Uutiset

Työkoneet

Konepörssin pojat Baumassa – osa 3

Julkaisemme Bauman uutisia ja uutuuksia useassa osassa. Tässä artikkelissa mukana ovat Bobcat, Doosan, Faresin ja VTN.

Edellisessä Baumassa vuonna 2019 Bobcat esitteli ensimmäisen täyssähkökäyttöisen minikaivukonemallinsa E10e, joka sijoittuu tonnin painoluokkaan. Nyt jatkoa seuraa, kun kahden tonnin painoinen E19e on saatu sarjatuotantoon. Sen akuston kapasiteetti on 17,3 kilowattituntia, kun pikkuveljessä vastaava lukema on 11,5 kilowattituntia. E19e pohjautuu rakenteeltaan, ulkomitoiltaan ja suoritusarvoiltaan dieselkäyttöiseen malliin E19. Sitä Bobcat ilmoittaa myyneensä maailmanlaajuisesti yli 10 000 kappaletta. Valmistaja lupaa tälle uudelle sähköiselle kaksitonniselle noin 3,5 tunnin yhtäjaksoisen työskentelyajan ilman välilatauksia. Alavaunu on levitettävä, jolloin koneen leveys on säädettävissä välillä 980–1 360 millimetriä. Muita Bauman uutuuksia tästä artikkelista.

Doosanin Bauman uutuustuotteet on kattavasti esitelty jo tässä artikkelissa. Niihin kuuluivat muun muassa kuvassa oleva, nyt kaivukonemalliston järein DX1000LC-7 (97 t/470 kW). Iso uutinen on myös se, että hollantilainen Tobroco-Giant valmistaa nyt Doosanille viittä runko-ohjattua pyöräkuormaajamallia painoluokkiin 3,7–5,2 tonnia
Doosan liittyy sähköiseen rintamaan ja Baumassa nähtiin ensi vuonna sarjatuotantoon tuleva, kahden tonnin painoinen DX20ZE. Sen litiumioniakuston kapasiteetti on 20 kilowattituntia. Pikalatauksella valmistaja lupaa akkujen täyttyvän 80-prosenttisesti noin tunnin pituisen tauon aikana. Kone soveltuu mainiosti sisätiloihin, sillä sen leveys on vain 950 millimetriä.
Italialainen perheyhtiö Faresin Industries S.p.A panostaa lujasti täyssähkökäyttöisiin kurottajiin. Baumassa nähtiin uusi 17 metrin malli 17.45 (kuvassa etualalla), jonka maksimi nostokyky on 4 500 kilogrammaa. Akuston kapasiteetti on 45,4 kilowattituntia. Voimansiirtoa ruokkii oma 51 kilowatin tehoinen sähkömoottori ja puomin liikkeille on oma 23 kilowatin sähkömoottorinsa. Tämä antaa valmistajan mukaan eväät käyttää kaikkia toimintoja samanaikaisesti. Uuteen täyssähkömallisarjaan kuuluvat myös kurottajat 14.42 (14 m/4 200 kg) ja 17.40 (17 m/4 000 kg). Faresin esitteli jo vuoden 2019 Baumassa ensimmäisen täyssähköisen, kuuden metrin mallin 6.26. Sen vahvan kysynnän rohkaisemana päätettiin rakentaa kokonainen täyssähköisten perhe. Baumassa oli toki nähtävänä edelleen myös dieselmoottorilla varustettuja malleja.
Faresin on edelleen vahvasti perheyhtiö, jonka edustajat saatiin hienosti ryhmäkuvaan yhdessä Suomen maahantuojan Simeri Oy:n miesten kanssa. Nicolae Manea (vas.) on aluemyyntipäällikkö. Keskellä Faresin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Sante Faresin vierellään tyttärensä Silvia ja Giulia. Simerin miehet eli myyntiä hoitava Tommi Kolehmainen (3. oik.) ja myyntijohtaja Antti Alatalo kertoivat, että tilauksia uusista täyssähkömalleista otetaan jo vastaan. Sarjavalmistus alkaa ensi vuoden puolivälissä. Vasemmalla tanskalainen Henrik Skibsted (Snokel) täydentää katraan.
Bauma on myös tuttujen tapaamista ja liikesuhteiden luomista sekä ylläpitoa. Marakon Oy ja purkulaitteita valmistava italialainen VTN Europe S.p.A. omaavat pitkän yhteisen taipaleen. Marakonin toimitusjohtaja Kaj Koskela (oik.) kertoo bonganneensa Marakonin perustajan, jo edesmenneen Kari Veijalaisen kanssa VTN-edustuksen jo vuoden 1998 Baumassa. Jälleenmyyntisopimuksen Marakonin kanssa Suomessa kävi solmimassa nykyisten omistajaveljesten Antonio (2.vas.) ja Matteo Vaccaron isä, niin ikään jo edesmennyt Nerio Vaccaro. Hän perusti yrityksensä vuonna 1973. Tänä päivänä yritys valmistaa työlaitteita niin purkutöihin kuin materiaalinkäsittelyyn. Marakonin liiketoimintayksikön johtaja Jyrki Hyyrönmäki (vas.) ja Koskela kertovat kertoivat, että suuntaus purkutyömailla on paikalla tapahtuvaan murskaukseen. Kaikki syntyvä purkujäte pyritään käsittelemään jo työmaalla jatkokäyttöä varten.

Lue seuraavaksi