Uutiset

Työkoneet

Konepörssin pojat Baumassa – osa 2

Julkaisemme Bauman uutisia ja uutuuksia useassa osassa. Tässä artikkelissa mukana ovat Ommelift, Ramtec, Tadano ja Takeuchi.

Tanskalaisen Ommeliftin uutuus on täyssähkökäyttöinen, 31 metrin nostokorkeuden omaava, tela-alustainen henkilönostin. Baumassa kone oli vielä prototyyppiasteella, mutta tuotanto alkaa ensi vuonna. Danfossin valmistamaa radio-ohjainta voidaan käyttää sekä korissa että maan pinnalla. Koneen kyljestä löytyy ohjainpaneeli sekä sen takaosasta myös perinteiset vivut. Voimanlähteenä siis litiumioniakusto tai vaihtoehtoisesti nostimen saa myös Kubotan dieselmoottorilla varustettuna.
Suomen Ommelift-maahantuojan Talhu Oy:n edustaja Juha Nurmi (vas.) sekä Ommeliftin Jesper Boysen totesivat, että akkukäyttöisissä nostimissa virta riittää helposti koko työpäiväksi. Usein nostin on myös pitkiä aikoja paikoillaan, jolloin lataaminen onnistuu työskentelyn jatkuessa.
Ramtec Oy kokoonpanee purku- ja muut työlaitteet Lahden tehtaallaan. Teräsosat valmistetaan konserniin kuuluvassa yrityksessä Virossa. Bauman osastolla komeili kouramalliston suurin DG31. Sen runkoa on vahvistettu ja puristusvoima on kasvanut uusien sylinterien myötä. Maksimi peruskoneen paino sille on rapiat 40 tonnia. Robi-kourat soveltuvat sekä lajitteluun että tiili- ja puurakenteiden purkamiseen. Malliston pienin koura voidaan asentaa kaivukoneiden painoluokkaan 3–6 tonnia.
Toinen messuuutuus Ramtecilta oli Robi RP22 -pulveroija. Siinä kuten muissakin mallisarjan tuotteissa on vaihdettavat terät, hampaat sekä pulverointilevyt. Sylinterissä on pikaliikeventtiili
Marttiini Metal Oy:n valmistama kallistuva kauhanpyörittäjä MRT19 oli sekin esillä Ramtecin osastolla. Toimitusjohtaja Miika Marttiini kertoi, että tänä vuonna vienti on nytkähtänyt mukavasti liikkeelle. Konepajan tuotteita on viety muun muassa Ruotsiin ja Belgiaan. Norjaan on tehty kauppaa enemmän kuin koskaan.

Pertti Isokorpi (Tadano Demag Scandinavia AB) kertoi päivystävänsä Baumassa koko messuviikon. Suomalaisia nosturiasiakkaita vieraili päivittäin tutustumassa Tadanon tuotteisiin. Isokorpi hoitaa Skandinavian organisaatiossa Suomen ja Norjan myyntiä. Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska sekä Islanti ja Färsaaret onkin koottu Ruotsin Helsinborgissa sijaitsevan pääkonttorin alaisuuteen. Tadano on nyt kaikilla maailman markkinoilla itse läsnä ja jälleenmyyjistä on luovuttu. Isokorpi sanoo myyneensä Demageja jo 20 vuoden ajan ja nyt ”One Tadano” -ohjelma liitti edellä mainitut merkit Suomessakin yhteen. Tadanohan osti Demagin mobiilinosturitoiminnot Terexiltä vuonna 2019. Tadanot valmistetaan Japanissa ja Demag-perinteillä varustetut mallit Saksan Zweibrückenissa. Isokorven mukaan nosturien toimitusajat ovat venyneet tällä hetkellä melko pitkiksi vallitsevien kriisien ja niistä johtuvan komponenttipulan takia. Kauppa on kuitenkin käynyt kiivaseen tahtiin ja pitkistä toimitusajoista päästään tulevaisuudessa lyhyempiin. Taulussa esiteltävän Tadano E-Packin (400 V/63 A) avulla mahdollistetaan työskentely paikoissa, missä dieselmoottorilla operointi ei tule kysymykseen. E-Pack on käytössä jo monilla asiakkailla Suomessakin.
Timo Boman (vas.) Maanrakennus Veljekset Bomanilta Keuruulta kävi Takeuchin osastolla tutustumassa uuteen pyöräalustaiseen Takeuchi TB395 W -koneeseen Honka Trading Oy:n myyntipäällikön Antti Forman opastuksella. Monipuolisesti maarakennusalan töitä tekevillä veljeksillä on jo käytössä useita Takeucheja ja pyöräalustaisen kaupat pohjustettiin Baumassa ensi kevättä varten. TB395 W painaa hieman yli 10 000 kilogrammaa.
Takeuchin tela-alustaiset uutuusmallit ovat TB335R (3 760 kg/18,2 kW) ja TB350R (5 085 kg/32,4 kW). Japanilaisvalmistajan osastolla saattoi tutustua kaikkiaan lähes 20 kaivukonemalliin. Esillä oli myös yhtiön ensimmäinen minikaivukone TB1000, joka esiteltiin yli 50 vuotta sitten. Siitä on kuljettu pitkä matka tähän päivään.


Lue seuraavaksi