Uutiset

Konepajateollisuus

Konepaja 2016 Nordic Welding Expo 2016

Tamperelaiset konemessut

Metallin uusi konetapahtuma Konepaja 2016 ja hitsausalan Nordic Welding Expo 2016 kokosivat Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen 15.-17. maaliskuuta 8338 messuvierasta. Yhteinen laaja toteamus paikan päällä oli, että Tampereella pidettiin onnistunut messukokonaisuus.

Tampereelle on metallin konemessuja puuhattu kauan, ja kun ne nyt sitten toteutettiin, huojentavaa oli todeta, että homma toimi. Messut onnistuivat monien mielestä varmaan vielä odotettuakin paremmin. 

Yleisö löysi paikalle, vierailijoiden yhteislukemaa 8338 pidettiin sujuvana saavutuksena, varsinkin kun messut toteutettiin nyt ensimmäisen kerran. 
Näytteilleasettajia Tampereella esittäytyi 264 tahoa, ja monille osastoille oli satsattu isosti. Osastoilla esittäytyi runsaasti alan koneita konkreettisesti ja paikan päällä. Ja siitä messukävijät tietenkin pitivät, näkymä oli sellainen, mikä sen konemessuilla tulee ollakin. 

Hyvin kävijöitä, päättäjät liikkeellä

Messujen jälkeen tapahtumaa messujen yhteistyökumppanin Teknisen kaupan liiton Metallintyöstöjaoston puheenjohtaja, Cron-Tekin toimitusjohtaja Petri Järvinen piti tapahtumaa erittäin onnistuneena. 

”Kävijöiden määrä oli hyvä ja mikä tärkeintä, päättäjät olivat liikkeellä”, summasi Petri Järvinen.

Tampereen Messujen Mikael Wänskän mukaan tapahtumakokonaisuus onnistui jopa yli odotusten. Wänskän mukaan kävijämäärä ja alan toimijoilta saatu positiivinen palaute sekä kiinnostus osallistua tapahtumaan myös jatkossa vahvistavat ajatusta Tampereen sopivuudesta metalliteollisuuden tapahtuman järjestämiseen myös jatkossa.

”Näistä lähtökohdista on hyvä jatkaa tapahtuman kehittämistä. Nykyajan konepajat ovat täynnä uusinta tekniikkaa, joten alalla on tilausta hyvin toteutetuille uusimpia koneita ja laitteita esitteleville sekä verkostoitumismahdollisuuksia tarjoaville messuille”, totesi Mikael Wänskä.

Jatkoa seuraa kahden vuoden päästä

Suomen Hitsaustekninen yhdistys oli tyytyväinen Nordic Weldingin toteutukseen Konepajan rinnalla. 

”Nordic Welding Expon järjestäminen yhdessä Konepajan kanssa sai kautta linjan positiivisen vastaanoton. On ensiarvoisen tärkeää, että tapahtumien samanaikaisuudesta ja kattavasta tarjonnasta hyötyvät niin näytteilleasettajat kuin messukävijät”, kertoi toiminnanjohtaja Jouko Lassila SHY ry:stä.

Koska kokonaisuus toimi hyvin, jatkoa on suunnitelmissa ja siitä päätöksiäkin jo tehtiin. Seuraavat Konepajamessut sekä Nordic Welding Expo pidetään samanaikaisesti Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa jälleen kahden vuoden kuluttua. 20.3.-22.3.2018.

Katsan Timo Salli puhui ajavaisissa. Salli toivotti näytteilleasettajat ja messuvieraat  tervetulleiksi Tampereelle. Hänen mukaansa Tampere on hyvä paikka alan messuille: perinteitä riittää ja sijainti on hyvä joka suunnasta tulijoille.

Airwell oli tuonut messuille maistiaisia WellCut-konetarjonnastaan. Osastolla oli mukana myös paljon muuta, kuten saksalaisen päämiehen Kjellbergin uutuustuotteita.  Kjellberg on esitellyt uutuutena mm. Smart Focus-hienosädeplasmavirtalähdesarjan.

Näppärä uutuus materiaalinsiirtoon: Keywayn Yrjö Manninen esitteli osaston kävijöille kehittelemäänsä X-Wayta, joka helpottaa tanko- ja palkkimateriaalien siirtelyä metallinkatkaisusahoilla, mutta sopii hyvin myös moniin muihin kohteisiin. Patentti on haussa. 

Tekupit on Pirkkalasta toimiva yritys, jonka tuotteita ovat työstökoneiden varaosat ja tarvikkeet. Konepajassa osastolla oli uutuutena mukana mm. kuvassa näkyvä Cykloni-suodatusjärjestelmä. Jari Vainio esitteli.

Maxtec edustaa Suomessa Kaston sahoja ja varastojärjestelmiä sekä muita alan tuotteita. Konepaja-tapahtumassa keskeinen kiintopiste oli KASTOwin 3.3 Pro -automaattisaha. Esittelytöissä osastolla olivat Jouni Hyytiäinen ja Harri Laulajainen.

Fronius-hitsauslaitteiden maahantuoja Pronius oli toteuttanut Nordic Welding Expon puitteissa A-halliin kokonaisuuden, missä eri prosesseja demottiin yhteistyössä eri robottitoimittajien kanssa. Yleisöä kokonaisuus kiinnosti runsaasti.

Grönblomin messuosasto Tampereella keskittyi Haasin koneisiin, tarkastelussa olivat kuvan pystykarainen työstökeskus VF-2 ja CNC-sorvi ST-20.  Konekauppojen myötä osastolta tuli myös lippu FI-kisoihin Belgiaan elokuussa. Janne Ruohonen esittelytöissä

Index-Traub Finland esitteli osastollaan kahta mielenkiintoista koneuutuutta, esillä E-hallissa olivat monitoimisorvi Index G220 ja pitkäsorvausautomaatti/NC-tankosorvi Traub TNL32-11. Parempia osia nopeammin, kiteytti niiden mahdollisuudet Index-Traubin Pekka Virkki.

Työstötarvike Oy myy koneita, laitteita ja tarvikkeita kipinäntyöstöön. Myös muut tuotteet, kuten terät ja kiinnitinjärjestelmät, kuuluvat valikoimiin. Messuilla keskeisesti esillä olivat myös  Airturbinen suurnopeuskarat.  Osastolla etualalla Jukka Sjögren.

Avertas Roboticsin standi sijaitsi oivalla paikalla A-halliin tultaessa. Avertas Robotics toimii Kukan järjestelmätoimittajana, ja robottimyynnin lisäksi talon erikoisalaa ovat moninaiset huoltopalvelut. Vasemmalta Janne Seikola, Pyry Laukkanen ja Martti Laaksonen.

Ilmanvaihdon ja energiansäästön teemat olivat keskiössä EMC Talotekniikan ja Camfilin osastolla. Mm. Hymy-ilmanvaihtojärjestelmästä oli tarjolla tietoa.  Kuvassa Hymy-järjestelmän kehittäjä Hannu Salminen, Camfilin Matti Leppänen ja EMC Talotekniikan Isto Hietanen.

Prodmacin palettiin kuuluvat tuotteet sahaukseen, päidentyöstöön ja sinkopuhdistukseen. Yritys edustaa mm. Behringerin sahoja. Nykytarjontaan kuuluvat myös varastojärjestelmät, messuilla kiinnostusta herätti kuvan Upmovion-esimerkkilokerikko.

Hiltop investoi hiljattain Warcomin kookkaaseen kuitulaseriin. Hiltopin Christian Friis ja Harald Brandt poikkesivat koneen toimittaneen Warcomin Suomen edustajan Kone-Cocco Machinen Peter Haldinin juttusilla messuilla. Kone-Cocco myy myös Fpt:n koneita.

Makrumin osaston tarjontaan kuului Fehlmannin Picomax 56 top, kookkaalla työalueella varustettu sveitsiläisvalmistajan uuden sukupolven koneistuskeskus. Koneen edessä Joosia Miettinen Makrumilta, ja oikealla tehtaanmies Fehlmannilta, Alain Strebel.

Vossi Groupin osasto kuului messujen kookkaimpiin. Kuvan järeä kone taustalla on tsekkivalmistajan Mas Kovosvitin MCU VT-5X, järeärunkoinen viisiakselinen koneistuskeskus sorvausominaisuudella. 

Linna Trade toimittaa teollisuudelle Euroopassa valmistettuja työkaluja, metallintyöstökoneita ja mittalaitteita. Messuilla yrityksen osastolla Jari Linna demosi kierteitystä myös pieniin tiloihin hyvin sopivalla Powertoolsilla. 

Edufix on liittänyt tarjontaansa Blaser Swisslube-lastumisnesteet ja leikkuuöljyt. Vasemmalla Edufixin Panu Ranta, oikealla DanieL Jakob Blaserilta. Edufixin palveluiden ydintä ovat työstökoneiden käyttökoulutus, modernisoinnit, mittaukset ja huollot. 

Oy Maanterä Ab on yksi Suomen suurimmista lastuavia työkaluja ja -järjestelmiä maahantuovista yrityksistä. Vuonna 1941 perustettu yritys juhlii tänä vuonna 75-vuotisjuhlavuottaan. Messuilla esittäytyivät mm. Wikus-teräuutuudet ja Suhnerin akkukoneet.

Wihuri työstökoneiden osasto oli tuonut messukävijöiden tarkasteluun Mazakin ajankohtaista konetarjontaa: monitoimisorvi Integrex i-200ST:n sekä Variaxis j-500-koneistuskeskuksen. Koneet oli varustettu tuorein Smooth-CNC-ohjauksin.

Tamspark on GF-konsernin työstökoneiden maahantuoja, ja GF Machining Solutions ryhmään kuuluvat Mikron jyrsinkoneet, Agie- ja Charmilles-kipinäkoneet sekä lankasahat. Konepaja-messuilla Tamsparkin osastolla tarkasteltiin esimerkiksi Mikron HSM 200U LP-mallia. 

Rensi Finland esitteli tuotteitaan Konepaja-messuilla. Yrityksen tuotepalettiin kuuluvat CAD/CAM-ohjelmistot ja suunnittelun kokonaisratkaisut, mittauskoneet- ja palvelut sekä moninaiset työstökoneet metallin ja myös muovin käsittelyyn.

MTC Flextekin tarjontaan kuuluu niin työstökoneita, robotiikkaa, oheislaitteita kuin teollisuuden palveluitakin. Esillä Konepajassa oli koneita Okumalta, Hartfordilta, Fanucilta ja Halterilta. Tiskin takana Jyrki Auer.

Makinon uusi lankakipinätyöstökone U6 Heat oli Suomen ensiesittelyssä Cron-Tekin standilla.  Kone jatkaa Mekelex Oy:n käyttöön, vierellä uudet omistajat Reijo ja Tarja Pirttilahti Mekelexilta. Yritys tekee Somerniemellä leikkaintyökaluja ja osia automaatiolaitteisiin.

Messutunnelmaa Prima Powerin osastolta. Prima Power on esitellyt hiljattain uuden sukupolven sähköservoteknologiaa Genius-tunnuksin. Uudet tuotteet ovat lävistys-laserleikkaussolu Combi Genius ja lävistyskone Punch Genius. 

Tamrotor Kompressorit Oy:n toimialaa ovat teollisuutta paineilman tuottoon, jakeluun ja jalostamiseen liittyvät tuotteet ja palvelut. Messuilla esillä oli mm. Gardner Denverin ESM 7-kompressori valmistajan hiljattain uusiutuneesta ruuvikompressorisarjasta. 

FredExin edustavalikoimaan kuuluvat Safan Darley Costan ja Microstep, esimerkiksi. Uusi lisä tarjontaan ovat Bomarin vannesahat. Safan-Darleyn servotoiminen E-Brake -särmäyspuristin kuvassa. Nopeita särmäystöitä energiatehokkaasti.

Nurminen Tools esittäytyi A-hallissa. Yrityksen toiminta keskittyy työkappaleen ja terän kiinnitykseen lastuavissa metallityöstökoneissa ja kuuluu alallaan johtaviin toimittajiin Suomessa. Hannu Nurminen esitteli ajankohtaista tarjontaa messukävijöille.

Ota-Tuote Oy toimittaa sähkötyökaluja, hiomakoneita ja monenlaisia teriä lähinnä metalliteollisuuden ja korjausrakentajien käyttöön. Messuosastolla esiteltiin mm. uusia Fein- tuotteita, kuten ASCM -akkuporakoneita ja KBM-magneettijyrsintä.

Insinööritoimisto Ismo Lindbergin osastolla oli mukana mm. Nakamura-Tomen ajankohtaista konetarjontaa. AS-200LMY on japanilaisvalmistajan sorvi, jonka ominaisuuksiin kuuluvat mm. C-akseli ja +/-41mm Y-akseli.  Koneistuskapasiteetti 340x570mm.

Työkalu- ja varustetarjontaa messuilla. Seco Toolsin tuotteita ovat lastuavat kovametallityökalut sekä kääntöterät metalliteollisuudelle. Seco Tools esittelee uusia tuotteita säännöllisesti, hiljattain Seco on esitellyt mm. uudistuneen T4-12 nurkka-ja siilijyrsintuoteperheen.

Vaativien kappaleiden koneistusta kahdella karalla, B-akselilla varustetulla jyrsinkaralla sekä 300 mm Y-akselilla: Durocin osastolla kohosi kone Doosanin uudistuneesta Puma SMX-sorvisarjasta, SMX 3100S. Mallissa sorvaushalkaisija 660 mm, sorvauspituus 1540 mm.

Machineryn kookkaalla osastolla oli mukana laajasti talon ajankohtaista tarjontaa. Yksi kiintopiste oli Ermaksanin Fibermak-kuitulaser, kuvassa Hyundai-Wian i-Cut380TD, kompakti pieneen tilaan sopiva nopea koneistuskeskus tarkkuustöihin.

Fredko esitteli messuilla mm. rakennelevyjen käsittelyyn tarkoitetun Ficep P27E –monitoimisolun. Uzma-putkentaivuttimet olivat ensiesittelyssä. Hannu Vähätalo (oikealla) Tampereen Messuilta poikkesi vaihtamaan ajatuksia Fredkon Pasi Pitkäsen kanssa. 

Zenex Computingin messuosasto tarjosi tietoa niin Mastercam-ohjelmiston tuoreista piirteistä kuin muistakin alan ohjelmista. Myös mittausratkaisuja oli esillä. Zenexin Reijo af Heurlin demosi myös robottiohjelmointia Robotmasterilla.

Simsotec palvelee asiakkaitaan mm. teollisuuden kunnossapidon tehtävissä ja konemoderniosinteihin liittyvissä projekteissa. Myös käytettyjen työstökoneiden ja laitteiden välitys kuuluu toimenkuvaan. Osastolla Iiro-Matti Rinne ja Esko Roppo.

Hitsausalan maahantuonti-, markkinointi ja myyntiyhtiö Retcon osastolla oli mukana ratkaisuja myös mm. hydrauliseen lävistykseen sekä poraukseen. Osastolla asiakkaita palveli Jukka Setälä. Retcon toimitilat ovat Porissa.  

GibbsCAM-ohjelmistoista oli tietoa tarjolla Cenic Finlandin osastolla. Lisäksi Wihurin osastolla työstettiin Mazak Integrex i200S MTM-sorvilla GibbsCAMillä tehtyä 5-akselista simultaanityöstöä siipipyörään. 

Heidenhain esitteli ratkaisujaan E-hallissa. Tarjolla oli tietoa mm. uudesta TNC 640-ohjauksesta jyrsintä ja sorvaustoiminnolla. Sen myötä käyttäjä voi halutessaan vaihtaa jyrsinnän ja sorvauksen välillä samassa ohjelmassa.  

Tarivon osasto sijaitsi messuilla A-hallissa ja tarjosi moninaista tekniikkaa talon edustuskirjosta, kuten Schröderiltä ja Forstnerilta. Mukana oli myös kuvan Variobendin Double Bender, kahteen suuntaan taivuttava kanttikone.

Järeää kalustoa: Contos myy Suomessa mm. TOS Varnsdorfin ja Tos Hulinin koneita. Konepajassa Contosin osastolla kohosi Tos Varnsdorfin kompakti pöytämallinen avarruskone WHQ 105. Kone sijoittuu jatkossa tuotantokäyttöön Parkanon suuntaan.

Teräskonttori esitteli tarjontaansa laajasti messuilla. Esillä oli mm. Mitsubishin koko tuotevalikoima ja laaja kattaus Mitutoyo -mittalaitteita. Ensimmäistä kertaa esiteltiin SJ-210 pinnankarheusmittari sekä LH600 -korkeusmittalaite.

Teollisuuden automaattijärjestelmien toimittajan Fastemsin osastolla oltiin rennoissa tunnelmissa ja mikäs siinä, mukavat messuthan olivat menossa. Kuvassa tuuletuksen mallia näyttää tiskin takana Matti Nenonen.

Aliko räätälöi ratkaisuja kookkaan kokoluokan särmäykseen. Palveluun kuuluvat niin ratkaisujen suunnittelu, koneiden valmistus kuin huolto- ja varaosapalvelutkin. Messuosastolla esittelytöissä olivat Jouko Viljakainen ja Stanislav Demin.

Iscar Finlandin osasto tarjosi messuvieraille laajan kattauksen ajankohtasiat työkalutarjontaa. Iscar on hiljattain esitellyt mm. kuvan etualan uuden sukupolven positiiviset tangentiaaliset neljän leikkuusärmän Helitang T490-teräpalat. 

Teotek toi messuille kolme koneuutuutta Suomen ensiesittelyyn. Kuvassa niistä yksi, Kitamura Mycenter 3XD, 3-akselinen pystykarainen työstökeskus, mikä messuilla esiteltiin M&H-mittausvarustuksella. Vesa Viitala esitteli.

Sabriscan tarjoaa ratkaisuja kone-, metalli-ja muoviteollisuuden tarpeisiin. Yritys valmistaa muotteja autojen valo-osien valmistukseen ja jälleenmyy myös lastuavia työstökoneita ja työkaluja. Edustusmerkit ovat Hardinge ja Bridgeport. 

Maketekin osasto sijaitsi E-hallissa. Esillä oli koneita ja laitteita moneen lähtöön. Ensiesittelyssä osastolla oli kuvan manuaalinen jyrsinkone Tyntech FTU 1250, jolle löytyi messuilta uusi omistaja. Koneesta on saatavana myös CNC-versio.

Pathtrace Oy:n työkenttää ovat NC-ohjelmien myynti, koulutus, päivitys ja tukipalvelut. Erityisosaamista ovat postprosessorit ja DNC-liitännät.  Kari Kuutela ja Pauli Manninen esittelivät osastolla mm. uutta Edgecam 2016 R1-versiota.

JR Machinesin osastolla olivat esittelyssä Quick Tech-sorvi, IT 42 ROBO ja Campron pystykeskus CNV-850. Myös kuvan Tongtain TD-2000YBC oli tarkastelussa. Koneen varustukseen kuuluvat mm. apukara ja kaksi C-akselia.

Tammesvirran messuosastolla esiteltiin mm. Trumpfin Power Tools-ratkaisuja viimeistelyn alueelle. Tunnelmaa messupäivien aikana ylläpitivät osastolla Anu Wiio ja Laura Joki-Anttila. Tiskin takana Timo Pirinen ja Arttu Ryhänen.

Suomen Hitsausteknillinen Yhdistys palkitsi avajaispäivänä hitsausalan osaajia. Mikko Peltonen palkittiin vuoden 2014 parhaan DI-työn tekijänä. Aiheena oli ”Weldability of high-strength steels using conventional welding methods”.

Lue seuraavaksi