Uutiset

Konepajateollisuus

Työstöhankinta Reponen lisää sorvauskapasiteettiaan

Kilpailukykyä automaatiolla

Pitkän linjan sopimusvalmistaja Työstöhankinta Reponen jatkaa panostuksiaan tuotantotekniikkaan. Ajanmukainen konekanta ja automaatio, ne ovat meidän juttumme, toteaa hämeenlinnalaisyrityksen toimitusjohtaja Esa Reponen.

Ajanmukainen konekanta ja automaatio ovat Työstöhankinta Reposen ydintä, toteaa toimitusjohtaja Esa Reponen.

Työstöhankinta Reponen valmistaa komponentteja ja kulutusosia mm. traktoreihin, dieselmoottoreihin, nostimiin, ajoneuvoihin ja kaivosteollisuuden laitteisiin. 

Iso asiakas on esimerkiksi Agco-konserni, joka käyttää Reposen valmistamia komponentteja traktoriensa voiman- ja vaihteensiirrossa.
Sopimusvalmistuksen ammattilaisena Reposen toiminnassa on kolme tukijalkaa. Koneistuksen lisäksi yritys palvelee asiakkaitaan kokoonpanossa myös materiaalinhankinnassa. 

”Meillä on omaa materiaalimaahantuontia ja varastoimme asiakkaidemme komponentteja ja materiaaleja. Tämä kaikki tarkoittaa kokonaisvaltaista palvelua. Huolehdimme asiakkaistamme ja vapautamme heidät omiin ydintoimintoihinsa”, Esa Reponen kertoo.

Reponen toimii kahdessa hallissa Hämeenlinnassa. Nykyisiin tiloihin muutettiin parisen vuotta sitten. Yleisnäkymä toiseen koneistushalleista.

Komponentteja isoille toimijoille

Työstöhankinta Reponen on toiminut vuodesta 1985 lähtien. Yrityksen juuret ulottuvat kuitenkin jo 1970-luvulle. Tuolloin Esa Reposen isä Risto Reponen kavereineen perusti Teknokela-nimisen yrityksen. 

Teknokela myytiin 1980-luvun alkupuolella, mutta yrittäjäveri veti pian uuden yrityksen perustamiseen, varsinkin kun sille nähtiin hyviä toimintamahdollisuuksia Hämeenlinnassa samoihin aikoihin aloittaneen akselistotehtaan palvelijana.

”Perustimme isän kanssa tämän yrityksen. Akselistotehdas tarvitsi alihankkijaa ja lisäksi löysimme ympäristöstä pian muita asiakkaita. Näin pääsimme kasvun tielle”, kertoo Esa Reponen, joka on vetänyt yritystä toimitusjohtajana vuodesta 2006. Tuolloin yrityksessä toteutettiin sukupolvenvaihdos. 

Mukana yrityksen toiminnassa ja myös osa-omistajana on myös veli Markku. Isä Ristokin on edelleen porukassa omalla panoksellaan.  
Seuraavaa sukupolven edustaa Ville Reponen, joka työskentelee yrityksessä tuotantoinsinöörinä.

Portaalipanostajien myötä mahdollistuu Multiplexeillä myös miehittämätön tuotanto.

Seitsemän kaltaisensa sarja

Työstöhankinta Reponen aloitti aikanaan perinteisenä alihankkijana, mutta parin viime vuosikymmenen ajan yritys on ollut ennen kaikkea sopimusvalmistaja. Sen mukaisesti se on muokannut myös tuotantokalustoaan.
”1990-luvun lamavuosien jälkeen päätimme, että keskitymme isojen sarjojen tekoon ja laitamme koneet töihin. Terävöitimme asiakassuhteitamme ja aloitimme satsaamisen automaatioon. Lisäksi löysimme uusia asiakkaita, mm. juuri Agco on kuulunut asiakaskuntaamme noista ajoista lähtien”, Esa Reponen summaa.

Tuotantonsa ydinkoneeksi yritys hankki ensimmäisen automatisoidun sorvaussolun, portaalirobotilla varustetun Mazak Multiplexin, vuonna 1998. Tämän jälkeen Multiplex-solut  yrityksessä ovat lisääntyneet niin, että viime vuoden lopulla saapunut osuvasti nimetty ”Pikku Eero” kasvattaa niiden lukumäärän jo seitsemään kaltaiseensa. Rivistö on varsin ainutlaatuinen Pohjoismaissa ja koko Euroopassakin.

”Multiplexit edustavat luotettavaa ja tehokasta tekniikkaa. Tuore Multiplex 6200II-Y on toki uuden sukupolven kone, mutta perustekniikka niin siinä kuin aiemmissa vastaavissakin on yhteinen. Tuotannossa nämä seitsemän juhtaa ovat ehdottomia keihäänkärkiä”, sanoo Reponen.

”Pikku Eero” täydentää Multiplexien seitsemän veljeksen konesarjan kokonaiseksi.

Perustaa pärjäämiselle ja kasvulle

Multiplexit ovat keskisuurille ja suurille sarjoille tarkoitettuja 2-karaisia, 8-akselisia monitoimisorvauskeskuksia. Reposen koneet ovat lisäksi varustettu C-ja Y-akselein sekä pyörivin työkaluin, joten monimuotoisetkin kappaleet saadaan sujuvasti kerralla valmiiksi. 
Portaalirobottien myötä mahdollistuu keskeytymätön työstö myös miehittämättömänä.   

Automatisoitujen Multiplex-yksikköjen lisäksi Reposella on käytössä kappaleenkäsittelyautomatiikkaa myös muissa työstökoneissaan. Yhteensä robotteja on käytössä 12 kappaletta.

Tarkat mittaukset ovat valmistuksen perusta. Mittaushuoneessa kappaletta tarkastelevat  Ville Reponen ja Timo Pelli.

Yritys työllistää nyt 15 henkilöä. 

”Usein ajatellaan, että automaatio vie ihmisiltä työt. Asia on mielestäni kuitenkin aivan päinvastoin. Robotit lisäävät kilpailukykyä ja mahdollistavat tuotannon kasvun. Ne ovat edellytys sille, että näitä töitä täällä Suomessa saamme tehdä”, huomauttaa Reponen.
”Ja itse asiassa robotit kasvattavat myös henkilötyön tarvetta. Kysynnän kasvaessa palkkasimme mekin pari uutta ammattilaista jokin aika sitten töihin. Yhdelle lisähenkilölle olisi nyt jälleen tarvetta.”

Kuten muutkin veljessarjan koneet, myös uusi Multiplex 6200II-Y ovat varustettu C-ja Y-akselein ja pyörivin työkaluin. Näin saadaan kappaleet kerralla valmiiksi. 

Viennille vetoa, työlle arvoa

Liikevaihtoa Työstöhankinta Reponen tekee kolme miljoonaa euroa. 
”Viime vuosikymmenen loppu oli vaikeaa aikaa. Liikevaihtomme putosi vuonna 2009 lähes puoleen edellisvuoteen verraten, mutta toimintojen viilaamisen ja konekantamme säännöllisen uudistamisen myötä saimme noususta taas uudelleen kiinni.”

Viime vuosina Työstöhankinta Reponen on kirjannut hallittua kasvua, ja samaan yritys tähtää jatkossakin. Koneiden lisäksi yritys on panostanut viime aikoina uusiin toimitiloihin, niihin muutettiin vuonna 2012.
”Jatkon kehitys ei tietenkään ole vain itsestämme kiinni, sillä Suomi ui edelleen syvällä. Vienti on avainasemassa, se pitäisi saada uudelleen vetämään. Yksilötason asia tässä maassa on, että meidän pitäisi oppia uudelleen arvostamaan työtä sen kaikilla tasoilla. Vain työllä tämä maa nousee”, sanoo toimitusjohtaja Esa Reponen.

Työstöhallinta Reponen itse tekee töitä automaation ja robotiikan parissa paitsi omassa yrityksessä, alan yleiseen tutkimukseen ja kehitykseen liittyvissä projekteissa. Yksi teema on ihmisen ja robottien yhteistyö.

Reponen toimii kahdessa hallissa Hämeenlinnassa. Nykyisiin tiloihin muutettiin parisen vuotta sitten. Yleisnäkymä toiseen koneistushalleista.