Uutiset

Työkoneet

Konepörssin pojat Baumassa – osa 1

Julkaisemme Bauman uutisia ja uutuuksia useassa osassa. Tässä artikkelissa mukana ovat Avant, Hydrema, Leguan, Manitou ja Sunward.

Avantin tuore ilmoitus oman akkutuotannon aloittamisesta keräsi huomiota myös Baumassa. Uteliaita messuvieraita parveili esille laitettujen akkujen sekä uuden Avant e5 -mallin ympärillä. Sen litiumioniakun kapasiteettivaihtoehtona on joko 13 tai 27 kilowattituntia. Messuilta tavoitetun, Avant Tecno Oy:n toimitusjohtajan Jani Käkelän mukaan sekä akkujen että niillä varustetun pienkuormaajamallin tuotanto alkaa ensi vuonna.
Leguan Lifts Oy esitteli uusinta ja suurinta tela-alustaista nostinmalliaan Leguan 225. Maastokelpoisen nostimen maksimi työkorkeus on 22,5 metriä ja kaksi henkilöä sopii kerralla koriin (250 kg). Täydellä kuormalla maksimi ulottuvuus on 9,1 metriä. Nostin painaa 2 950 kilogrammaa ja sen voimanlähteenä dieselversiossa on Kubota (15,5 kW). Vaihtoehtona sähkökäyttö (230 V/2,2 kW).
Tanskalainen Hydrema on tullut tauon jälkeen Suomeenkin, kuten Konepörssissäkin aiemmin on uutisoitu. Pyöräalustaisten kaivukoneiden mallistossa on neljä erikokoista konetta eli MX14G (15,9–17,3 t), MX16G (17,3–18,7 t), MX17G (18,3–19,6 t) ja MX18G (18,7–20,2 t). Kaikissa kokoluokissa on käytetty runsaasti samoja komponentteja itse kokoonpanon ja myös jälkimarkkinoinnin helpottamiseksi. Esillä ollut MX14G on hieman uudistunut. Puomia on kevennetty, jolloin ulottuvuus on hieman pienentynyt. Painoa on siirretty enemmän vastapainolle, joten stabiliteetti on kohentunut. Nostovoima on kasvanut 20 prosenttia. Siirtonopeus on 40 kilometriä tunnissa. Aiemmin pyöräalustaisten ohjaamossa oli useampi näyttö, nyt enää yksi, kooltaan 10 tuumaa. Järjestelmään voidaan nyt tallentaa esiasetuksia eri työlaitteille ja kuljettajille valmiiksi. Uudistuneen MX14G:n toimitukset alkavat ensi keväänä. Leican koneohjausjärjestelmä voidaan integroida koneeseen jo tehtaalla.
Myös Hydrema ottaa tosissaan vihreän tulevaisuuden ja esitteli Baumassa DT6-dumpperin, joka saa voimansa akustosta (63 kWh). Peräpää on sama kuin vastaavassa dieselmallissa, mutta etupää on siihen sijoitettavien akkujen takia mennyt uusiksi. 20 prosentin varausasteen omaavan akun lataamiseksi täyteen kuluu valmistajan mukaan puolisen tuntia. Tämänkin mallin tuotanto alkaa ensi vuonna ja ensimmäiset on jo myyty.
Manitou toi osastolleen uusia täyssähkökäyttöisiä kurottajia. 2,5 tonnin kapasiteetin ja kuuden metrin nostokorkeuden omaava MT 625e voidaan varustaa joko 25 tai 33 kilowattitunnin litiumioniakustolla.
Myös ympäripyörivään MRT-perheseen esiteltiin kaksi täyssähkömallia. Kuvan MRT2660e on koneista suurempi eli 26 metrin malli, kun taas MRT 2260e kykenee tyyppinumeronsa mukaisesti 22 metrin nostoon. Litiumioniakuston kapasiteetti on 65 kilowattituntia (700 V). Manitou lupaa latauksen riittävän kovissa pohjoisissa oloissakin. Tehokas työskentelyaika on parisen tuntia, mutta tuplaamalla akkukapasiteetti päästään jo noin neljään tuntiin. Latausaika riippuu tietenkin myös latauslaitteen tehosta. Tehokkaimmalla latauslaitteella (400 VAC) saavutetaan alle tunnin latausaika tyhjästä täyteen.
Konepörssissä esiteltiin parisen vuotta sitten täyssähkökäyttöinen Manitou 200 ATJe Oxygen -kuukulkija. Baumassa lanseerattiin pari pienempää saman perheen konetta eli mallit 160 ATJe (kuva) ja 180 ATJe. Kyseessä on tyyppinumeron mukaiset 16 ja 18 metriä nostavat kuukulkijat. Koriin voidaan lastata yhteensä 250 kilogramman paino. Pienemmästä uutuudesta on saatavilla myös 400 kilogramman korikuorman kantava malli 160ATJ+e.
Sunwardin osastolla oli useita uutuuksia. Niistä ehkä mielenkiintoisin oli lyhytperäinen, noin 17 tonnia painava SWE 155UF-2PB. Cumminsin (Stage V) dieselmoottorista saadaan 90 kilowatin teho. Taitto- sekä monopuomi ovat vaihtoehtoina. Kauhanvarsivaihtoehtojakin on kolme. Suomen maahantuojan Green Master Oy:n Jonne Alakiuttu kertoo, että kysyntä mallille oli messuilla vilkasta ja ensimmäiset saadaan Suomeen ensi vuoden puolella. ”Sunwardeille myönnämme kolmen vuoden takuun ja se voidaan pidentää jopa viiteen vuoteen”, kertoi Alakiuttu.
Toinen mielenkiintoinen Sunward-uutuusmalli on SWE 215F (22 t/129 kW). Päästöluokka on tietenkin Stage V ja moottorivalmistajana tässäkin Cummins.
Myös Sunward panostaa vahvasti sähkökäyttöisiin kaivukoneisiin. Niitä oli esillä kaksi, joista suurempi on 23 tonnia painava SWE 240FED. Sen dieseliä käyttävä rinnakkaismalli on SWE 215F. Sunwardin mukaan sillä pystyy työskentelemään kuutisen tuntia lataamatta välillä. Latausaika viidestä 100 prosenttiin on valmistajan mukaan noin puolitoista tuntia. Akuston kapasiteetti on 400 kilowattituntia.
Sekä turvakaarella että ohjaamolla saatavana oleva, litiumioniakuilla varustettu täyssähkömalli SWE 20FED painaa kaksi tonnia. Myös tälle valmistaja antaa kuuden tunnin työskentelyajan ilman välilatauksia. Pikalatauslaitteella akut ladataan tyhjästä täyteen parissa tunnissa.


Lue seuraavaksi