Uutiset

Konepajateollisuus

Turvallista lisälämpöä työtiloihin

Infrapunasäteilyyn perustuvat lämmittimet ovat uudentyyppinen vaihtoehto työ- ja harrastetilojen turvalliseen lisälämmitykseen.

Touko Järvisen työt ovat veneiden huoltoa, korjauksia ja varaosien valmistusta.Työtilan hän lämmittää dieselkäyttöisellä infrapunalämmittimellä.

Lämpöä tarvitaan tilassa kuin tilassa. Myös sellaisessa, jossa työskennellään tilapäisesti. Usein verstas- tai varastotilojen lämmitykseen liittyy kuitenkin myös haasteita. Huomioitavia seikkoja ovat esimerkiksi lämmitykseen liittyvään ilmanvaihtoon ja paloturvallisuuteen liittyvät asiat.

Viime vuosina myös Suomen markkinoille on tullut lämmittimiä, jotka tarjoavat uudentyyppisen ratkaisun työ- tai harrastuskäytössä olevien tilojen lisälämmitykseen.

Dieselkäyttöisten, lämpövaikutukseltaan infrapunasäteilyyn perustuvien laitteiden etu on korkea lämmitysteho ja nopea lämpövaikutus.

Käyttöturvallisuutta maahantuojan mukaan lisää se, että laitteissa ei muodostu näkyvää liekkiä tai pakokaasuja. Laitteen öljypoltin sekä pakoputkisto hyödyntävät polttoaineen energian käytännössä täysin. Siksi laitteet eivät myöskään kärytä.

Laitteessa on sähköisellä polttoainepumpulla varustettu öljypoltin, joka kierrättää palokaasun keraamisesti pinnoitetun putkiston läpi ja luovuttaa lämmön infrapunasäteilynä. Kolminkertaisen paloprosessin myötä käryjä ei synny. 

”Ei liekkiä, ei käryjä”

Touko Järvinen on tehnyt yli 15 vuoden ajan huolto-, korjaus- ja konepajatöitä yrityksensä Tokemetal Tmi:n puitteissa Rymättylässä. Työt ovat isosti veneiden huoltoa, korjauksia ja varaosien valmistusta.Verstaalleen hän etsiskeli pitkään uutta lämmitysratkaisua.

”Käytössäni oli aiemmin puhallinlämmitin, mutta koska näissä tiloissa huolletaan ja säilytetään polttomoottorilaitteita, turvallisuusasiat huolettivat. Lisätehoakin lämmitykseen kaipailin”, sanoo Touko Järvinen. Hän hankki Airrex-infrapunalämmittimen.

Lämmittimessä ei ole puhallinta, vaan se tuottaa materiaalia lämmittävää infrapunalämpöä. Pakoputken sisään sijoitetun äänenvaimennusjärjestelmän takia laite on myös hiljainen (48dB).

”Näkyvää liekkiä ei ole eikä käryä synny lainkaan. Laitteeseen on saatavilla työtilasta ulkoilmaan vedettävä lisäputki laitteen pakoputken jatkoksi, mutta sen asennukseen en ole nähnyt mitään tarvetta. Sitä paitsi, sehän vain puskisi osan lämmöstä tästä tilasta ulos.”

Touko Järvisen Airrex AH-300 lämmittää yli 50 neliömetrin työtilan nopeasti, eikä laitteen kulutuskaan harmita.

Lämpötilan säätö tapahtuu selkeältä näyttötaululta ja automaattitermostaatti pitää sen vakaana. Yksi etu on Järvisen mukaan sekin, että laite on helposti siirrettävä. Hänen verstaallaan laite on sijoitettu seinätelineeseen, josta se voidaan tarvittaessa siirtää notkeasti toiseen paikkaan. Laitteen alla olevat pyörät helpottavat siirtoja.

Dieselkäyttöiset Airrex-lämmittimet ovat saatavilla kolmena kokoluokkana, mallit ovat AH-200, AH-300, AH-800, lämmitystehot 13 kW, 13-15 kW ja 20-22 kW, ja virrankulutus 80 kW.

Airrex-tarjontaan kuuluvat myös sähkökäyttöiset infrapunalämmittimet. (KH) www.rexnorcic.com/fi

Lue seuraavaksi