Uutiset

Työkoneet

Konepörssin pojat Baumassa – osa 11

Bauma-raportit saadaan päätökseen tämän artikkelin myötä. Tätä sivua alaspäin vierittämällä löydät poimintoja sellaisten konevalmistajien osastoilta kuin Caterpillar, Liebherr, Komatsu ja Hyundai.


Neljä konetta sähköllä

Caterpillar-koneet olivat kattavasti esillä Saksan maahantuojan Zeppelinin osastolla. Esillä oli noin 70 koneyksikköä. Maailman suurin konevalmistaja tuo jatkuvalla syötöllä uusia konemalleja markkinoille ja Baumassa nähtiin, että yritys panostaa muiden valmistajien tapaan täyssähkökäyttöisiin maarakennuskoneisiinkin. Esillä oli neljä uutta mallia, kaikki tosin vielä prototyyppiasteella.

Seuraavat Caterpillarin omaa valmistetta olevilla akuilla varustetut Electric-malliston koneet komeilivat osastolla: kaivukoneet 301.9 (akkukapasiteetti 32 kWh) ja 320 (320 kWh) sekä pyöräkuormaajat 906 (64 kWh) ja 950 GC (256 kWh). Ennakkotiedotteissa (artikkeliin tästä) koneista ei vielä ollut kuvia saatavilla, niin uusista innovaatioista on kysymys. Silmiinpistävää kaikissa sähkökoneissa on logoihin mukaan tullut sininen väri eli siitä tunnistaa heti sen, että polttoainetankilla ei näillä vermeillä tarvitse vierailla.

Cat 320 Electric -kaivukoneelle luvataan 150 kilowatin latauslaitteella (CCS) alle puolentoista tunnin latausaika, kun varaus halutaan nostaa 10 prosentista 80 prosenttiin. Työskentelyajaksi Caterpillar mainitsee raskaassa kaivutyössä noin 5–6 ja kevyemmässä, taukoja sisältävässä urakoinnissa 6–8 tuntia. Nyt puhutaan siis jo varsin lyhyistä lataus- ja samalla pitkistä työskentelyajoista.

Neljän uutuuskoneen mallisto osoitti sen, että vaikka Caterpillar ehkä tulee hieman jälkijunassa täyssähköisten koneiden maailmaan, on se heti vakuuttavasti mukana. Yksi syy tähän jälkijättöisyyteen on, että Caterpillar halusi kehittää ja valmistaa itse omat litiumioniakkunsa ja tähän teknologiaan onkin satsattu paljon. Kilpailijansa useimmiten ostavat akkunsa ulkopuolisilta valmistajilta.

Kaikki akkupaketit koneiden sisuksissa näyttävät samoilta ja ovat leimattu Cat-logoilla. Toki erikokoisiin koneisiin on tarjolla eri kapasiteettisiä akkuja. Koneissa olevat akkupaketit nimittäin koostuvat yksittäisistä akkumoduuleista. Isoissa koneissa voi olla jopa viisikin moduulia, pienimmissä vain yksi tai kaksi. Moduuleja siis lisätään sitä mukaan, kuinka paljon kapasiteettia tarvitaan. Järjestelmä on jo valmistuksen ja kokoonpanonkin kannalta varsin järkevä.

Caterpillar on kehittänyt akkujärjestelmän, jossa kaikissa koneissa käytetään samoja akkumoduuleja. Pyöräkuormaajassa 950 GC niitä on neljä ja niiden yhteenlaskettu kapasiteetti on 256 kilowattituntia.

Kaikkiin muihin koneisiin, paitsi pyöräkuormaajaan 906, on saatavana normilatausmahdollisuuden lisäksi pikalatauslaite.

Osastolta kerrottiin, että kaikki täyssähkömallit vastaavat suorituskyvyltään ja hydrauliikan tehoiltaan täysin rinnakkaisia dieselmalleja. Ohjaamon ja myös ympäristöön aiheutuvat melutasot tosin ovat sähkökäytön ansiosta matalammat. Kaikkia dieselkäyttöisiin soveltuvia työlaitteita voidaan käyttää myös sähkökoneissa.

Pienet täyssähkökäyttöiset koneet 301.9 ja 906 tulevat markkinoille ensi vuonna ja ensin Pohjois-Amerikassa. Isommille malleille 320 ja 950GC ei aikataulua vielä kerrottu. Kaikista malleista halutaan kerätä perusteellisesti asiakkaiden mielipiteitä ja kokemuksia ennen kaupallistamista.

Pyöräkuormajaa Cat 906 lataantuu yön aikana mukana tulevan vakiolatauslaitteen avulla.
Dieselkäyttöiset koneet ovat edelleen Caterpillarin selkäranka, mutta muitakin vaihtoehtoja siis tutkitaan. Muutama Bauma saattaa vielä mennä menojaan ennen kuin kasipari kulkee pelkällä sähköllä.

Vetyä ja jättiläiskoneita

Liebherrin osasto on se, jota harvat Baumassa vierailevat jättävät väliin. Ja moni käy ihmettelmässä suuren maailman menoa messuille vartavasten rakennetun kerrostalon katveessa varmasti useammankin kerran. Melkoisessa väentungoksessa sai tälläkin kertaa ihmetellä saksalaisvalmistajan koko repertuaaria pienistä maarakennuskoneista suuriin ja mahtaviin kaivoskoneisiin sekä nostureihin.

Ennakkoon täällä Konepörssin nettisivuilla listattiin jo joitakin Liebherrin Bauman uutukaisia. Artikkeliin tästä.

Petri Dubb Liebherr Finlandilta tavoitettiin pyöräalustaisen 918 Compact -kaivukoneen puikoista. ”Ohjaamo on sisältä uusittu. Täältä löytyy muun muassa nyt iso yhtenäinen näyttö, johon on keskitetty koneen koko hallinta. Kaivuvivut ovat nekin uutta mallistoa. Perinteinen minijoystick on säilytetty ja samalla lisätty toimintoja kuten taakse rullat. Molemmissa kahvoissa on neljä erillistä nappia. Nyt kaikki lisälaitteet kuten kallistuva kauhanpyörittäjä on helpompi sovittaa koneeseen.”

Myös Liebherr tähtää tulevaisuudessa vaihtoehtoisiin energialähteisiin. Baumassa esillä oli vetyä polttoaineena käyttävä, noin 50 tonnia painava Liebher 9XX. Pari X-kirjainta tyyppikilvessä kertoo siitä, että kone on vielä prototyyppiasteella. Sen voimanlähteenä on Liebherrin omaa valmistetta oleva vetymoottori H966. Osastolla kerrottiin, että niiden sarjavalmistus alkaa vuonna 2025. Ihan lähitulevaisuudessa ei siis vetyä käyttäviä koneita voi vielä markkinoille odottaa. Liebherr 9XX oli yksi Bauman innovaatiopalkinnon saaneista.
Liebherr 507 E on täyssähkökäyttöinen pyöräkuormaaja.
Kaksi ehkä messujen kuvatuinta konetta. Etualan Liebherr R 9300 painaa 252 tonnia ja tehoa katteiden alle on piilotettu peärti 1 007 kilowattia. Kelpaa sen 16,5 kuutiometrin kauhalla mättää kiveä T 274 -kiviauton lavalle (taustalla). Sen kantavuus on yli 300 ja paino tyhjänä 534 tonnia. Dieselkäyttöisenä maksimi nopeus on 15,2 ja trolley-linjaan kytkettynä 27,1 kilometriä tunnissa.
Liebherrin isot pojat toisesta kuvakulmasta.
Liebherr TA 230 Litronicin ohjaamo
Kolmeakselinen, runko-ohjattu Liebherr TA 230 Litronic -dumpperi oli ensi kertaa esillä messuilla juuri Baumassa. 28 tonnin kuorman kantava dumpperi painaa tyhjänä 24,6 tonnia ja lavan koko on 18,1 kuutiometriä. Stage V -dieselmoottorin teho on 265 kilowattia. Maksimi nopeus on 57 eteenpäin ja 16 kilometriä tunnissa taaksepäin.
Liebherrin osaston koko oli 14 000 neliömetriä.

Sähköistystä yhteistyökumppanien avulla

Komatsun ennakkojutussa käytiin jo laajasti läpi Bauma-messujen tarjontaa. Voit lukea niistä tästä. Siinä mainittujen lukuisten, dieselmoottoriin yhä nojaavien uutuusmallien lisäksi myös Komatsu esitteli muutamia innovaatioita sähkötekniikan saralta.

Yhteistyö Moogin kanssa on poikinut täyssähkökäyttöisen pyöräkuormaajamallin, jota messuilla esiteltiin prototyyppinä. Ja kyseessä on tosiaan kokonaan sähköllä toimiva kone, sillä siinä ei enää ole perinteistä hydrauliikkaa lainkaan. Sen korvaa sähkömoottorit ja sähköllä toimivat lineaarisylinterit kuormaajalle ja runko-ohjaukseen. Ja myös voimansiirto on toteutettu sähkökomponettien avulla. Komatsun mukaan täydellinen sähkön avulla operointi antaa aivan toisenlaiset eväät automatisointiin. Myös Komatsu kertoo aloittaneensa tämän kaltaisen teknologian soveltamisen ensin pieniin konemalleihin, sillä akkujen korkeat hinnat nostavat vielä koneiden hintoja reilusti.

Komatsun pyöräkuormaajasta on karsittu hydrauliikka pois. Kaikki toimii sähköllä.
Sisäosastolla oli esillä useita sähköä hyödyntäviä konemalleja.
Komatsu PC210 Electric -kaivukoneen luvattiin tulevan Japanin ja Euroopan markkinoille vuoden 2023 aikana. Tämäkin noin 20 tonnia painava uutuusmalli on valmistunut yhteistyönä, tällä kertaa Proterra-nimisen, akku- ja sähköteknologiaa auto- ja konevalmistajille tarjoavan yrityksen kanssa. Testeissä koneella on Komatsun mukaan kaivettu jo kahdeksan tuntisia työpäiviä välillä lataamatta. Komatsu on sitoutunut olemaan hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Sähkön hyödyntämisellä on tärkeä rooli tähän tavoitteeseen pääsemisessä. Proterran kanssa Komatsu on tehnyt tiivistä yhteistyötä jo vuodesta 2021 alkaen. Viime aikoina yksi kehityksen painopiste on ollut kohti yhä nopeampia latausaikoja.
Komatsukin tarjosi jättiläisiä messukansalle. Pistokaivukone PC4000-11 Electric (työpaino 398–409 t/teho 1 400 kW) ja kiviauto HD785-8 (kapasiteetti 92 t/teho 895 kW) muodostavat massoja tehokkaasti liikuttavan työparin.
PC4000-11 Electric saa käyttövoimansa piuhaa pitkin.
Komatsu PC950-11 teki Euroopan näyttelydebyyttinsä Baumassa. Se painaa 95 tonnia ja tehoja saadaan irti 405 kilowattia. Maksimi kauhan koko on 6,5 kuutiometriä. Päästöluokka on Stage V, kuinkas muuten.

Tulevaisuus on vedyn

Hyundai oli yksi konevalmistajista, joka toi polttokennoteknologiaa ja vetyä polttoaineena hyödyntävän kaivukoneen näytille. Vedyn polttoaineena käyttö on maarakennuskoneissa vasta alkutaipaleella. Vedyn tuottamiseen kuluu paljon energiaa ja sen säilyttäminen on hankalaa alhaisen kiehumispisteenkin takia (-253 °C). Se tarkoittaa, että varastointi tehdään paineastioihin. Teknologia ei käytön aikana juuri kuormita luontoa, sillä vetypolttokennoista vapautuu ainoastaan vettä ja sivutuotteena syntyy tietenkin myös lämpöä. Polttokennon avulla tuotetaan siis sähköä, aivan kuten akuillakin.

Vety voi hyvinkin tulevaisuudessa olla varsin käyttökelpoinen energian lähde isoissa maarakennuskoneissa, joita toistaiseksi vielä on vaikea valjastaa akkuteknologiaan. Hyundai Motors on polttokennojen kehityksessä jo pitkällä. Nyt tätä teknologiaa on valjastettu myös maarakennuskoneisiin. 18 tonnia painava pyöräalustainen kaivukone oli aitiopaikalla Hyundain osastolla. Sen teholukemaksi ilmoitetaan noin 100 kilowattia.
Hyundai oli tuonut näytille myös kaksi eritehoista, polttoainekennoja sisältävää voimanlähdettä (A fuel cell power pack ). Kennoissa vedyn sisältämä kemiallinen energia muuttuu sähköenergiaksi kemiallisen reaktion avulla. Sähkön tuotanto on keskeytymätöntä niin kauan kuin polttoainetta kennoihin syötetään.
Hyundai kertoi tuovansa 1,7–5,5 tonnin kokoluokkiin kahdeksan uutta minikaivukonemallia, jotka päästöluokassa ovat tasolla Stage V. Niitä oli esillä jo useassa eri kokoluokassa. Yksi niistä eli HX48AZ (kuvassa) painaa ohjaamollisena 4 950 ja turvakaarella 4 800 kilogrammaa. Teholukema on 28 kilowattia ja kauhan suositeltu koko on 150 litraa.


Lue seuraavaksi