Uutiset

Konepajateollisuus

Kilpailukykyä hydraulilohkojen tuotantoon

Avaraa ja valoisaa tilaa, uutta tekniikkaa, FMS. Konepaja Seppo Suomi Oy on laittanut tuotantonsa kuntoon uudessa tehtaassaan Hartolassa. Kyllä, tältä näyttää nykyaikainen konepaja!

Avaraa tilaa: koneistuskeskuskalustoa vasemmalla, ja oikealla FMS-järjestelmä.

Jos omissa mielikuvissa konepaja on pimeä ja mustanpuhuva paikka, nyt voi hieman tuulettaa ajatuksia. Nykypäivän konepajan näkymät voivat olla hyvinkin toisenlaisia.

Sellainen tuuletus tapahtui hiljattain Konepaja Seppo Suomi Oy:n uusien tilojen avoimet ovet-tapahtumassa, mihin yritys kutsui naapureitaan sekä muita tuttuja visiitille.

”Kyllähän sitä väki hieman ihmetteli, miltä täällä näyttää. Valoisuus ja avaruus mainittiin ja voi olla, että muutamat käsitykset tämän päivän metallin ympyröistä samalla hieman muuttuivat. Onhan tämä tosiaan erilainen tila kuin pajat joskus takavuosina”, Konepaja Seppo Suomen toimitusjohtaja Jani Suomi toteaa.

Jani Suomi luotsaa Konepaja Seppo Suomen toimintaa. 

Jäysteenpoistoa räjäyttämällä

Konepaja Seppo Suomi on 1970-luvun lopulta saakka toiminut perheyritys.

Hartolassa toimiva yritys on keskittynyt kokoluokaltaan pienempien, käsin liikuteltavien kappaleiden valmistukseen. Niitä yritys valmistaa asiakkailleen, joita ovat mm. lähialueen hydrauliikan ja pneumatiikan laitevalmistajat.

Yritys valmistaa esimerkiksi hydraulilohkoja ja niiden valmistukseen yrityksen käytössä on konepajan perinteisempien koneiden ja laitteiden lisäksi ollut jo vuosia myös Suomessa erikoisempaa teknologiaa. Yksi sellainen on jäysteenpoiston lämpötekninen käsittely, missä yritys on kuulunut edelläkävijöihin kohta vuosikymmenen. Lämpötekninen jäysteenpoisto tapahtuu uunissa, missä purseet poistetaan kaasulla lyhytaikaisessa räjähdyksessä.

”Menetelmä, joka on laajassa käytössä esimerkiksi Ruotsissa, ei ole meille tehnyt suuren suurta invaasiota. Kuitenkin menetelmä on erittäin käyttökelpoinen varsinkin muuten hankalasti puhdistettaville kohteille. Meidän tuotannossamme hydraulilohkot ovat isossa roolissa, ja ne sisältävät pieniä ja risteileviä kanavia, jotka perinteisin menetelmin on hankala puhdistaa. Esimerkiksi juuri siihen työhän tämä menetelmä on hyvin käyttökelpoinen”, kertoo perheyritystä viime vuosikymmenen alkupuolelta saakka johtanut Jani Suomi.

Perinteisten valmislohkojen lisäksi yritys valmistaa asiakkailleen nykyisin myös aihiota. Niiden kokoluokat saattavat nousta pienemmistä valmistuotteista poiketen jopa tonnien painoon saakka.

Järjestelmään liitetty koneistuskeskus.

Uusiin tiloihin Opintielle

Konepaja Seppo Suomi on toiminut tämän vuoden alkuun saakka Hartolan Rasilantien toimipisteessään, missä yrityksellä on käytössään 1700 neliömetrin tilat. Tämän vuoden aikana yrityksen toiminnassa on tapahtunut mullistus, kun yritys siirsi ison osan tuotannostaan tarkoitusta varten muokattuun uuteen tehtaaseen Hartolan Opintielle.

”Muutaman vuoden ajan on tuotannon kasvun myötä ollut tarvetta lisätilalle. Yhden erillisen pienemmän hallinkin ostimme, kun aloimme tehdä muutama vuosi sitten itse myös hydraulilohkojen esikäsittelyt ja hankimme tätä varten koneen, joka ei Rasilantielle mahtunut”, kertoo Suomi.

”Halli kävi kuitenkin pian pieneksi, kun koneelle löytyi runsaasti myös ulkopuolisia töitä ja päädyimme hankkimaan tarkoitusta varten uuden ja kapasiteetiltaan merkittävästi isomman esijyrsintäkoneen. Sitten kuulimme pari vuotta sitten sattumalta, että kunnan yksi kookas teollisuushalli keskustan lähellä tulisi myyntiin huutokaupattavaksi. Laitoimme toimeksi, onnistuimme ostamaan tämän hallin ja myimme väliaikaisen hallin eteenpäin. Tätä kautta saimme 3000 neliömetriä uutta tilaa, joka sitten vain piti kehittää eli remontoida toimintoihimme sopivaksi”, kertoo Jani Suomi.

Tämän myötä käynnistyi projekti, jonka kruununa Konepaja Seppo Suomen käytössä on nyt Opintiellä tilat, jotka edustavat paitsi ulkoiselta olemukseltaan, myös konekalustuksensa osalta moderniudessaan maan kärkeä.

”Ensimmäiseksi siirsimme tänne aihiovalmistuksen ja heti kohta perään myös koneistuskeskuksemme. Nyt myös jäysteenpoisto tehdään Opintiellä, ja Rasilantie keskittyy varsin puhtaasti sorvaustoimintoihin”, linjaa Jani Suomi.

Kookas FMS tuotantoa tehostamaan

Uudet tilat toivat paitsi avaruutta tuotantoon, mahdollistivat samalla ison loikan kohti automaatiota yrityksen toiminnassa.

”Vähän kuin yhdessä tila-asioiden kanssa olemme pitkään miettineet FMS-järjestelmän hankkimista. Halusimme tehostaa ja laajentaa hydraulilohkojen tuotantoamme ja tapa tämän toteuttamiseen on automaatio. Se lisää mahdollistaa yrityksen kehittämisen eteenpäin tehokkaalla tavalla”, sanoo Jani Suomi.

FMS on valmistusjärjestelmä, jonka muodostavat varastoautomaatio ja työstökoneet. Automaattihyllystö siirtää materiaalia koneille ja vastaavasti valmista tavaraa koneilta varastoon tai eteenpäin tuotantoprosessissa.

”Ensimmäisen kerran mietimme FMS-järjestelmän hankintaa jo kymmenisen vuotta sitten, mutta sitten tuli lama ja siirsi kuvioita myös meidän osaltamme muutamalla vuodella. Kun tila-asiat järjestyivät, etenimme nyt myös tällä sektorilla eteenpäin.”

”Kun viime syksynä ostimme uusimman koneistuskeskuksemme, huolehdimme siihen valmiudet keskuksen liittämiseksi järjestelmään. Tilasimme järjestelmän keväällä ja käyttöönotto tapahtui syksyllä”, kertoo Suomi. FMS on Fastemsin valmistama.

”Fastems on tehnyt näitä pitkään ja kehittänyt järjestelmiään jatkuvasti. Erityisesti ohjausjärjestelmä on mielestäni hyvin kilpailukykyinen”, perustelee Jani Suomi.

Hartolaan pystytetyssä kokonaisuudessa on konepaikkoja kuusi, palettipaikkoja 120 ja eurolavapaikkoja 246. Mittaa varastolla on 55 metriä.

”Kokonaisuus mahdollistaa jatkossa miehittämättömän valmistuksen, mikä on tuotannon kilpailukyvyn kannalta iso asia. Järjestelmään on liitetty toistaiseksi yksi koneistuskeskus, mutta kun saamme kuormaa lisättyä, tulevaisuudessa koneita on varmasti enemmän. Mitä enemmän koneita järjestelmään kuuluu, sitä kilpailukyisempi se tietenkin on”, sanoo Jani Suomi.

Hydraulilohkojen valmistuksesta yrityksellä on asiantuntemusta ja kokemusta pitkältä ajalta.
 

Mittava kokonaisuus

Konepaja Seppo Suomen tila- ja konehankinnat FMS mukaan lukien on suuruusluokaltaan noin kahden miljoonan euron investointi. Summa on melkoinen viime vuonna hieman yli kahden miljoonan euron liikevaihdon tehneen yrityksen toiminnassa. Yritys työllistää kaksitoista henkilöä.

”Tämä on toki iso panostus, eivätkä viime vuodet alalla yleisesti ole tunnetusti olleet erityisen vahvoja. Taistelua asemistahan tämä on ollut koventuvassa kustannuspaineessa, mutta itse asiassa olemme kuitenkin pärjänneet varsin kohtuullisesti ja luotamme vahvasti näkymiimme eteenpäinkin. Toki näille investoinneille perusteensa on, ei asioita voi tyhjän päälle rakentaa”, sanoo Jani Suomi.

Suomen mukaan Hartolassa pärjätään jatkossakin tuotannon laadulla ja osaamisella.

”Uudet investoinnit tuovat aina uusia mahdollisuuksia ja saamme tuotantoomme lisää tehokkuutta ja nopeutta. Ne ovat nykymaailmassa tärkeitä seikkoja.  Joskus pitää tehdä isoja ratkaisuja, jotta päästään eteenpäin ja meidän kohdallemme sellainen tilanne tuli nyt.  Näen, että olemme oikealla tiellä”, sanoo Jani Suomi.

Lue seuraavaksi