Uutiset

Konepajateollisuus

Markku Tavasti kulkee pitkää linjaa

Markku Tavastin ura konekaupan parissa on pitkä. Matka jatkuu, Maketek on mukana Konepaja 2020:ssa ensi kuussa Tampereella vahvalla panoksella.

Kun Konekuriirin numero 1 ilmestyi alkuvuonna 1991, oli lehden kakkossivulla SK-Koneen ilmoituksessa mukana kuvallaan myös konemyyjä Markku Tavasti. Pian sen jälkeen mies tuli alalla tutuksi Maketek Oy:n toimitusjohtajana. Markku Tavastin ura konekauppiaana ulottuu kuudelle vuosikymmenelle ja se jatkuu yhä.

Markku Tavasti kuuluu alan konkareihin. Nuori mies aloitti autosähköasentajana, mutta varsinaisesti hänet tunnetaan konemyynnin ammattilaisena, joka on uransa aikana ehtinyt olemaan monessa mukana.

Kohti konemyyntiä taival eteni aikanaan, kun Tavasti tuli Machineryn palvelukseen 1970-luvun alussa. Ura alkoi huoltomiehenä, mutta varsin pian Tavasti siirtyi myynnin tehtäviin.

Sittemmin työt jatkuivat SK-Kone Oy:ssä, kunnes 1990-luvun vaikeina alkuvuosina SK-Koneen toiminta päättyi. Siitä aukesi yrittäjän taival.

”Lamavuodet olivat vaikeita ja silloin useammallekin hyvin tunnetulle alan toimijalle kävi kehnosti. SK-Kone oli yksi niistä. Isojen yritysten hankaluudet vapauttivatkin alan osaajia muihin tehtäviin, uusia yrityksiä syntyi.  Tällä tavoin aloitti myös Maketek Oy, kohta lähes 28 vuotta sitten”, kertoo Markku Tavasti.

Mainosilmettä kolmen vuosikymmenen takaa. Konekuriirin kakkossivu 1/1991.

Toiminnan vuodet

Konepajojen koneisiin ja laitteisiin keskittynyt Maketek Oy sai lentävän lähdön.

Yritys osti SK-Koneen keskeisen varaston, mikä takasi uudelle yritykselle sujuvan ponnistuslaudan.

Yritys profiloitui varsinkin tshekkikoneiden maahantuojaksi, ja sellaisena se tultiin tulevina vuosina alalla tuntemaan. Kun maamme ja sen markkinat toipuivat 1990 -luvulla ison laman jälkeen, pääsi vahvaan alan osaamisen niin myynnin kuin huollonkin alalta nojannut Maketek vauhtiin kasvaen alan toimijana.

Iso muutos toiminnan puitteille oli yrityksen ostaessa Tampereen Ruskosta kookkaan teollisuushallin ja muutti sen tarpeittensa mukaisiksi kone-esittely- ja myyntitiloiksi.

”Työntekijöitä oli enimmillään 13, vuonna 1998. Keskimäärin toimittiin kuitenkin 8-10 henkilön työpanoksella”, Tavasti kertoo.

Kehitys jatkui 2000-luvun puolelle, yrityksen ennätysvuosi oli vuosi 2006, silloin tehtiin noin seitsemän miljoonan euron liikevaihto.  Kun maamme talous jälleen notkahti vuonna 2008, seurasi kausi, jonka mainingeista toipuminen on koko maassa kestänyt pitkään.

”Investoinnit ovat tässä maassa olleet varovaisia viimeiset kymmenen vuotta, ja osin sama tilanne jatkuu yhä. Kuitenkin investointeja pitäisi tehdä, kalusto ikääntyy ja sitä pitäisi uusia, mikäli kehityksen kelkassa aiotaan pysyä. Tässä riittää jatkossakin tekemistä”, Tavasti sanoo.

Maketek Oy itse toimii nyt aiemmista vuosista osin muuntunein muodoin. Ruskon toimitiloja on vuokrattu VTT:n käyttöön. Konevarasto toimii Ruskossa konttoritilojen vieressä ja tarjoaa pohjan nopeille asiakastoimituksille.

Myös konepaletti on muuttunut, tshekkikoneiden perinteitä pitävät kirjavien edustusmuutosten myötä yrityksen paletissa yllä mm tshekkiläiset Pilous-sahat. Toinen keskeinen edustus ovat bulgarialaiset ZMM-sorvit. Maketek Oy työllistää nyt viisi henkilöä.

”Ydinporukalla mennään. Vahvuutenamme on aina ollut erittäin vahva huollon osaaminen ja se on edelleen toiminnan ydinosa. ”

Ruskon toimitila on Maketekin maamerkki.

Monenlaista muutosta

Kun vuosia kuluu, muutoksia tapahtuu niin yritystasolla kuin toimintatavoissakin.

Aikoinaan ”vanhantyyppisen idän” aikana koneet ostettiin Suomenkin markkinoille valtion omistamilta tehtailta isoina nippuina kerran vuodessa. Kun toimintatavat ja tehtaitten omistussuhteet Itä-Euroopassa muuttuivat, muuttuivat myös toimintatavat. Kaupankäynneistä tuli yksittäistoimituksia ja myös yksilötason toimintaa, missä henkilösuhteet ovat tärkeässä asemassa.

”Sen myötä minulla itsellänikin on runsaasti ystäviä ja tuttuja Tshekissä. Heitä tulee tavattua joka vuosi esimerkiksi Brnon messuilla. Vahvassa vauhdissa olevat messut ovat edelleen sikäläinen alan vuosittainen kohokohta”, sanoo Markku Tavasti.

”Toisen ison muutoksen konekauppaan toi internet, jonka kehitys 1990-luvulta lähtien on muuntanut toimintatapoja monella suunnalla. Konekaupan alalla se on tuonut mukanaan ilmiön, että joiltakin tehtailta asiakkaiden on mahdollista ostaa koneita suoraan. Tämä onkin yksi haaste, mutta on kone-edustajillakin yhä oma roolinsa kokonaisuudessa.  Esimerkiksi edustaja huolehtii ja avustaa paikallisissa huolto- ja elinkaaripalveluissa. Tällainen tuki suorista tehdasostoista puuttuu, mikä on toki hyvä pitää mielessä”, sanoo Markku Tavasti.

Matkalla eteenpäin

Maketek Oy:llä on takanaan pian kolmekymmentä vuotta, mutta yritys suuntaa eteenpäin. Kuten näinä kaikkina vuosina aiemminkin, yritys näkyy säännöllisenä ilmoittajana myös Konekuriirissa. Vaikka virtaa yrityksen pyörittämiseen riittää, on viestikapulan jättöä nuoremmille Markku Tavasti (72) toki tuumannut.

”Jos sopiva ostaja yritykselle ilmaantuisi, voisivat kaupat syntyä nopeastikin. Minun tavoitteeni kuitenkin on, että tämä alan osaajien nippu pysyisi jatkossakin kasassa. Ammattitaito tällä porukalla, jos kenellä, on raudankovalla tasolla”, Markku Tavasti toteaa.

”Niin kauan kuin ne asiat etenevät, tehdään täysillä töitä. Seuraava isompi ponnistus Maketekillekin ovat maaliskuun Konepaja-messut Tampereella.  Olemme mukana tutulla paikalla noin sadan neliömetrin osastolla E-hallissa vahvan konetarjonnan myötä. Konepaja-messut ovat nykyisin alan tärkeä näyttelyareena ja panostamme tapahtumaan sen mukaisesti”, kertoo Markku Tavasti.

Lue myös: Konekuriiri on kolmekymppinen – Tarpeesta syntynyt

Lue seuraavaksi