia ja -tyyppisiä koneita. Leipääntymisen välttäminen on helpompaa, kun työmaat ja henkilöt vaihtuvat.

Kun yksi pesti lähenee loppuaan, etsii henkilöstövuokrausfirma uuden kohteen. Palkkaus on myös sovittu, eikä se muutu sopimuskauden aikana. InfraFouristakin todetaan, että vuokratyövoiman palkkaus on täysin kilpailukykyinen ja monessa tapauksessa ollut yli vallitsevan tasonkin. Lähtökohtana on, että ammattihenkilö ansaitsee kunnon korvauksen työstään.

Koneita vuokraavat yritykset kertovat, että joskus kone jää vuokraamatta siitä syystä, että asiakkaalla ei olekaan kuljettajaa. Ainakaan minun tietääkseni ei mikään maarakennuskoneita ja laitteita vuokraava taho Suomessa vuokraa kuljettajia. Tosin esimerkiksi ajoneuvonostureissa asia on toisin. Tässä olisikin yhteistyön paikka. Kone ja kuljettaja samaan pakettiin, niin asiakkaan kannalta prosessi olisi vieläkin vaivattomampi.

Henkilöstöasioihin liittyy myös helmikuussa julkistettu yrityskauppa. Henkilöstöpalveluyritys Bolt.Works Oy ilmoittaa vahvistansa merkittävästi nostoliiketoiminnan tarjoamaansa ostamalla Puuhax Oy:n torninosturinkuljettajien henkilöstövuokraus-liiketoiminnan. Puuhaxin kuljettajat ja tilauskanta siirtyvät Bolt.Worksin omistaman Trenox-torninosturinkuljettajapalvelun alle.

Strategiaansa hiljattain uudistanut Trenox on nyt kuljettajien lukumäärällä ja liikevaihdolla mitattuna valtakunnan suurin toimija alallaan. Bolt.Worksilla on 21 konttoria, joten se pystyy palvelemaan työmaanostojen osalta kaikkialla Suomessa. Nostoliiketoimintaa jatketaan Trenox-brändin alla.
Kova talvi alkaa taittumaan, vaikka kovia yöpakkasia on luvassa tätäkin pääkirjoitusta kirjoittaessani maaliskuun alussa.

Runsasluminen talvi on aiheuttanut päävaivaa ja kustannuksia etenkin kaupungeissa. Allekirjoittanut asuu Turussa ja alkuvuoden runsaat lumisateet näkyivät täälläkin katukuvassa. Polannetta kertyi ja katuvarsien parkkipaikat kävivät vähiin aurauskasojen kasvaessa.

Kaupungeissa lunta joudutaan myös kuormaamaan pois ajettavaksi lumenkaatopaikoille.

Kun lunta on paljon, tulee näillä kaatopaikoilla ahdasta. Lumen kuljettaminen on kallista ja myös hankalaa.

Helsingissä Stara on jatkanut lumensulatus- ja puhdistuskokeiluja tänäkin talvena. Tänä vuonna etsitään erityisesti tapoja lisätä lumensulatuksen tehoa ja nopeutta.

Staran mukaan lumensulatus- ja puhdistuslaite sulattaa lunta tehokkaasti meriveden lämmöllä, ja sen käyttökustannukset ovat hyvin pienet. Lunta sulattava vesi pumpataan betoniponttonien päälle rakennettuun laitteistoon suoraan merestä. Laite puhdistaa lumesta vaiheittain roskat, sepelin, hiekan ja muovin. Lopulta puhdistetut sulamisvedet johdetaan takaisin mereen.

Staralta kerrotaan, että lumen sulattaminen on ainoa tiedossa oleva kustannustehokas ja ympäristöystävällinen tapa käsitellä lunta paikallisesti. Samalla se on myös ainutlaatuinen, sillä vastaavaa kehitystyötä ei tehdä missään muualla.

Viime talven testit tuottivat jo arvokasta tietoa siitä, kuinka paljon energiaa yhden lumikuorman sulattaminen vaatii. Kevättalven 2023 lumensulatuskokeilun aikana käsiteltiin 273 kuorma-autokuormaa eli reilut 3 000 tonnia lunta. Laite sulatti tunnissa keskimäärin kaksi kuorma-autokuormallista eli 22 tonnia lunta.

Lumensulatuksen avulla voidaan vähentää lumenkuljetuksia ja niistä aiheutuvia pakokaasupäästöjä kaupunkialueella. Samalla pienenevät myös meluhaitat ja kuljetuskustannukset.

Artikkelikuvitus: Pauli Maukonen