Uutiset

Työkoneet

Konepörssin pojat Baumassa – osa 9

Bauma on kuin saksalainen Sampo, siitä riittää ikuisiksi ajoiksi ammennettavaa. Tässä Leimron, Magnin, Mecalacin ja Pfreundtin uutuuksia.



Betoniaseman lämmitykseen

Suomalaisvetoinen Leimro Sp. z.o.o. esittäytyi Baumassa Sarakan kanssa samalla osastolla. Leimro on vuonna 2015 perustettu yritys, joka kehittää ja valmistaa merikonttiin sijoitettuja betoniasemien lämmityslaitoksia. Yritystä luotsaavan Sami Leinon (kuvassa) mukaan teknologia on suomalaista, mutta valmistus tapahtuu Puolassa.

Lämmityslaitoksen runkona on 20-jalkainen merikontti. Laitosta käytetään betonin valmistuksen yhteydessä prosessiveden ja kiviaineksen lämmitykseen. Leimron lämmityslaitoksissa savukaasut johdetaan kokonaan kiviainekseen. Näin lämmityksen hyötysuhde on Leinon mukaan 100-prosenttinen. Hänen mukaansa myös suuri lämminvesitilavuus (60–70 ᵒC) nopeuttaa betoniaseman toimintaa. Leimron valikoimasta löytyy jopa kahden megawatin tehoisia lämpölaitoksia.

Suomessa näitä Leimron lämmityslaitoksia on jo käytössä kymmenkunta.




Magnin uusi hyttimoduuli

Magni esitteli uusien kurottajamallien ohella uutta hyttimoduuliaan, joka tulee pikku hiljaa käyttöön merkin kaikkiin kurottajiin. Laajempi tuulilasi parantaa näkyvyyttä nostokohteisiin. Hallintalaitteet on sijoitettu oikean puolen kapeaan konsoliin. Mittariston virkaa monine muine toimintoineen hoitaa nyt kiinteästi asennettu, iso kosketusnäyttö.

Muutamissa Magnin kurottajamalleissa on takakamera vakiona. Sen kuvaa saadaan edellä mainittuun kosketusnäyttöön. Ohjaamossa on nyt vakiona usb-a- ja usb-c-liittimet. Vasemmanpuoleinen käsinoja joystickeineen nousee ylös helpottaen ohjaamoon nousua. Valmistajan mukaan kaikki ohjaamon sulakkeet, diagnostiikkaliittimet ja ohjainyksiköt on koottu samaan paikkaan.


Magnin uusia kurottajamallejakin oli Baumassa runsaasti esillä. RTH 5.18 nostaa viisi tonnia 18 metriin, RTH 6.26 kuusi tonnia 26 metriin ja RTH 10.37 10 tonnia 37 metriin. Yhteistä kaikille näille edellä mainituille uusille kurottajamalleille on ympäripyörivä ylävaunu sekä neljä erikseen säädettävää tukijalkaa. Magni esitteli myös erilaisia työlaitteita, joita voidaan käyttää merkin kurottajien kanssa. Niitä olivat muun muassa imukuppinostin ja kääntyvä trukkihaarukkalaite.

Suomessa Magnia edustaa Nostox Oy.


Magni RTH 5.18
Magni RTH 10.37
Magnin osastolla tavattiin suomalaisia messuvieraita. Kanervan yrittäjäveljekset Kuopiosta, Mikko (vas.) ja Marko, tutustumassa Bauman uutuustarjontaan.




Mecalaceja sähköllä ja ilman

Mecalac esittäytyi Baumassa maailman ensimmäiseksi konevalmistajaksi, jolla on tarjolla täysi sarja täyssähkökäyttöisiä, kompaktin kokoisia maarakennuskoneita. Todisteena väitteelleen yritys esitteli uuden E-sarjan, joka pitää sisällään kolme kokonaan sähköistä konetyyppiä. Mecalacin mukaan minikaivukoneita on jo paljon tarjolla sähkökäyttöisenä. Yritys tarjoaakin nyt pykälää isomman, sähköisen kaivukoneen. Tämä pyöräalustainen e12 on 11-tonnin kone. Toinen sähköinen koneuutuus oli pystyakselinsa ympäri pyörivällä aisastolla varustettu es1000-pyöräkuormaaja. E-sarjan kolmas sähkökone on kuuden tonnin eD-6-dumpperi pyörillä. Siinä kippilava kääntyy sivulle.

Tarkempaa teknistä tietoa näistä uutuuksista oli vielä varsin niukalti tarjolla. Myöskään julkaisuaikatauluista ei ollut vielä tietoa. Laitteet on valmistajan mukaan suunniteltu urbaanin käyttöympäristöön.

e12
es1000
eD6


Lisäksi Mecalac esitteli uuden MCL-pienkuormaajamalliston. Siihen kuuluu kuusi erikokoista konetta painohaarukassa 1,75–2,85 tonnia sekä tehohaarukassa 18,4–36 kW. Kaikissa on kolmesylinterinen, Stage V -päästönormit täyttävä dieselmoottori. Voimansiirto on hydrostaattinen. Siirtonopeus on 20 km/h.

MCL-malliston kaikki koneet ovat runko-ohjattuja. Nostokapasiteetteja ei ole kerrottu, mutta suurimman mallin (MCL8) kaatokuormaksi ilmoitetaan 1 470 kilogrammaa. Saman koneen maksimi nostokorkeus (tappiin) on 3 070 millimetriä. MCL-sarjan koneet ovat turvakaarellisia, mutta lisävarusteena on saatavana lämmitettävä ohjaamo.

MCL2
MCL8
Mecalac Revotruck




Vaaka kaivukoneeseen

Työkoneiden reaaliaikaisia punnitusjärjestelmiä valmistavan Pfreundtin uutuus Baumassa oli hydraulisiin kaivukoneisiin tarkoitettu vaakajärjestelmä. Järjestelmä mahdollistaa kauhan sisällön punnituksen kuormauksen yhteydessä ja se on jälkiasennettavissa kaikkiin monopuomisiin kaivukoneisiin. Pakettiin kuuluu pyöräkuormaajasovelluksista tuttu näyttö, paine- ja kallistusantureita sekä printteri.

Pfreundt-työkonevaakoja edustaa Suomessa Oy Fodio Ab.


Veeeeto, veeeeto!





Messuvieraita Raumalta Markku Suomisen (oik.) johdolla.


Dae-Tekin Marko Kierros (vas.) ja Timo Salin olivat saaneet messu-urakan hoidettua ja ovat tässä jo suuntaamassa paluulennolle Suomeen.


Messuilla tapaa ihmisiä ympäri maailman. Tässä allekirjoittanut (oik.) on juuri saanut kutsun Machu Picchulle otettuaan kuvan Bernardo Vara Valdezista (tässä vas.) kaverinsa kanssa messuilla. Iloinen Bernardo on kaivosmies ja konekauppias Perusta.


Lue seuraavaksi