Uutiset

Työkoneet

Makupaloja Mansen Mörinöiltä 2024 – osa 2

Vuoden 2024 Mansen Mörinöillä oli runsaasti nähtävää. Toimittajamme kiersivät tapahtumassa ja raportti julkaistaan nyt useammassa osassa. Kooste on myös tulevassa Konepörssissä 5/2024. Tässä osiossa Avesco Oy, Bronto Skylift, MN-Lifttek Oy ja Suomen Rakennuskone Oy.


Avesco Oy

Tuotepäällikkö Juho Tirkkonen oli saanut Avescon pihamaalle esiteltäväksi yhden kiinteärunkoisen ja yhden ympäripyörivän Magni-kurottajan. Kädessään Juha pitää radio-ohjainta, jolla kurottajaa voidaan ajaa ohjaamon ulkopuolelta. Edustus on uusi ja laajempi artikkeli Magnista on tulossa, niin Konepörssiin 5/2024 kuin tänne uutispalveluunkin.

Käytetyn koneen peruskunnostus on oiva tapa herättää vanha sotaratsu uuteen kukoistukseen. Avescon hallissa oli ”räjäytettynä” noin 22 000 tuntia ajettu Caterpillar 777G -kiviauto, jonka voimansiirtolinja ja jarrut uusitaan. Voimansiirtolinjalla tarkoitetaan tässä kohtaa dieselmoottoria, momentinmuunninta, vaihteistoa, vetopyörästöä, ajomoottoreita, akseleita ym. Yhteensä yli 3 000 osaa vaihdetaan tai korjataan. Avescon mukaan kiviauton tuottavuus ja käyttövarmuus palautuu uutta vastaavaksi.
Bronto Skylift

Huoltojohtaja Heikki Tiura vei Konepörssin yläilmoihin Volvon alustalle rakennetulla Bronto Skylift S104HLA -nostolava-autolla. 62 tonnia painava yhdistelmä nostaa maksimissaan 104 metriä ja suurin sallittu korikuorma on 700 kilogrammaa. Alla Tiuran haastatteluvideo, joka tehtiin 70 metrin korkeudessa.Bronto Skyliftin tuotetuessa työskentelevä Jari Tirkka opasti Mörinä-vieraita kuljettajien koulutuksessa käytettävän simulaattorin käytössä. Nick Drew on laittanut virtuaalilasit päähänsä ja toteaa kaivukoneen ajamisen olevan paljon helpompaa.MN-Lifttek Oy

MN-Lifttekin toimipisteessä Lempäälässä oli esillä niin Manitoun kurottajia kuin Hoeflon-arsenaaliakin. Hoeflon C6 (punainen) on malliston keskikokoa ja erittäin suosittu. Hoeflon valmistaa tällä hetkellä tela-alustaisia mininostureita viidessä eri kokoluokassa. 2 850 kilogrammaa painava C6 on malliston keskivaiheilta ja sitä järeämmät mallit ovat C10 ja vuoden 2019 Baumassa lanseerattu, noin yhdeksän tonnia painava, täyssähkökäyttöinen C30e. Pienet keltaiset koneet ovat tyyppimerkinnöillä C1 (kuvassa) ja C4.

Hoeflon CX5-L on akkukäyttöinen alipainenostin, jolla voidaan tarttua esimerkiksi palosuoja- tai muihin rakennuslevyihin asennuksen helpottamiseksi. Kapasiteetti on 250–500 ja laite itsessään painaa 50 kilogrammaa. Tartunta on pyöritettävissä täydet 360 astetta (neljä lukitusasentoa). Sekä alipainenostin että C1-nosturi oli myyty Lift-AP Oy:lle.Suomen Rakennuskone Oy

Suomen Rakennuskoneella möristiin järeästi. Paraatipaikalla komeili sodankyläläisen Arctic Infra Oy:n tuore hankinta eli Komatsu 155AX-8 -puskukone (42 t/264 kW). Avainasiakasjohtaja Jari Salomäki kertoo myyneensä viimeisen vuoden aikana yhdeksän puskukonetta, kuusi 155:sta ja kolme 375:sta. Aina ei puskukonekauppa Suomessa ole sujunut yhtä mallikkaasti. Jari muistaa, että monia vuosia sitten yhdellä Fiat Hitachin puskukonekaupalla tuli sen vuoden sataprosenttinen markkinaosuus. Arctic Infran nuorista, yritteliäistä miehistä löytyy artikkeli tästä.

Suomen Rakennuskoneen minikuljettajien koeajopaikalla riitti vilskettä ja vipinää. Tulevaisuuden lupaukset laittoivat kauhaa liikkeelle rivakasti. Täällä kerrottiin Komatsun olevan sitä parasta sorttia.

Wirtgen Finland löytyi Suomen Rakennuskoneen pihalta. Kleemann Mobiscreen MSS 802i Evo -seulaa esittelivät Jason Bär (Kleemann-aluemyyntipäällikkö) ja konemyyjä Jussi Harju (oik.). 
”Kone on erittäin vankkarakenteinen ja siinä on erinomainen muunneltavuus eri materiaalien seulontaan. Lisäksi kone on erittäin helppokäyttöinen ja nopea laittaa siirtokuntoon ja levittää käyttökuntoon. Kone soveltuu joko itsenäiseksi yksiköksi materiaalien seulontaan, tai käytettäväksi yhdessä muiden murskien ja/tai seulojen kanssa. John Deeren dieselmoottorin (99 kW) polttoaineenkulutus on noin 12-14 litraa tunnissa, riippuen käyttötarkoituksesta. Koneen huolto on tehty helpoksi. Seulaverkkojen vaihto on myös nopeaa ja helppoa”, toteavat miehet.

Koneessa on vakiona muun muassa 9,1 kuutiometrin kokoinen syötin, kaksitasoinen seulakori, leveät vankkarakenteiset kuljettimet ja langallinen kauko-ohjain kaikille toiminnoille. Seulontapinta-ala on 7,5 neliömetriä. Seulan kallistuskulma on 15,4–20 astetta. Valmistajan ilmoittama maksimi syöttöteho on 500 tonnia tunnissa. Optiolista on sekin kattava, esimerkiksi teräslamellisyötin, syöttimen lisälaidat (syöttö takakautta), syöttimen kulutuslevyt tai -kumit, pidemmät teleskooppikuljettimet, kuljettimien magneettirummut, tankkauspumppu, ulkoinen virransyöttö, langaton kauko-ohjain, kastelujärjestelmä pölyn sidontaan ym.

Mörinät on kaupallinen tapahtuma kaiken kahvittelun ja kuulumisten vaihdon lisäksi. Suomen Rakennuskoneen avainasiakasjohtaja Jari Salomäki (keskellä) luovutti tela-alustaisen Komatsu PC228USLC-11 -kaivukoneen (25–28 t/123 kW) Maanrakennusliike Manninen Oy:n miehille, Teijo (vas.) ja Tuomas Manniselle. Vuonna 1972 perustettu yritys toimii Ruovedellä. Nettisivuillaan yritys kertoo tekevänsä muun muassa kunnallistekniikan rakentamista sekä teiden, talojen ja muiden rakennusten pohjatöitä. Myös kiviainestoimitukset sekä lavettikuljetukset kuuluvat palvelukonseptiin.

Satamien kuljetukset seisauttanut lakko vaikeutti kaluston kuljettamista Mörinöillekin. Suomen Rakennuskoneen pihamaalle uudet pyöräalustaiset mallit PW168-11 (15,8–18,1 t/110 kW) ja kuvan PW198-11 (17,4–19,4 t/129 kW) saapuivat viime tipassa maantiekuljetuksena. Niistäkin löytyy lisää tarinaa tästä klikkaamalla.

    Lue seuraavaksi