Blogi

Enemmän pieniä, vähemmän suuria

Varsinkin loppua kohden varsin haasteelliseksi kääntyneen viime vuoden maarakennuskoneiden kokonaismyyntitilasto kertoo lukumääräisesti melko pienestä pudotuksesta. Tosin on kokoluokkia ja konetyyppejä, missä pudotusta oli melko lailla. Suurimmat dropit koettiin asuntorakentamisen työmaiden hiljenemisen myötä kurottajissa (-58 %) ja kaivurikuormaajissa (-45 %). Positiivinen kehitys nähtiin esimerkiksi pyöräalustaisissa kaivukoneissa, joissa nousua koettiin 10 prosenttia. Kentältä kuuluu, että tunnelma alkuvuodesta 2024 on odottava. Tarjouspyyntöjä myyjille tulee, mutta tiettyä epävarmuutta on ilmassa.

Teknisen Kaupan Liiton tilastoon myyntilukujaan ovat antaneet seuraavat yritykset: Avesco Oy, Dae-Tek Oy/RealMachinery Oy, Honka Trading Oy, KH-Koneet Oy, Liebherr Finland Oy, Lännen Tractors Oy, Mateko Oy, Rotator Oy, Suomen Rakennuskone Oy, Suomen Telakone Oy, Tracwest Oy Rentti, Volvo Construction Equipment Finland Oy ja Wihuri Oy Tekninen Kauppa.

Jälleen kerran voi todeta, että näiden lisäksi konekauppaa tekevät varsin monet muutkin yritykset Suomessa. Alla mainittuja lukuja voi pitää siis vain osatotuutena.

Vuonna 2023 edellä mainitut yritykset myivät yhteensä 1 632 maarakennuskonetta. Vuotta aiemmin vastaava lukema oli 1 840 kappaletta eli prosenteissa miinusta kertyi 11,3. Kun kääntää katseet lähimenneisyyteen, niin voi todeta, että matalammissa luvuissa oltiin vuosina 2013 (1 544 kpl), 2014 (1 461 kpl) ja 2015 (1 543 kpl).

Vuosi 2009 oli tätäkin alemmalla tasolla. Tuolloin vain 1 268 konetta meni kaupaksi. Joten vuoden 2023 lukema ei nyt niin poikkeuksellinen taida olla. Lähiaikojen paras vuosi on 2019, jolloin kokonaismäärä oli jopa 2 255 kappaletta.

Tosin näyttää siltä, että esimerkiksi pyöräkuormaajien ja kaivukoneiden järeissä kokoluokissa tiputus oli pieniä suurempaa. Näin voisi kuvitella, että koko kaupan rahallinen arvo pieneni lukumääräistä prosenttia enemmän.

Pyöräkuormaajia toimitettiin viime vuonna 653 kappaletta, joista nelisensataa alle 10 tonnin painoisia. Vuotta aiemmin luku oli 743. Pyöräalustaisia kaivukoneita meni tilaston mukaan asiakkaille 183 vuonna 2023, kun edellisvuonna päästiin lukemaan 166.

Alle kuuden tonnin tela-alustaisia kaivukoneita on tilastossa 243 (2023), jossa nousua 33 kappaletta vuoden 2022 tilanteeseen nähden. Yli kuusitonnisissa päädyttiin viime vuonna lukuun 452. Kun sitä verrataan vuoden 2022 tulokseen 572, niin huomataan merkittävä notkahdus.

Kaivurikuormain ei enää ole kovin kysytty konetyyppi. Nyt koettiin ehkä kaikkien aikojen alhaisin lukema 16. Edellisvuonna sentään oltiin vielä 30 tuntumassa. Kurottajien määrä laski luvusta 87:stä 36:een. Siinä siis lyhyesti viime vuoden toimitustilastoa, jota leimaa rakennusalalla nopeasti alkanut taantuma.

Alkuvuosi on yritysten tilinpäätöstietojen julkistamisen aikaa. Kun lehdistä on nyt saanut lukea rakennusalan yritysten konkurssiuutisia, on alalla myös positiivisempaa kerrottavaa.

Esimerkiksi infra-alan merkittävä toimija Kreate kertoo liikevaihtonsa kasvaneen 320 miljoonaan euroon vuonna 2023. Vuoteen 2022 muutos oli peräti 17 prosenttia plussalla. Käyttökate oli 14 miljoonaa euroa.

”Tarjouslaskenta on ollut vuoden 2023 lopulla hyvin aktiivista ja markkinakysyntä yllättävänkin korkeaa. Olemme luottavaisia, että aktiivisuus jatkuu vuonna 2024 etenkin kasvukeskusten kaupunkien investointiohjelmien sekä valtion raideinvestointien vetäminä vaikuttaen positiivisesti tilauskantamme kehittymiseen kuluvana vuonna”, kertoo Kreaten toimitusjohtaja Timo Vikström.

Alkuvuonna Kreatellakin laskentaan odotetaan julkiselta puolelta muun muassa Tampereen henkilöratapihaa sekä Tampere-Pori- ja Helsinki-Riihimäki-välin rataprojekteja. ”Myös teollisuuden osalta aktiivisuutta on ollut kiitettävästi sekä vihreän siirtymän että datakeskushankkeiden osalta, kun taas asuntorakentaminen vaikuttaa edelleen hyvin hiljaiselta. Julkinen talonrakentaminen jatkuu vilkkaana”, toteaa Vikström.

Kun kevät tästä lähtee toden teolla käyntiin, vilkastuvat myös monet infratyömaat.

Myös paljon julkisia hankkeita, esimerkiksi kouluja rakentava Consti Oyj ilmoitti vuodelle 2023 viiden prosentin kasvua. Sen liikevaihto kohosi 321 miljoonaan euroon ja käyttökate oli noin 15 miljoonaa euroa.

Alkuvuoden merkittäviin käynnistyviin inrahankkeisiin kuuluvat muun muassa Hailuodon siltaprojekti sekä VT9:n parannustyöt Siilinjärvellä.


Artikkelin kuvitus: Pauli Maukonen

Lue seuraavaksi