Uutiset

Työkoneet

Makupaloja Mansen Mörinöiltä 2024 – osa 3

Vuoden 2024 Mansen Mörinöillä oli runsaasti nähtävää. Toimittajamme kiersivät tapahtumassa ja raportti julkaistaan nyt useammassa osassa. Kooste on myös tulevassa Konepörssissä 5/2024. Tässä osiossa Agco Suomi, Asfalttikallio, JH-Center, Konesilta, Konevel ja Koneyksikkö.  Agco Suomi Oy

Agco Suomella katseenvangitsijana toimi valkoisen värin turkkiinsa saanut Valtra Q245 -traktori. Se edustaa merkin isojen traktoreiden uusinta Q-sarjaa. Q245:n moottoriteho on mallimerkinnän mukainen 245 hevosvoimaa (180 kW). Siihen on saatavilla hetkellisesti noin 20 hevosvoimaa lisää tehoa tietyissä tilanteissa. Vääntöä moottorista saadaan 1 200 newtonmetriä. Kuusisylinterinen ja 7,4-litrainen moottori täyttää Stage V -päästönormit. Siirtonopeutta on tarjolla 53 kilometriä tunnissa. Q245 on nelijäsenisen Q-malliston pienin traktori. Malliston traktorit ovat ulkomitoiltaan kaikki samankokoisia, eroa on vain moottoritehoissa. Suurimmassa Q305:ssä on 305 hevosvoimaa (224 kW).

Valtran uuden Q-sarjan traktorit ovat pullollaan älyteknologiaa. Ohjaamon varusteisiin kuuluu pitkä lista erilaisia käyttöhelpottavia toimintoja, kuten Agriroute, TaskDoc Pro, FMIS, Section Control, Multiboom, Variable Rate Control, Valtra U-Pilot, SmartTurn, ISOBUS ja Valtra guide. Toimintojen hallinta tapahtuu oikean kyynärnojan SmartTouch-käyttöliiitymällä. Yhdeksän tuuman kosketusnäyttö sisältää loputtomasti toimintoja traktorin hallintaan ja toimintojen seurantaan.


Agco Suomen pihan muuta tarjontaa:

Asfalttikallio Oy

Asfalttikalliolla odoteltiin alkavaa päällystyskautta hieman viimevuotista positiivisemmin mielin. Suomen hallituksen myöntämän lisärahoituksen myötä asfaltointikilometrejä on luvassa kesällä viimevuotiseen verrattuna lähes tuplamäärä.

Asfalttikallio esitteli Mansen Mörinöillä niin uutta kuin käytettyäkin asfalttikalustoaan. Uutta konekalustoa on hankittu takaamaan työnteon sujuvuus ja työjäljen laatu. Alakuvassa uusi Vögele Super 1303-3i -asfaltinlevitin Asfalttikallion väreihin maalattuna. Mörinä-kattauksessa nähtiin myös kylmäjyrsin, liima-aineenlevitin, jyriä ja tiehöylä, nekin kaikki Asfalttikallion värein somistettuna.

Asfalttikalliolta muistutetaan autoilijoita taas noudattamaan ajonopeuksia asfalttipataljoonia kohdattaessa. ”Maltillinen ajo on kunnianosoitus asfalttimiehiä kohtaan, jotka korjaavat rappeutunutta tieverkostoamme, valitettavasti joskus jopa henkensä uhalla. Pidetään siis nopeudet kurissa. Muutaman minuutin viivästyksen ei pitäisi haitata ketään kesäisessä Suomessa. Asfalttiryhmiä tullaankin näkemään teillä paljon viimevuotista enemmän, joten vaihtoehtoisia reittejä kannattaa tutkiskella ennen reissuun lähtöä”, todetaan Asfalttikalliolta.


Asfalttikallion muuta Mörinä-kalustoa:
JH-Center Oy

JH-Center Oy on aloittanut korealaisvalmisteisten GSK-iskuvasaroiden maahantuonnin ja jälleenmyynnin. Merkki on uusi Suomen markkinoilla. Alakuvassa Markus Viitanen vierellään GSK 500S -vasara, joka edustaa malliston keskikokoa. Sen omapaino on 864 kilogrammaa ja se on tarkoitettu käytettäväksi 11–16 tonnin kaivukoneissa. GSK-iskuvasaraperheessä on 14 mallia omapainohaarukkaan 105–4 203 kg. Ne soveltuvat käytettäväksi 0,8–55 tonnin painoisissa kaivukoneissa.

Toinen uutuusmerkki JH-Centerin tarjonnassa on Mega-kourat purku- ja erilaisiin materiaalinkäsittelytöihin. Niitä nähtiin Mörinöillä monia eri kokoja. Lisäksi JH-Centerin pihalla oli paljon PMC-kauhoja kaivukoneisiin ja pyöräkuormaajiin sekä Snowstar-harjalaitteita kevätsiivouksiin, myös kaivukoneen puomin päähän tarkoitettuja avoharjoja.

JH-Centerillä on hyllyssä paljon telastojen varaosia, kuten teloja, telalappuja, ketjuja, rataspyöriä jne., valmiina toimitettavaksi heti.

Mega-kouria.


JH-Centerin muuta nähtävää Mörinöillä:

Kauhaharjoja
Keräävä harjalaite
Avoharja kaivukoneen puomin päähän.
Konesilta Oy

Konesillan Mörinä-kattaus oli perinteiseen tapaan pullollaan uusia Kubota-kaivukoneita ja -pyöräkuormaajia. Ja tietenkin piha oli täynnä erimerkkisiä, käytettyjä kaivukoneita ja pyöräkuormaajia moneen kokoluokkaan. Kubotoja pääsi piha-alueella myös koeajamaan. Kilpailuhenkisille oli tarjolla tuttu palikkatesti, jossa kisattiin kelloa vasten asettelemalla palikoita järjestykseen kouralla varustetulla Kubota-midikaivukoneella.

Oman nurkkauksensa olivat saaneet Konesillan varustelemat, suoalustaiset kaivukoneet (alakuvassa). Niitä on nyt Konesillan Mikko Vinkin mukaan toimitettu asiakkaille jo kymmenittäin. Konesilta modifioi käytettyjä kaivukoneita painohaarukassa 8–20 tonnia metsä- ja suoalueilla tapahtuviin töihin; alavaunua pidennetään ja vahvistetaan, telapenkkejä korotetaan, kone varustetaan leveillä teloilla sekä tukisuksilla jne. Lisäksi koneita varustellaan asiakkaiden toiveiden mukaisesti vaikkapa rasvareilla ja kallistuvilla kauhanpyörittäjillä. Ideana on toimittaa valmiiksi varusteltu kaivukone pehmeissä olosuhteissa tapahtuviin töihin. Modifiointeja tehdään moniin erimerkkisiin koneisiin. Muutostyöt tehdään Konesillan Kärsämäen toimipisteellä.

Anssi Pullinen tekee opinnäytetyötään Konesillalle tutkimalla ja kehittämällä menetelmiä, miten suoalustaisten koneiden alavaunujen muutostöitä olisi edullisin ja tehokkain tapa suorittaa. Pullinen käyttää apunaan tietokonemallinnusta, jolla pystytään simuloimaan alavaunuun kohdistuvia rasituksia ja näin valitsemaan riittävät rakennevahvuudet turhaa ylipainoa välttäen. Mallinnuksen ja laskelmien avulla on siten helppo muokata alavaunuja erimerkkisiin ja -kokoisiin koneisiin.

Anssi Pullinen


Konesillan muuta Mörinä-nähtävää:

Päivän päätähti; sika! (mutta erittäin maukas sellainen)
Konesillalla pääsi testaamaan koneen käsittelytaitoja palikkatestissä.

Konepörssin kummipoika Nick Drew näyttää, miten nano-Kubota taipuu miehen käsissä.
Konevel Oy

Jimi Kuulasvuo aloitti Konevel Oy:n Tuusulan toimipisteellä viime vuonna purkualan asiantuntijana. Mörinöillä hän esitteli Rotar RSP 20 S -pulveroijaa. Sen omapaino on 1 950 kilogrammaa ja leukaväli 850 millimetriä. Laite on tarkoitettu käytettäväksi 16–25 tonnin kaivukoneissa. Leukojen murskaavat terät ovat tappikiinnitteiset ja näin vaihdettavissa. RSP 20 S on malliston pienin pulveroija. Suurin Rotar-pulveroija soveltuu käytettäväksi 70 tonnin painoisessa peruskoneessa. Konevel myy, mutta myös vuokraa erityyppisiä purkulaitteita aina päivävuokrauksesta alkaen.

Jimi Kuulasvuo ja Rotar RSP 20 S -pulveroija.

Konevel esitteli Mörinöillä myös jo viime vuoden Maxpossa uutuustuotteena nähtyä KVex RQ-280 -keräävää harjalaitetta (kuva ylhäällä), joka on tarkoitettu karkean hiekan nostoon. Laitteen järeydestä kertoo se, että se on tarkoitettu käytettäväksi vähintään 10 tonnin painoisessa pyöräkuormaajassa. Laitteita on kuulemma vielä valmiina pikaiseen toimitukseen mattimyöhäisille kevätsiivoojille.

Alakuvassa Patrik Kindstedtin takana pian alkavan leikkuukauden tarvekaluja, kuten Tokvamin piennarleikkuuseen soveltuva mekaaninen ketjumurskain traktorikäyttöön ja Seppi M. SMO -kelamurskain käytettäväksi pyöräkuormaajan tai kiinteistönhoitokoneen nokalla. SMO-kelamurskaimia on tarjolla kolmea työleveyttä; 175, 200 ja 225 senttimetriä. Peruskoneen minimi tehontarve on 44 kilowattia (60 hv).

Patrik Kindstedt
Rotar RSP 20 S

Koneyksikkö Oy

Koneyksikön pihalla pääsi tutustumaan uusiin täyssähköisiin Firstgreen-liukuohjattuihin pienkuormaajiin. Firstgreen-mallistossa on yhteensä kuusi erikokoista sähkökuormaajaa, joista kaksi oli esillä Mörinöillä. Firstgreen-koneita maahantuovan ja jälleenmyyvän Koneyksikön Tuomo Tuukkasen mukaan sähköisen pienkuormaajan hintaero vastaavankokoiseen polttomoottorikäyttöiseen verrattuna on varsin maltillinen. Sähkökoneen käyttövoima- ja huoltokuluissa tuo hintaero on kurottu nopeasti umpeen. Ja lisäksi on huomioitava, että sähkökone on hyvin hiljainen ja päästötön. Käytettävyyttä lisää myös mahdollisuus käyttää konetta kauko-ohjaimella. Kuvan pienemmässä koneessa se on vakiona. Firstgreen-pienkuormaajista on luettavissa tarkempi esittely tästä linkistä.

Firstgreen-sähkökoneita.

Koneyksikkö myy Firstgreen-koneiden ohella myös käytettyjä kuorma-autoja ja koneita sekä toimii Pirkanmaalla jälleenmyyjänä Marakonin Normet Xrock -iskuvasaroille ja purkulaitteille sekä Suvanto Trucksin edustamille kuorma-autoille, joita niitäkin oli esillä Mörinöillä. Tapahtumassa oli mukana myös Suvanto Trucksin väkeä muilta toimipisteiltä.

Lue seuraavaksi