Uutiset

Työkoneet

Konepörssin pojat Baumassa – osa 5

Baumassa riitti katseltavaa ja uutuuksia loputtomasti. Tässä artikkelissa mukana Norcar, Reka Rubber, Rototilt ja Saraka.

 NORCAR

Magnus Holm esitteli Baumassa uusikaarlepyyläisen Norcar Ab:n uutta, täyssähköistä kuormaajaa. Mallimerkinnältään se on a60E1. Uusi malli perustuu runkorakenteeltaan aikaisempaan a60-dieselversioon. Akkukapasiteetti on 11,6 kilowattituntia. Lataus tapahtuu sähköautoista tutulla Type 2 -pistokkeella. Valovirtapistokkeesta tyhjän akun lataus täyteen kestää noin viisi tuntia. Toiminta-aikaa yhdellä latauksella luvataan jopa kahdeksan tuntia.

Sähkömoottorin teho on 11 kilowattia ja koneen huippunopeus 11 kilometriä tunnissa. Puomi on teleskooppityyppinen ja sen nostokapasiteetti on noin tuhat kilogrammaa. Koneessa hyödynnetään nykyelektroniikkaa, joka pyrkii minimoimaan energiankulutuksen erilaisissa kuormitustilanteissa. Holmin mukaan ensimmäiset asiakaskoneet valmistuvat Norcarin tuotantolinjalta syksyllä 2023.

Norcar a60E1
REKA RUBBER

Ajoneuvo- ja työkonemaailman sähköistyminen vaikuttaa myös Reka Rubberin tarjontaan. Sähköautoissa ja -työkoneissa käytetään edelleen paljon nesteitä, joita Rekan tuotteilla sitten johdetaan paikasta toiseen. Mikael Paulinin (kuvassa keskellä) mukaan uudet, sähköisiin ajoneuvoihin liittyvät sovellukset ovat tuoneet uusia haasteita myös kumi- ja letkualalle. Letkuissa ja kumisissa komponenteissa on usein metallisia ja muovisia rakenteita, joita nyt sisällytetään entistä enemmän Reka Rubberin tuotteisiin.
ROTOTILT

Kaivukoneiden lisälaitteita valmistavalla Rototiltillä oli Baumassa esillä runsas kattaus erilaisia uutuuksia. Messuilla pääsi nyt tutustumaan tarkemmin jo hieman aiemmin esiteltyyn uuteen Rototilt Control -tuotekonseptiin. Se pitää sisällään uuden ohjausjärjestelmän sekä täysin uudistuneet ohjainkahvat, joista käytetään nyt nimitystä RC-ohjainkahvat.

Baumassa oli esillä myös päivitettyjä kallistuvia kauhanpyörittäjä, mutta päähuomio kiinnittyi edellä mainittuihin RC-kahvoihin. Kahvat ovat saaneet uuden muhkean muodon ja runsaasti painonappeja sekä rullakytkimiä niin etu- kuin takapuolelle. Hallintalaitteita on näin valmiiksi integroituna itse ohjaimeen mitä moninaisimmilla toiminnoilla olevien työ- ja lisälaitteiden käyttöön.


Kahvoissa on myös säädettävä sivuttaistuki. Mukavan lisän antaa kahvojen asennon säätö (pikkukuva). Konsolissa yleensä kiinteänä olevan kahvan asentoa ei juurikaan pysty säätämään. Rototiltin uuden RC-kahvan juuressa oleva lukitus mahdollistaa kahvan suuntauksen säädön. Näin erimittaisten kuljettajien on helppo löytää kahvoille sopiva työskentelyasento. Säätömahdollisuus myös vähentää käsien väsymistä vipujen heiluttelun aikana.
SARAKA

Saraka Oy:n osastolla oli esillä hybridibetoniauto. Ensimmäinen hydridimalli toimitettiin vuonna 2021 Thomas Betong AB:lle Ruotsiin. Nyt niitä on toimitettu ajoon jo kolmisenkymmentä, lähinnä juuri Ruotsiin ja Norjaan. Sarakalta sanotaan, että PEAB on äskettäin valinnut Sarakan laitetoimittajakseen. Perusteena on muun muassa Sarakan betonisäiliön hyvä sekoitusominaisuus. Valmistajan mukaan se on kolme kertaa tehokkaampi kuin muilla ja säiliön pienempi halkaisija vaatii 30 prosenttia vähemmän pyöritysenergiaa.

Myös käytetyt teräsmateriaalit tuovat etua. SSAB:n suurlujuusteräkset mahdollistavat ohuempien ainesvahvuuksien käytön, mikä tarkoittaa kevyempiä rakenteita ja näin suurempia hyötykuormia.
Myös täyssähköisyys tekee vahvasti tuloaan betonialalle. Saraka tekee parhaillaan tiivistä yhteistyötä Volvo Trucksin kanssa täyssähkökäyttöisten betoniautojen kehittämiseksi. Niitä on kuulemma tilauksessakin jo seitsemän kappaletta. Ensimmäinen sähköbetoniauto toimitetaan näillä näkymin vuoden 2023 alussa Berliiniin. Kolmeakseliselle Volvon täyssähköiselle betoniautolle luvataan ajomatkaa maksimissaan 220 kilometriä ja neljäakseliselle 330 kilometriä.
Lue seuraavaksi