Uutiset

Konepajateollisuus

EMO Hannover 2017, kuvamateriaalia 1

Kansainvälinen metallin konetapahtuma EMO järjestettiin Hannoverissa syyskuun 18-23. päivinä. Saksalainen messuympäristö sekä talouden suosiollinen nykytilanne siivittivät tapahtumaa ja kokonaisuus mm. Saksan työstökoneteollisuuden järjestön VDW:n mukaan oli melkoinen kaupallinen menestys.

 

Joka toinen vuosi järjestettävä EMO sijoittui Hannoveriin nyt neljän vuoden tauon jälkeen. Tapahtuma noudattaa sykliä Hannover-Hannover-Milano, ja kaksi vuotta sitten messut pidettiin Milanossa.

Tapahtumista Hannoveriin sijoittuvat EMO:t ovat perinteisesti isompia saksalaisen teollisuuden panostaessa kotikentällään, ja tällä kertaa messuja siivittivät myös suosiolliset talousnäkymät.

Alan koneiden kysyntä on maailmalla kasvussa, arvioiden mukaan Euroopassakin päästään tänä vuonna neljän prosentin kasvuun. Tämä näkyi niin messujen yleisilmeessä kuin järjestäjien paikan päällä toteuttamien kyselyjenkin mukaan.

Järjestäjien kartoitusten mukaan kauppoja tehtiin messuviikon aikana jopa kahdeksan miljardin euron arvosta. Kaikkiaan messukävijät aikovat satsata alan uuteen tuotantoteknologiaan 20 miljardia euroa seuraavan kahden vuoden aikana.

Digitalisaatio ja älykkäät järjestelmät

EMO:n teemana oli digitalisaatio ja älykkäät järjestelmät, ja tämä asia messuilla näkyi selvästi. Useat näytteilleasettajat olivat teemoittaneet osastonsa sen mukaisesti. Monia kiinnostavaa asiakokokonaisuutta lähestyttiin myös oman Teollisuus 4.0 -erikoisalueen muodossa, siellä tarkastelussa oli runsaasti toteutettuja ratkaisuja.

On selvää, että konkreettisen tiedon lisäämistä tästä ajankohtaisteemasta tarvitaan, ja käytännön sovellutukset ovat tehokas lähestymistapa asiaan.

Ja tehokkaalla tiedonvälityksellä on kysyntää näiden messujen jälkeenkin, vaikka messuilla todettiinkin, että Teollisuus 4.0 on tätä päivää, tosiasiassa monella taholla kehitys siihen suuntaan lienee vasta alussa.

Toinen uusi sisältöalue messuilla liittyi muuten 3D-valmistukseen. Myös siihen liittyvää tietoa ja laitteistoa oli messuilta helposti löydettävissä.

Lisäksi messuilla olivat mukana erittäin runsaslukuisina kansainvälisille ja erityisesti Euroopan markkinoille suunnatut uutuuskoneet ja laitteet. EMO-messuille osallistuvat keskeiset maailman konevalmistajat varsinkin lastuavan teollisuuden puolelta. Myös keskeinen kansainvälinen laite- ja työkalutarjonta on paikalla.

Yli 2200 näytteilleasettajaa

EMO-messuja pidetään työstökonesektorin keskeisimpänä messutapahtumana maailmassa. Tällä kerralla messuilla esittäytyi yli 2200 näytteilleasettajaa (Milanossa 1600 kaksi vuotta sitten) ja näyttelyalaa Hannoverin messualueella oli käytössä 180 000 neliömetriä 17 hallissa.

Messuvieraiden lukumääräksi paikan päällä kuutena päivänä arvioitiin kaikkiaan ainakin 130 000. Tästä määrästä yli puolet saapui Saksan ulkopuolelta, ja yli 70-prosenttisesti Euroopasta. Myös suomalaisia oli jälleen runsaasti paikalla.

Eurooppalaisten lisäksi Aasian suunnalta tulleiden messuvieraiden määrä oli tuttuun tapaan huomattava.

EMO suuntaa alan kehitystä eteenpäin, ja paitsi tulevan luotauksessa, investointiareenana messut toimivat hyvin. Seuraavan EMO:n ajankohta on 16.-21.9.2019, ja messuthan pidetään silloin jälleen Hannoverissa. Esimerkiksi digitalisaatioon ja älykkäisiin tuotantojärjestelmiin liittyvien teemojen käsittely jatkuu silloinkin aivan varmasti.

Seuraavassa kuvallisia vähdyksiä messuilta, osa 1. Julkaisemme kuvia jatkossa useassa erässä, satunnaisjärjestys.

Pystykarainen koneistuskeskus XF6300 oli yksi uutuuksista Hyundai-Wian EMO-osastolla. Pöytäkoko on 630 mm, X/Y/Z-liikkeet 650/600/500 mm. Koneen edessä Hyundai-Wia Europen Christian Winkler ja Machineryn Mika Ahonen. Ensi kevään Taitajan koneistus kisataan Hyundai-Wian konein, Mika Ahonen kertoi.
Sahaus- ja varastointijärjestelmien toimittaja Kasto esitteli messuilla tuoretta mallistoaan. Kuvan KASTO win pro AC 5.6. kuuluu valmistajana uutuuksiin. Kyseessä on alkuvuonna yleisölle ensiesitelty täysautomaattinen kovametallisahamalli aina 560 mm:in halkaisijoille saakka.
Sandvik Coromant viettää parhaillaan 75-vuotisjuhlavuottaan hyvin aktiivisen tuotekehityksen merkeissä. Keskeisiä teemoja messuilla olivat mm. CoroPlus ja Prime Turning-uutuudet. Tiedotustilaisuudessa esiintyi mm. pitkän uran talossa jo muissa tehtävissä tehnyt uusi pääjohtaja Nadine Crauwels.
Suomessa Vossi Groupin tuore edustus, saksalainen Grob esittäytyi Hannoverissa kookkaalla osastolla ja esittelyssä olivat esimerkiksi hiljattain uudistuneet ja suorituskyvyltään edelleen kehittyneet vaakakaraiset viisiakseliset G350- ja 550-keskukset. Automaatioratkaisuja oli esittelyssä runsaasti.
Doosanilla oli messuilla mukana jälleen runsas uutuustarjonta, 12 uutta konemallia oli ensiesittelyssä. Kuvassa yksi osaston uutuustähdistä, Puma SMX3100ST- monitoimisorvauskeskus kahdella karalla, B-akselilla ja 12-paikkaisella servokäyttöisellä revolverilla. Suorituskykyä myös pienten sarjakokoluokkien käsittelyyn.

Lue seuraavaksi