Uutiset

Työkoneet

Konepörssin pojat Baumassa – osa 8

Bauma on ehtymätön uutuuksien näyttämö. Tässä artikkelissa mukana iDig, Katsa, Keestrack ja Kubota.



MinäKaivan nyt nopeammin

Edullista koneenohjausjärjestelmää edustava iDIG esitteli Baumassa järjestelmänsä kasvanutta tiedonsiirtonopeutta. Käytännössä se tarkoittaa nopeammin päivittyvää näyttöä työnteon aikana. Muilta osin järjestelmän komponentit ovat pysyneet ennallaan, koko, kiinnitys jne. Edullisen hinnan ohella iDig-järjestelmä on helposti siirrettävissä koneesta toiseen. Ohjaamon ulkopuoliset anturit toimivat langattomasti. Ne saavat virtaa aurinkokennosta tai erillisestä laturista.

Suomessa iDig-koneohjausjärjestelmää edustaa Laskone Oy.




Katsa mukaan työkoneiden sähköistykseen

Voimansiirron komponentteja valmistava, tamperelainen Katsa Oy oli tuonut Baumaan näytille uuden, sähkötoimisiin laitteisiin tarkoitetun vaihteiston. Se soveltuu maksimissaan 200 kilowatin voimanlähteelle, jonka maksimi pyörimisnopeus on 3 600 kierrosta minuutissa. Liitäntä hoituu SAE 3 -laipalla tai DIN5480:n mukaisella kiila-akselilla. Vääntömomenttia saadaan ajettua läpi maksimissaan 11 000 newtonmetriä.

Vaihteita on kaksi. Ykkösvaihteella välityssuhde on 3:1. Se on muunnettavissa myös arvoihin 2:1 tai 4:1. Kakkosvaihde on suora eli 1:1. Vaihteen vaihto on sähkömekaaninen ja se on automatisoitu.

Kotelo on valualumiinia. Hallintaventtiilit toimivat pneumatiikalla. Pakettiin kuuluu myös öljypumppu voitelua varten, nopeusanturi ulosoton puolella, vaihteen asennon tunnistusanturi sekä vaihteistoöljyn lämpötila-, paine- ja määräanturit.

Katsan uusi vaihteisto sähkötoimisiin laitteistoihin.




Sähkötraktori

Murskaus- ja seulontalaitteistaan tunnettu hollantilainen Keestrack kertoi Baumassa täydentävänsä tuotetarjontaansa. Yritys pyrkii vahvasti vähentämään CO₂-päästöjä tuotteissaan. Hybridi- ja täyssähkökäyttö on jo tuttua merkin koneissa. Nyt Keestrackin valikoimasta löytyy myös täyssähkökäyttöinen traktori, Keestrack B1e. Sen omapaino on 2 300 kilogrammaa ja leveys 1 322 millimetriä. Akkukapasiteetti on 50 kilowattituntia. Valmistaja lupaa sillä riittävän ajoa kuudeksi tunniksi. Akku on sijoitettu eteen sekä rungon yhteyteen, jotta paino jakautuu mahdollisimman tasaisesti. Painonjakauma on 45 prosenttia etupyörille ja 55 takapyörille.

Akun lataus 85 prosentin kapasiteettiin kestää valovirtapistorasiasta alle kolme tuntia ja pikalatauksella alle kaksi tuntia. Nopeusalueita on kaksi; alle 23 ja alle 40 km/h. Jarrutuksissa tapahtuu energian talteenottoa ja mäkilähtöavustin helpottaa liikkeellelähtöä raskaankin kuorman kanssa.

Keestrackilta uskotaan sähkötraktorille löytyvän markkinoita kasvihuonealalta, hevostalleilta, puutarhoista sekä luomuviljelyn parista.

Keestrackin murskaimien, seulojen ja kuljettimien tuotanto on erittäin vahvassa kasvussa. Yritys julkaisi Baumassa jo tiedossa olevan 45 prosentin tuotantomäärien nousun ensi vuodelle yrityksen kokonaistuotannossa.

Suomessa Keestrackin tuotteita edustaa HS Tekniikka Oy.

Keestrack B1e -sähkötraktori.




Kubotalla sähköinen kattaus

Kubotan osastolla oli oma erillinen lohko, jossa esiintyivät vain sähkökoneet. Nollapäästöiseksi mainostetussa minikaivukoneessa oli vielä prototyp-tarra takaikkunassa. Päällisin puolin kone muistutti vanhemman sukupolven koneita, eikä tarkempaa teknistä dataa ollut tarjolla. Koneen ovi ja konepeitto pysyivät visusti kiinni, joten sisällöstäkään ei ole vielä kerrottavaa. Ainut sähkökäyttöön viittaava oli puomin ELECTRIC-tarra. Jäämme odottamaan mielenkiinnolla mitä tulee.



Muuta sähkökäyttöistä kalustoa oli sen sijaan esillä tarkoin teknisin tiedoin varustettuna. Pyöräkuormaajia nähtiin kaksikin täyssähköistä mallia, hytitön RT210-2e (2,2 t) ja hytillinen RT220-2e (2,35). Molemmissa niissä on 260 ampeeritunnin ja 48 voltin akku. Ajon sähkömoottorin teho on 6,5 kilowattia ja työhydrauliikkapumppua pyörittää 12 kilowatin sähkömoottori.

RT210-2e
RT220-2e

Sähkökäyttöisiä minidumppereita oli myös esillä kahta eri mallia, KC70H-4e (645 kg) ja KC70VSL-4e (740 kg). Tela-alustaiset mallit ovat muuten samanlaisia, paitsi että jälkimmäinen on niin sanottu itsetäyttävä. Lavan kapasiteetti on 700 kilogrammaa tai 300 litraa. Molempien voimanlähteenä toimii 120 ampeeritunnin ja 48 voltin akku. KC70H-4e:n leveys on 750 millimetriä. KC70VSL-4e:ssä on levitettävä telasto haarukassa 758–1058 millimetriä.

Vasemmalla KC70H-4e ja oikealla KC70VSL-4e.

Kubota esitteli Bauman sähköisellä osastollaan myös Micro Hybrid Engine -tarroin varustetun telakuormaajan, mallimerkinnältään SVL75. Kubotan mukaan työkoneiden maksimitehot on mitoitettu suurin tehontarve huomioiden. Kuitenkin tätä suurinta tehoa tarvitaan yleensä vain lyhyen hetken ajan.

Tämän innoittamana Kubota on nyt kehittänyt telakuormaajan, jossa valmistajan mukaan on ensi kertaa sovellettu niin sanottua mikrohybridimoottoria. Käytännössä se tarkoittaa, että 55,4-kilowattista dieselmoottoria tukee raskaissa kuormitustilanteissa 10-kilowatin sähkömoottori. Se toimii tietyissä tilanteissa myös generaattorina tallettaen energiaa akkuun huipputehoa vaativia tilanteita varten. Näin polttomoottorin kokoa on pystytty pienentämään, mikä tarkoittaa käyttökulujen alenemista.

Kubota SVL75.

Suomessa Kubotan kaivu- ja muiden maarakennuskoneiden maahantuonnista sekä jälleenmyynnistä vastaa Konesilta Oy.




Lue seuraavaksi