Uutiset

Konepajateollisuus

Konepaja/NWE 2018 – kuvia ja tunnelmia 1

Konepaja 2018/Nordic Welding Expo järjestettiin Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 20.-22.3., ja kelpo tapahtumahan Tampereella koettiin. Messuvieraita olisi voinut olla paikalla enemmänkin, mutta monilla standeilla oltiin silti tyytyväisiä. Asiallista väkeä oli liikkeellä.

Tervetuloa messuille! Airwellin Olli-Pekka Palomäki esitteli Lincoln 4800 Torchmate-plasmaleikkauspöytää heti pääaulassa. Yrityksen kookkaampi osasto oli A-hallissa runsaan konetarjonnan myötä. Aulaan sijoittui tällä kerralla myös hitsauksen SM-kilpailu.

Tampereen tapahtuma pidettiin nykyisessä muodossaan toisen kerran. Kaksi vuotta sitten Konepaja/NWE onnistui mainiosti lanseerauksessaan. Tampereen Messut sekä näytteilleasettajat satsasivat uuteen kokonaisuuteen lujaa, ja tuloksena olivat heti onnistuneet messut, jossa tarjonta toimi, väki viihtyi ja tunnelma oli kohdallaan. Messuilla vieraili tuolloin yli 8000 messuvierasta.

Asiallinen väki liikkeellä

Nyt toisella kerralla tapahtumaa vakiinnutettiin.

Messujen onnistumisen yleisarvioinnin yhteydessä katsotaan usein ensimmäisenä kävijämääriä. Toki kävijöitä olisi voinut nyt olla enemmänkin, Tampereen Messujen mukaan toinen Konepaja/NWE keräsi kolmen päivän aikana paikalle 6554 messuvierasta.

Syynä sille, miksi edelliskerrasta jäätiin, pidettiin messuilla konepajojen nykykiireitä. Kahden vuoden mittaan maan taloudellinen tilanne on muuttunut ja konepajoilla riittää nyt töitä. Tämä sinänsä positiivinen asia vaikutti monen mielestä kävijämääriin.

Ehkä messujen ajankohtakin saattoi pajojen kiireessä hieman joutua hakuseen, ken tietää. Ennakkonäkyvyydessä riittää varmasti lisäämistä.

Messutarjonta kohdillaan

Kuten yleensäkin, asioilla on toinenkin puoli. Standeilla kuultujen arvioiden mukaan useiden messujen näytteilleasettajien mielestä tapahtuma onnistui hyvin.

Vaikka väkeä oli edelliskertaa vähemmän, asiallinen ydinväki oli liikkeellä. Kiinnostuneita riitti, kyselyitä saatiin hyvin, kauppaa tehtiin. Sen messuilla kuuli monelta taholta.

Messuilla esittäytyi nyt kaikkiaan 268 näytteilleasettajaa, ja heidän kauttaan päämiehiä oli mukana useita satoja. Työstö- ja levykoneita, työkaluja ja ohjelmistoja, ajankohtaista automaatiota ja robotiikkaa, hitsausta ja liittämistä sekä kunnossapidon ja teollisuuden palveluita esiteltiin ja useat näytteilleasettajat olivat satsanneet tapahtumaan.

Koneita ja laitteita messuilla oli mukana runsaasti, ja monien mielestä toki juuri se on konemessujen tärkeintä antia. Suomen ensiesittelyjä nähtiin useita.

Näyttelyn antia lisäsi tuttuun tapaan osaltaan ajankohtainen seminaari- ja tietoiskutyyppinen ohjelma.

Samalla kokonaisuudella 2020

Tamperelaiset metallin kone-/hitsausmessut saavat jatkoa kahden vuoden päästä. Tuolloin Tampereella pidetään kolmas Konepaja-/NWE-kokonaisuus.

Sen ajankohta on 17.-19. maaliskuuta 2020.

”Toista kertaa samanaikaisesti toteutetut Nordic Welding Expo- ja Konepaja-messut onnistuivat hyvin. Tapahtumakokonaisuus on koko toimialalle tärkeä kohtaamispaikka. Messut on hyvä mahdollisuus edistää alan kiinnostavuutta ja vetovoimaa. Yhteistyö Tampereen Messut Oy:n kanssa toimii erinomaisesti ja haluamme yhdessä vakiinnuttaa messuista alan päätapahtuman Suomessa”, kiteytti asian toiminnanjohtaja Jouko Lassila Suomen Hitsausteknillinen Yhdistys SHY ry:stä.

Hitsauksen Suomen mestaruus meni Vaasaan

SHY:n järjestämät Nuorten SM-hitsauskilpailut käytiin kaikkina messupäivinä. Voiton torstain finaalissa vei Jan Halonen (VAMIA/Vaasa). Toiseksi sijoittui Juha Siira (OSAO/Oulu) ja kolmanneksi Miika Viitala (OSAO/Oulu). Finaalissa kilpailivat myös Niko Haapakoski (JEDU/Nivala), Santeri Meriläinen (OSAO/Oulu), Karri Koivukangas (OSAO/Oulu), Topias Tuomisalo (JEDU/Kalajoki) ja Jere Rahja (JEDU/Kalajoki).

Muutamia kuvallisia messutunnelmia ohessa ja video jutun lopussa. Kuvia on luvassa lisää jatkossa

MTC Flextek oli messuilla mukana yhdellä tapahtuman kookkaimmista osastoista. Kuvassa osaston järeän pään konetarjontaa: Okuman vaakakarainen MA600HII -koneistuskeskus. Osastolla oli mukana muitakin koneita Okumalta ja myös mm. Fanucilta.
Nopeuden ytimessä: Eaglen 12 kW:n nopea kuitulaser oli mukana Vossin osastolla. Vossi oli mukana runsaalla konetarjonnalla, mm. uuden sukupolven SLM 500 QUAD-metallintulostin esiteltiin. Myös uuden edustuksen Emcon Emcoturn E65SMY sorvauskeskus oli tarkastelussa.

Porukalla liikkeellä. Wärtsilä Finlandin väki liikkui messuilla tällä viisikolla. Vasemmalta Rami Hakala, Jussi Laulaja, Tero Kujamäki, Jussi Minni ja Petri Kivelä. Messut olivat onnistuneet, koneita oli runsaasti esillä, totesivat miehet.
Index-Traubin osastolla olivat mukana Traubin TNL20 lyhyt- ja pitkäsorvaukseen sekä kahdella alarevolverilla ja yhdellä yläpuolisella revolveri/jyrsinyksiköllä varustettu Index G 200 jyrsintään ja sorvaukseen. Indexin ohjauksella Reiner Sturzmann.
Kokeneempaa ja nuorta kaartia samassa kuvassa.  Ismo Lindberg (kuvassa oikealla) poikkesi vaihtamaan kuulumisia metallisahoihin ja järjestelmiin keskittyvän Keywayn osastolle E-halliin Yrjö Mannisen ja Katri Mannisen kanssa. Sitä alan kokemuksen määrää tiiviissä nipussa!

Prodmac oli tuonut messuille koneita esimerkiksi Behringeriltä ja LVD:ltä. Mika Koivuniemi (kuvassa oikealla) sahapuolen esittelytöissä, vasemmalla Yannik Petersen Oemetalta. Leikkuuaineiden saksalaisvalmistaja Oemeta on Prodmacin uusi edustus.

Hitsaus- ja lisälaitteisiin keskittyvä Retco oli mukana A-hallissa kahdella käytävän kahden puolen sijoittuneella osastolla. Esittelyssä oli monipuolisesti kalustoa hitsauksen mekanisointiin, plasmaleikkaukseen sekä mm. vastus- ja tapitushitsaukseen. Jukka Setälä esittelytöissä.
Standeilla messuja pidettiin keskimäärin varsin onnistuneina. Asiasta omina esimerkkeinään olivat myös ”Myyty”-merkit esittelykoneiden kyljissä. Kuva JR-Machinesin osastolta. Suoraan messuilta myyty Tongtain SH 4000P-koneistuskeskus matkasi E-hallista ST-Koneistukselle Ylöjärvelle.
Messuilla tavattiin. Oulun seudun ammattiopiston Martti Hautamäki ja Cron-Tekin Petri Järvinen keskustelivat Cron-Tekin osastolla. Cron-Tekin konekattaukseen messuilla kuuluivat esimerkiksi Makinon kookas vaakakarainen koneistuskeskus a61nx sekä CMZ:n TA-25 -sorvi käsittelyrobotilla varustettuna.

Konepaja/NWE -kokonaisuudessa esittäytyi 268 näytteilleasettajaa, ja heidän kauttaan päämiehiä oli mukana satoja. Messut pidettiin Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen A- ja E-halleissa. Näkymiä E-halliin ravintolatasanteelta.

SHY:n järjestämät Nuorten SM-hitsauskilpailut pidettiin kahdeksan finalistin voimin kolmen messupäivän aikana. Voiton torstain finaalissa vei Jan Halonen (VAMIA/Vaasa). Voittaja tuulettelee porukkakuvassa toisena oikealta.

Lue seuraavaksi