Uutiset

Työkoneet

Makupaloja Mansen Mörinöiltä 2024 – osa 1

Vuoden 2024 Mansen Mörinöillä oli runsaasti nähtävää. Toimittajamme kiersivät tapahtumassa ja raportti julkaistaan nyt useammassa osassa. Kooste on myös tulevassa Konepörssissä 5/2024. Tässä osiossa Rotator Oy ja Volvo Construction Finland Oy.




Rotator Oy

Radoilla liikkuvien koneiden turva- ym. määräykset päivitettiin muutamia vuosia sitten. Rotatorin pihamaalla oli esillä pyöräalustainen Hitachi ZX180W-7 2P katsastetulla eli kaikki nykymääräykset täyttävällä ratavarustelulla. Koko järjestelmä on rakennettu Suomessa. Raudan valmisti JPO-Service Oy ja turva- ja rajoitinjärjestelmän Rotatorille räätälöi Averfin Oy. Puomin kääntö ja korko rajoitetaan sähköisesti. Uutta on stabiliteetin menettämisen uhasta kertova varoitusjärjestelmä. Valmistusjonossa on jo lisää ratakoneita ja myös Merloihin tätä tullaan soveltamaan. Moottorien päästörajoitusvaatimukset myös radoilla tiukkenevat, joten uusille ratakoneille on tulevaisuudessa varmasti kysyntää.

Pyöräalustaiset, alle 10 tonnin painoiset kaivukoneet ovat työmailla yhä suositumpia, eivätkä vähiten kompaktin kokonsa ja ketteryytensä ansiosta. Rotarentin laivasto on nyt saanut täydennystä mallista Hitachi ZX95W-7 (9 200–9 970 kg/55,4 kW). Varusteena muun muassa Marttiini Metalli Oy:n  valmistama MRT11 -kallistuva kauhanpyörittäjä pihdeillä.

Rotatorin Hitachi-koeajopaikalla riitti vilskettä. Kopastavana oli muun muassa ZX95US-7 BL (8 300–9 400 kg/50,4 kW), joka korvaa vanhan mallin ZX85US-6. Stage V -moottori on tehostettu nyt turboahtimella. Ohjaamon koko on kasvanut ja näyttö on kahdeksan tuuman kokoinen. Vipukonsolit on integroitu penkkiin. Kuljettamisen helpottamiseksi alavaunun leveys on 2 200 millimetriä. Laajempi esittely löytyy tästä.

ITR Finlandin osasto on ollut vuodesta toiseen Rotatorin pihalla, täsmälleen samassa kohdassa. Tänä vuonna Tuomo Holm (vas.), Juhani Oksanen ja Selina Rintala olivat asiakkaita palvelemassa. Näytillä oli muun muassa kokonainen telarunko, ketjupaketteja sekä kulutusterästuotteita. Miehet kertoivat, että iäkkäitäkin koneita korjataan edelleen. Heiltä kannattaa kysyä esimerkiksi alavaunujen komponentteja, vaikka niitä vuosia ja työtunteja omaan sotaratsuun olisikin jo kertynyt runsaan puoleisesti.

Maa- ja vesirakennusalalle henkilövuokraustoimintaa tarjoava InfraFour esittäytyi Mörinöillä ensimmäistä kertaa. Ruuhkahuippuja on kätevä tasata henkilövuokrauksella. InfraFour varustaa työntekijänsä niin asianmukaisin kortein kuin myös turvavarustein, joten asiakkaalle konsepti on helppo. Artikkeli yrityksestä tästä.

Polttoainetoimituksiin erikoistunut Infuel toimii tällä hetkellä Helsingissä ja Turussa, mutta Pirkanmaankin kartoitus on menossa. Väinö Välja (vas.) Tanja Välja sekä Miika ”letkumies” Pettersson kertoivat, että yhä enenevässä määrin koneiden suoratankkaus työmailla lisääntyy. Polttoaineiden ja säiliöiden säilyttäminen työmailla jää asiakkaan halutessa pois, kun palvelu tilataan Infuelilta. Tällä hetkellä kalustossa on esimerkiksi kolme isoa säiliöautoa sekä pienempää ajokalustoa. Kuvan Unimog U 5000 -säiliöautolla, maksimissaan viisi tonnia polttoainetta toimitetaan huonokulkuisimmillekin työmaille. Toimitusten kulku on tarkassa etäseurannassa, millä taataan Infuelin mukaan ympäri vuorokauden tarkka, nopea ja kustannustehokas toiminta.

Leican osastolla Rotatorin sisätiloissa saattoi osallistua leikkimieliseen kilpailuun, jossa mitattiin kolmiulotteisia pisteitä mahdollisimman nopeasti Leica AP20 AutoPole -käsimittalaitteella. AP20 AutoPole säästää Leican mukaan työmaalla kuluvaa aikaa ja vähentää hankalia jälkikäsittelykorjauksia. AP20 AutoPole mahdollistaa mittaukset kallistetulla sauvalla, kohteen haun ja siihen lukittumisen sekä tarjoaa automaattiset korkeuslukemat. Korkeutta voidaan säätää ja sauvaa kallistaa piilopisteen paikallistamiseksi. Lisäksi tähtäyslinjan voi luoda nopeasti uudelleen ja lukita robottitakymetriin myös silloin, kun työmaalla on useampia mittaajia samanaikaisesti. Myös iCON Site Excavate -järjestelmää esiteltiin. Rotatorin pihalla oli koeajettavissa Hitachi-kaivukone, joka oli varustettu Leican semi-automaattisella koneohjausjärjestelmällä.

Rotator laajentaa Bomag edustustaan asfalttipuolen koneisiin, eli jatkossa Rotator myy ja huoltaa asfaltinlevittäjät, kaksoisvalssijyrät ja muut tähän liittyvät Bomag-tuotteet. Näitä uutuuksia ei vielä Mörinöillä nähty, mutta Konepörssi palaa aiheeseen myöhemmin. Bomagin asfalttipuolen uutuus on valssiohjattu BW174AP-5 AM Hydrid -kaksoisvalssijyrä. Se painaa noin 9 700 kilogrammaa, työleveys on 1 680 millimetriä ja päästöluokka Stage V. Jarrutusenergiaa kerätään hydrauliikkajärjestelmän paineakkuihin ja sieltä sitä käytetään, kun tehon tarve suuri.

Loimaalainen Dinolift on täyttänyt 50 vuotta. Mörinöillä oli esillä itsekulkeva uutuus eli akkukäyttöinen (AGM tai litiumioni) Dino 280RXTE -kuukulkija tukijaloilla. Sen maksimi työskentelykorkeus on tyyppinumeron mukaisesti 28 metriä eli kantapääkorkeus on 26 metriä. Vakioversiossa nostokyky on 230 kilogrammaa, mutta lisävarusteena saa 20 kilogrammaa lisäkapasiteettia. Nelivetoisen nostimen ohjausvaihtoehdot ovat tietenkin kaksi- tai nelipyörä sekä rapu. AGM-versiona (250 Ah) kone painaa 4 940 ja litiumioniakulla (288 Ah) noin 200 kilogrammaa vähemmän. Ilmoitettu huipputeho molemmissa on 20 kilowattia. Nostimessa on automaattitasaus aina 13,5 asteen kaltevuuteen saakka.

JLG:n henkilönostimia ja kuukulkijoita oli niitäkin esillä runsaasti Rotatorin pihamaalla. Korkeimmalle niistä kurotti JLG 1200SJP, jonka työskentelykorkeus on lähes 40 metriä. Maksimikorkeudessa sallittu korikuorma on 230 kilogrammaa. Dieselmoottorina on Deutz, josta tehoa saadaan 56 kilowattia. Myös akkukäyttöinen saksilavauutuus JLG ERT2669 oli esillä. Sen työskentelykorkeus on 10 metriä ja maksimi korikuorma 680 kilogrammaa.





Volvo Construction Finland Oy

Volvo CE Finlandin toimitusjohtaja Petteri Eronen kertoi, että toimitusajat Volvoillekin ovat lyhentyneet reilusti esimerkiksi vuoden parin takaiseen verrattuna. Pyöräkuormaajissa liikutaan nyt kolmen kuukauden tuntumassa. Mörinöiden viesti oli se, että konevuokraukseen on tullut myös lyhytaikainen vuokraus entisen pitkäaikaisen rinnalle. Noin sadan koneen vuokrafleetissä pienin kone on painoluokassa alle kaksi tonnia ja suurin painaa 95 tonnia. Siinä on valinnanvaraa.

Koeajettavana oli pyöräalustainen Volvo EWR 150E, joka oli varustettu niin sanotulla Engcon-tehdasvalmiudella eli Volvo Smart Connect -järjestelmällä. Siinä kone esivalmistellaan Engconia varten jo tehtaalla ja näin jälkivarustelun tarve on pieni. Smart Connect -yhteensopivuus laajenee muihinkin konemalleihin.

Katseenvangitsijana Volvo CE Finlandin pihamaalla oli puutavaran käsittelyyn tarkoitettu, korkealle nostava Volvo L200H (35–40 t/250 kW). Koura siihen on valittavissa pinta-aloilla 3,4–4,3 neliömetriä. Nostoteho on maksimissaan 11,2 tonnia.

Sandvik oli mukana Mörinöillä Volvo CE Finlandin pihassa Pirkkalassa ja esittelyssä oli Dino™ DC420Ri -porauslaite. Laitteen tehokas porakone, kolmen kangen karuselli ja 3D-navigointi mahdollistavat valmistajan mukaan nopean ja tarkan porauksen kaikissa infra- ja taajamalouhinnan maasto-olosuhteissa. Porauslaite tarjoaa 51–76 millimetrin reikäkokoluokassa uusia ominaisuuksia, kuten yhden reiän porausautomatiikan ja 14 metrin reikäsyvyyden. Edistyksellinen ohjausjärjestelmä ja huippuvakaa alusta varmistavat Sandvikin mukaan parhaan tehokkuuden ja turvallisuuden.








Lisää kuvia, Rotator ja Volvo CE Finland:





Lue seuraavaksi