Uutiset
Makupaloja Mansen Mörinöiltä 2024 – osa 4
Vuoden 2024 Mansen Mörinöillä oli runsaasti nähtävää. Toimittajamme kiersivät tapahtumassa ja raportti julkaistaan nyt useammassa osassa. Kooste on myös Konepörssissä 5/2024. Tässä osiossa Lännen Tractors, Machinery, Novatron, RealMachinery, RST-Steel ja Taratest.
Lännen Tractors Oy
Lännen Tractors oli tuonut esille kolme Lännen-kaivurikuormaajaa, joista yksi oli varustettuna kotimaisella Rotyx-kallistuvalla kauhanpyörittäjällä. Rotyx-pyörittäjät ovat suomalaista suunnittelua ja ne kootaan Lännen Tractorsin tehtailla Loimaalla.
Kahdessa koneessa olivat jo asiakkaan yhteystiedot teipattuna hyttiin ja koneet lähtivätkin heti työmaalle Mansen Mörinöitten tauottua.
Machinery Oy
Machineryn uutuustarjontaa edustivat kotimaista valmistetta olevat hinattavat Swan Lift -henkilönostimet. Nokialaisen valmistajan mallisto täydentyi äskettäin kahdella uudella mallilla, jotka saivat nyt ensiesittelynsä Mörinöillä. Uudet mallit ovat Swan Lift 101Z (alakuvassa etualalla) ja 140ZB. Ensin mainitun maksimi työskentelykorkeus on 10,1 ja jälkimmäisen 14 metriä. Mallistoon kuuluu myös jo muutaman vuoden myynnissä ollut 18ZB, jonka työskentelykorkeus on 18 metriä.
Swan Lift -henkilönostimet ovat ympäripyöriviä nostimia, jotka on varustettu nivelpuomilla, jossa on myös teleskooppitoiminto. Swan Lift -nostin on aina perävaunualustainen eli henkilö- tai pakettiautolla perässävedettävissä. Pienimmänkin mallin paino on 1 100 kilogrammaa, joten alustana on aina jarrullinen perävaunu, mikä on huomioitava vetävää autoa ajettaessa (pikku-E-luokan ajokortti tarvitaan).
Swan Lift -henkilönostimen saa joko akku- tai sähkökäyttöisenä eli käytön ajaksi verkkovirtaan kytkettävänä mallina. Näin se soveltuu hyvin käytettäväksi sisätiloissa ja paikoissa, joissa hiljaisesta käyttöäänestä on etua. Nostinta pystyy myös siirtämään ilman vetoautoa siinä olevan Robson-tyyppisen vetolaitteen avulla.
Machineryn muuta tarjontaa Mörinöillä:
Novatron Oy
Novatron esitteli uutta merkin koneohjausjärjestelmien kanssa käytettävää 10 tuuman näyttöä. Näyttöala on kasvanut hieman edellisestä, mutta ulkomitat ovat ennallaan. Novatronin mukaan kosketusherkkyys on nyt parempi ja näytön heijastukset vähäisempiä. Toinen nähty uutuus oli koneohjausjärjestelmien G3-anturisarja.
Uudistuneiden antureiden myötä on luvassa nopeampaa näytön päivitystä sekä parantunutta mittatarkkuutta. Novatron esitteli jo vuoden 2022 Mansen Mörinöillä uuden pintaporalaitteisiin tarkoitetun Novatron X-Site 3D -mittausjärjestelmän, jolla pystyy helposti hallitsemaan poraustapahtumaa. Se myös nopeuttaa merkkausta oleellisesti. Nyt tähän vielä varsin uuteen tuotteeseen pääsi tutustumaan tarkemmin.
Muuta nähtävää Novatronilla:
RealMachinery Oy
RealMachineryn Jarno Saloniemi (alakuvassa) huokaisi helpotuksesta, kun pitkään satamassa lakon takia ”jumissa ollut” McCloskey R155 -suorasyöttöseula saatiin juuri ja juuri esille Mansen Mörinöille. RealMachineryn ennestään jo laaja konetarjonta täydentyi viime vuoden lopulla irlantilaisvalmisteisilla McCloskeyn laitteilla, kuten seuloilla, murskaimilla ja kuljettimilla. Saloniemi sanoo, että McCloskey on iso ja tunnettu konemerkki alallaan. Valmistajan laitteita leimaa miehen mukaan järeys ja vankat rakenteet.
R155 painaa 32,5 tonnia ja sillä syntyy kerralla kolmea lajiketta. Se on saatavana polttomoottorikäyttöisen (97 kW) mallin ohella myös Dual Power -mallina, jolloin seulontatyö hoituu sähköllä verkkosyötön avulla. Siirtoajoa varten Dual Power -mallissa on polttomoottori.
Tela-alustaisen seulan laitto käyttökuntoon kuljetuksen jälkeen vie valmistajan mukaan vain 10 minuuttia. Tämä seula lähti Mörinöiltä jo kiireesti ensimmäiselle työmaalleen kiviainestuotantoon.
RealMachinery aloitti 1.2.2024 Mecalac-kaivukoneiden edustuksen Suomessa. Mecalacin pyöräkuormaajat ovat sen sijaan olleet talon tarjonnassa jo toistakymmentä vuotta. Marko Kierros (alakuvassa oik.) toimii RealMachineryllä Mecalac-tuotepäällikkönä. Hän kertasi pitkän listan asioita, joilla Mecalacin kaivukoneet erottuvat muista. Monikäyttöisyys on leimaa-antava ominaisuus. Taittopuomi ja kulmakaivulaite lisäävät ketteryyttä ahtailla työmailla. Kehitteillä on myös toiminto, jotta lisävarusteisen, kallistuvan kauhanpyörittäjän voi helposti ”pudottaa pois” puomin päästä, kun sitä ei tarvita.
Mörinöillä nähtiin kaksi Mecalacin kaivukonetta; tela-alustainen 8MCR ja pyöräalustainen 9MWR (kuvassa). Kaiken kaikkiaan Mecalacilla on neljä kaivukonemallisarjaa; MCR (6–11 t, tela-alustalla), MWR (7–15 t, pyöräalustalla), MTX (pyöräalustainen, runko-ohjattu) ja MRail (ratakoneet, tela- & pyöräalustaiset).
Kierros sanoo Mecalacin kaivukoneiden soveltuvan monikäyttöisyytensä johdosta hyvin esimerkiksi viherrakentamiseen, kivimiehille, hautausmaille ja tien reunoissa tapahtuviin töihin. Kompaktista koosta on etua monissa ahtaissa paikoissa.
”Suomessa on Mecalac-kaivukonekantaa jo kolmisenkymmentä kappaletta”, tietää Kierros. Uusille konetilauksille hän sanoo olevan 3–6 kuukauden toimitusaika.
Ammann-koneiden Pohjoismaiden aluemyyntipäällikkö Magnus Rockler Ruotsista (alakuvassa) esitteli RealParkissa uutta Ammann eARX26-2 -täyssähköistä kaksivalssijyrää. Se on käytössä täysin päästötön ja erittäin hiljainen. Akun kapasiteetti on 31,5 kilowattituntia ja sitä voidaan ladata joko 230 tai 400 voltin sähköverkosta. Käyttöaikaa yhdellä latauksella on valmistajan mukaan tarjolla jopa 18 tuntia.
Työleveys on 1 200 millimetriä ja iskuvoima 29–41 kilonewtonia. Toiminnot hoituvat lähes täysin sähköisesti. Vain ohjausjärjestelmä on hydraulinen ja sekin sisältää hydrauliikkaöljyä vain neljä litraa. Ammann eARX26-2:n omapaino on 2 640 kilogrammaa.
RealPark oli Mörinöillä täynnä RealMachineryn ja Wihurin Teknisen Kaupan tarjontaa:
RealParkissa oli myös paljon muuta nähtävää:
RST-Steel Oy
RST-Steel Oy esitteli uudistunutta liiketilaansa. Tavaraa on nyt esillä entistä enemmän ja uuden suuren valoseinän avulla on helpompi esitellä valojärjestelmiä ja muitakin autovarusteita. Pihalla oli esillä RST-Steelin karjapuskurein ja lisävaloin ryyditettyjä pakettiautoja sekä yksi kuorma-autokin. Silmäkarkkia oli siis mukavasti tarjolla.
Taratest Oy
Taratest Oy:n järjesti pihallaan Elinkaari-tapahtuman. Esillä oli maa- ja kallioperätutkimuksia valtakunnallisesti tekevän Taratestin koneita ja palveluita sekä Taratestin kanssa samaan yritysryhmään kuuluvien Surgeonin ja 3D-Kopin toimintaa. Surgeon Oy tarjoaa mittauspalveluita, 3D-mallinnusta ja erilaista laskentaa työmaille niin uudisrakennus- kuin saneerauskohteisiin. 3D-Koppi Oy tarjoaa puolestaan digitaalisia palveluita maarakentajille, kuten koneohjausmallinnusta ja massalaskentaa suunnittelu- ja toteutusvaiheeseen. Palvelut on kohdistettu pienille ja keskisuurille maarakennusyrityksille.
Taratestin pihalla oli esillä myös paljon yrityksen yhteistyökumppaneita, kuten Geomachine, Infra Häme, Ramudden ja Leica Geosystems. Ne olivat näin osa Taratestin lanseeraamaa Elinkaari-tapahtumaa. Myös Taratestin tontilla esittäytyneen Leican osastolla pääsi kisaamaan Leican uuden käsimittalaitteen käytön nopeutta. Alakuvissa on juuri saatu kilpailusuoritus valmiiksi.
Elinkaaritapahtumassa nähtyä: