Uutiset

Työkoneet

Bauma 2022 – Liebherr

Liebherr esiintyy Baumassa tietenkin taas sillä messujen suurimmalla ja kauneimmalla osastolla. Ollaanhan saksalaisyrityksen kotikentällä. Esillä on maarakentamisen, nostokoneiden, materiaalinkäsittelyn ja kaivosalan uusimmat tuulet. 14 000 neliömetrin kokoinen näyttelykenttä kattaa osastonumerot 809-810 ja 812-813. Myös seuraavilla sisäosastoilla A4/326 (komponentit), B5/439 (lisälaitteet, kiinnikkeet) ja C1/425 (betoniteknologiaa) on tarjolla paloja Liebherrin massiivisesta tuotantosortimentista. Seuraavaksi joitain poimintoja uutuuksista.

Maarakennuskoneissa uutuuksiksi on merkattu muun muassa ratavarusteltu pyöräalustainen kaivukone A 922 Rail Litronic ja runko-ohjattu dumpperi TA 320 Litronic. Molemmat koneet olivat näytillä jo Maxpossa. Taavico Oy:lle myyty A 922 komeili Liebherr Finlandin osaston aitiopaikalla. Lue artikkeli Maxposta tästä.

Liebherr L 504

Kompaktit pyöräkuormaajamallit L 504 (4 600 kg/34 kW), L 506 (4 970 kg/47,5 kW) ja L 508 (5 700 kg/55 kW) julkaistiin ensi kertaa tammikuussa tänä vuonna. Lyhyt esittely niistä löytyy tästä. Uutuuksissa on muun muassa uusi ohjaamo ja saatavana on myös niin sanottu Speeder-versio, jolloin maksimi siirtonopeus on 30 kilometriä tunnissa.

Liebherr L 526

Midiluokan pyöräkuormaajamallisto L 526 (13,2 t/116 kW), L 538 (14,5 t/129 kW) ja L 546 (15,4 t/138 kW) on kokenut monia muutoksia. Esimerkiksi Z-aisasto on uutta konstruktiota ja näin murto- ja nostovoimien kerrotaan nousseen. Myös hydrauliikan tehoja on kasvatettu. Näin ollen työnopeuden mainitaan parantuneen. Moottoritehoja on myös nostettu ja akselikokoja kasvatettu. Lisävarusteena koneisiin saa tutkajärjestelmän, joka havainnoi ympäristöä ja varoittaa kuljettajaa tarpeen mukaan koneen lähettyvillä tapahtuvasta liikkeestä. Se jopa hidastaa koneen vauhtia ja tarpeen vaatiessa pysäyttääkin, jos kuljettaja ei reagoi muuttuneeseen tilanteeseen.

Liebherr R 928 G8

Ajan hengen mukaisesti myös Liebherr tekee yhteistyötä koneohjausjärjestelmien vamistajien kanssa. Baumassa esillä on tela-alustainen kaivukone R 928 G8 (29–31 t/150 kW), jossa on Leican laitteet tehdasasennuksena. Yhteistyö näiden kahden yrityksen välillä alkoi jo vuonna 2020.

Täyssähkökäyttöisiä mallejakin luvataan olevan esillä. Ne ovat laatuaan ensimmäiset eli ainakin yksi pyöräkuormaaja ja yksi kurottaja tullaan näkemään akkukäyttöisinä. Molemmat ovat Liebherrin mukaan jo lähellä sarjatuotantoa. Kuvia niistä ei ole vielä saatavilla.

Liebherr LH 26 M Industry E

Materiaalinkäsittelykone LH 26 M Industry E on saanut tilapäistä käyttöä varten akkupaketin. Sen sähkökäytön voimanlähteenä on 90 kilowatin tehoinen sähkömoottori. Akkupaketin johdosta kone voidaan kytkeä hetkeksi irti sähköverkosta. Liebherr lupaa, että akkukäyttöisenä koneella voi työskennellä väliaikaisesti noin 30 minuuttia.

Messuväki tulee Liebherrin osastolle katsomaan vartavasten myös jättiläiskoneita ja sitäkin herkkua on luvassa. Tällä kertaa paikalla tulee olemaan 305 tonnin kiviauto T 274. Sen kaveriksi luvataan Generation 8 -perheen toinen kaivosluokan kaivukone. Mallia ei paljasteta vielä, mutta sen kerrotaan tulevan varsinaiseen valmistukseen vasta kahden vuoden kuluttua. Ensimmäinen uuden sukupolven mahtilastaaja oli vuonna 2021 esitelty R 9600. Baumassa voi tutustua myös automaattiseen Trolley Assist System -järjestelmään, joka tarjoaa autonomisen ajoradan kiviautoille.

Liebherr Mining Assistance

Erilaisia avustavia ja valvovia tietojärjestelmiä on tietenkin tarjolla edellä mainitun lisäksi paljon muitakin. Kaivosalalla erilaiset järjestelmät tukevat kuljettajiakin löytämään tehokkuuden ja taloudellisuuden suhteen optimoidut työtavat.

Liebherr panostaa myös paljon vaihtoehtoisiin polttoaineisiin ja esittelee sisäosastollaan A4/326 uutta kehittämäänsä suihkutusjärjestelmää vedylle.

Edellä mainittujen lisäksi uutta ja ihmeellistä on tarjolla myös nosturisektorilla.

Baumassa edellämainittuja ja mainitsemattomia sitten tutkaillaan tarkemmin Liebherrin mahtiosastolla.

Suomessa Liebherr-koneet myy Liebherr Finland.


Lue seuraavaksi