Uutiset

Työkoneet

Magnilla laaja mallisto, hyvä varustelu

Mansen Mörinöillä Avesco Oy:n toimipisteessä oli runsaan Caterpillar-kaluston lisäksi esillä kaksi Magni-kurottajaa; ympäripyörivä RTH 6.31 sekä kiinteärunkoinen TH 4,5.19 P. Punaiset koneet sulautuvat nyt keltaisten joukkoon, kun Avesco on aloittanut Magnien edustuksen. Kurottajavalmistukseen keskittynyt italialainen perheyritys on vasta hieman yli 10 vuotta vanha, mutta viime vuonna se ylsi jo 500 miljoonan liikevaihtoon valmistettuaan peräti 2 500 konetta. Vuosi 2023 olikin myynnillisesti yrityksen paras tähän asti.

Kuten moni lukija muistaa, on Magni ollut Suomessa vuosien mittaan usealla eri maahantuojalla ja nyt siis puhaltavat uudet tuulet.

“Vuoden alusta saimme Suomen viralliseksi edustajaksi Avesco Oy:n, joka tarjoaa myynnin lisäksi nyt kattavat jälkimarkkinointipalvelut sekä olemassa olevalle Magni-kannalle että uusille myytäville kurottajille. Uuden maahantuojan kautta on saatavilla koko kattava mallistomme, joka tarjoaa asiakkaille tuottavuutta ja turvallisuutta korkealla tasolla. Magni-kurottajat täyttävät asiakkaiden korkeimmatkin vaatimustasot. Olemme jo kouluttaneet Avescon henkilökuntaa, niin jälkimarkkinoinnissa, huollossa kuin myynnissäkin. Suomessa kurottajia käytetään laaja-alaisesti niin teollisuudessa, rakentamisessa kuin maataloudessakin”, aloittaa Magnin markkinoinnissa työskentelevä Giacomo Pagliani.

Mansen Mörinöillä taivasta kohti kurotti ympäripyörivä Magni RTH 6.31. Kuvan yksilön varsin kattavaan varustepakettiin kuuluu muun muassa kaksi keskusvoitelujärjestelmää ja puomin jousitus. RTH-perhe koostuu 15 mallista. Suurin saavutettava nostokorkeus on jopa 51 metriä.

“Rakentamisessa on Suomessa nyt ollut hiljaisempaa, mutta etenkin muut alat ovat osoittaneet laajaa kiinnostusta Magni-kurottajiin. Haluamme nyt työskennellä lujasti saavuttaaksemme vahvan jalansijan Suomen markkinoilla, kaikilla sektoreilla.”

Magni on sijoittanut viime vuosina huikeat summat tuotekehitykseen ja tuotannon laajentamiseen. Samalla jälleenmyyjien määrä maailmalla on kasvanut 195:een ja niitä on kaikilla mantereilla. Omia myyntiyhtiöitä Italian ulkopuolella on kaksi. Nämä yhdessä ovat taanneet vahvan kasvun. Eurooppa muodostaa markkinoista 61 prosenttia ja loput tulee muualta maailmasta.

“USA on suurin markkina-alueemme. Sitä seuraavat Saksa, Italia, Ranska ja Hollanti. Olemme pystyneet rakentamaan kiinteän ja luotettavan jälleenmyyjäverkoston jo 63 maahan”, lisää Pagliani.

Ympäripyörivien kurottajien kapasiteetit ovat kasvaneet viime vuosina. Se tekee niistä jo varteenotettavan kilpailijan pienille mobiilinostureille.

“Uskomme, että lähivuosina kurottaja valtaa asemia yhä enemmän työmaiden nostoissa sen tarjoamien etujen ansiosta.

Verrattuna esimerkiksi mobiilinosturiin, kurottaja on monipuolisempi laajan työlaitevalikoimansa ansiosta. Sen petaaminen on myös nopeaa ja se on helposti siirrettävissä työmaan sisälläkin. Tämä tehostaa ajankäyttöä. Niiden vuokraaminen on myös edullisempaa kuin monien muiden nosturityyppien. Kurottaja on ehdoton yhdistelmä voimaa ja ketteryyttä.”

Sekä ympäripyörivien (RTH) että kiinteärunkoisten malliston ohjaamoissa on avaruutta ja näkyvyyttä joka suuntaan. RTH-malliston kosketusnäytön koko on 12 ja TH:n seitsemän tuumaa. Mansessa nähty kiinteärunkoinen TH 4,5.19 P on niin sanottu Premium-versio, mikä tarkoittaa
tehokkaampaa moottoria, suurempaa maantienopeutta ja koneen varusteluun kuuluu myös henkilökorivalmius.

Magni ei vielä ole lähtenyt akku- tai vetykäyttöisiin malleihin. Tuotekehityksen osalta on keskitytty toistaiseksi polttomoottorikäyttöisiin kurottajiin.

“Polttomoottorilla on kaikista eniten annettavaa ja se on järkevin voimanlähde edelleen. Tulevaisuudessa tulemme toki panostamaan myös täyssähkökäyttöisiin malleihin. Tällä hetkellä tarjoamme ympäripyörivien mallistoon niin sanottua “Twin Power” -optiota. Se antaa mahdollisuuden kytkeä kone sähköverkkoon (400 V) nostojen ajaksi, jolloin dieselmoottori on sammutettuna”, jatkaa Pagliani.

Turvallisuus, näkyvyys ja suorituskyky ovat teesit, joilla Pagliani kuvailee kurottajiaan. Varsinkin ensin mainittua takaamaan on kehitetty useita eri järjestelmiä.

Dieselmoottori on kuin tarjottimella. Magni käyttää sekä Deutzin että Volvon moottoreita. Kuvassa viimeksi mainittu Magni RTH 6.31:n konepeiton alla.

“Kehittämämme MCTS-ohjelmisto (Magni Combi Touch System) maksimoi turvallisuuden ja suorituskyvyn. Se havainnollistaa kuljettajalle isossa näytössä graafisesti ja helppolukuisesti koko ajan kuormitustilannetta. LMI (Load Moment Indicator) estää ylikuormituksen ja koneen stabiliteetin vaarantumisen. Jokainen valmistamamme työlaite varustetaan RFID-tägillä, jolloin kone tunnistaa automaattisesti sen. Hydrauliikka säätyy oikeisiin arvoihin ja nostotaulukko asettuu niin ikään työlaitetta vastaavaksi. Ohjaamo on tilava ja voidaan varustella muun muassa premium-istuimella, ilmastoinnilla ym. Kaikki nämä ominaisuudet ovat viime kädessä tarkoitettu tarjoamaan asiakkaillemme aina paras mahdollinen turvallisuus ja suorituskyky”, päättää Pagliani.

Magni on tuore tulokas koko Avescon organisaatiossa. Sveitsin pääkonttorille nimettiin tuotepäällikkö muutamia kuukausia sitten ja myös Baltiassa homma on laitettu tulille.

Mansessa kaksi Magnia

Juho Tirkkonen on Suomen Avescolle nimetty Magni-tuotepäällikkö. Mörinöille mies oli tullut yhden ympäripyörivän (Magni RTH 6.31) ja yhden kiinteärunkoisen TH 4,5.19 P-mallin (4 500 kg/19 m) kanssa.

Juho Tirkkonen

“Tehtaan tuotanto-ohjelmassa on yli 30 eri mallia. Tuotelinjoja on kolme eli ympäripyörivät-, kiinteärunkoiset- ja raskaaseen nostotyöhön suunnitellut “HTH-mallit”. Ympäripyörivä mallisto muodostaa niin sanotun ydinbisneksen eli suurin osa Magnin liikevaihdosta kertyy niiden myynnistä”, tietää Tirkkonen.

RTH-perhe alkaa 18 metrin mallista RTH 5.18 (4 999 kg) ja päättyy jopa 51 metriin (6 000 kg) nostavaan hirmuun (RTH 6.51). RTH-malliston suurin nostokapasiteetti on mallilla RTH 13.26, eli 13 000 kilogrammaa. Maksimi nostokorkeus, sillä on 26 metriä. Kaikkiaan ympäripyöriviä malleja on 15 kappaletta.
Kiinteärunkoisten TH-perhe käsittää 13 mallia nostokapasiteettien ollessa välillä 4 500–6 000 kilogrammaa ja nostokorkeudet ovat mallista riippuen 8–24 metriä.

Kahdeksanjäsenisen HTH-malliston järein kurottaja kykenee nostamaan 50 tonnia. Nyt on muistettava, että kurottajissa läheltä koneen painopistettä ilmoitettu maksimi nostokyky ei tarkoita maksimi nostokorkeuteen nousevia taakkoja. Saatikka maksimi ulottuvuudella käsiteltäviä kuormia.

Kun sallittu kuorma muuttuu koko ajan etäisyyden ja korkeuden mukaan, on kuormaa valvova järjestelmä enemmän kuin tervetullut ominaisuus. Magnin näytöllä se tarkoittaa nostotaulukon päällä taakan mukaan liikkuvaa vihreää pistettä.

Kaikki Magnin lisälaitteet on varustettu RFID-tägillä, jolloin peruskone tunnistaa sen automaattisesti. QR-koodi koneen ulkopuolella avaa tiedot päivittäisistä tarkistuksista ja huollon tarpeista. Ohjaamossa on myös vastaava, joka linkittyy ohjekirjaan. Hieno oivallus.

Kaikissa kiinteärunkoisissa malleissa on voimanlähteenä Deutz. Ympäripyörivien ja HTH-malliston pienemmän pään peltien alta löytyy myös Deutz, suuremmissa on Volvo.
Nyt Mörinöillä nähty Magni RTH 6.31 on tyyppinumeron mukaisesti 6 000 kilogramman nostokyvyn ja 31 metrin nostokorkeuden tarjoava malli. Tirkkonen kertoo, että yksilö on varusteltu varsin monipuolisesti pohjoismaiseen vaativaan makuun.

“Otimme Suomeen tämän ensimmäisen koneen erittäin runsailla varusteilla. Ylipäätään saatavilla oleva tehdasvarustelu on kattava. Suomessa ei juuri näitä tarvitse enää maustaa”, sanoo Tirkkonen.
Kierrämme konetta ympäri. Koneesta löytyy rasvarit sekä ylä- että alavaunusta, puomin jousto, polttoaineen lisälämmitin, radio-ohjain ym. Erillinen nordic-paketti pitää sisällään vielä esimerkiksi lohko- ja sisätilan lämmittimet.

“Neljän kameran järjestelmä tarjoaa eteen/taakse näkymät. Kameroita on sivupeileissä sekä koneen perässä. Myös puomin päässä on oma kameransa. Erilliselle näytölle piirtyvä kuva on erittäin tarkka. Led-valoja on kaikkiaan kuusi kappaletta”, luettelee Tirkkonen.
Vielä kannattaa mainita siirtoajon ajaksi kytkettävä hydraulinen ylävaunun lukitus. Sitäkin kuljettaja hallitse kätevästi isolta 12 tuuman näytöltä.

Magni valmisti ennätysvuonna 2023 2 500 konetta ja liikevaihto kohosi puoleen miljardiin. Suuren nostokyvyn omaavia HTH-malliston kurottajia käytetään muun muassa kaivoksilla.

Tirkkosella on aiempaa kokemusta erimerkkisistä kurottajista, niin kuljettajana kuin ajojärjestelijänä ja myyjänäkin. Kuljettajan työympäristön Magnissa hän mainitsee ergonomian kannalta ensiluokkaiseksi. Ohjaamo onkin valoisa, tilava ja näkyvyys joka suuntaan on hyvä. Magnin käännön tarkkuuden mies myös mainitsee useamman kerran.

“Tukijalkojen automaattinen tasaus onnistuu nappia painamalla, kun ne on ensin ajettu haluttuun leveyteen.”

Kahden kurottajan lisäksi näytillä oli laajasta lisälaitevalikoimasta esimerkiksi vinssi, henkilökori ja jibi.


Lue seuraavaksi