Uutiset

Työkoneet

Konepörssin pojat Baumassa – osa 6

Bauma-raportointi jatkuu. Tässä artikkelissa mukana Hitachi, Merlo, Maeda ja Bomag. Kaikki Rotator Oy:n merkkejä.



Hitachikin sähköistää

Rotatorin myyntijohtaja Jani Kuitunen kierrätti toimittajan Hitachin näyttävän osaston läpi. Paljon uusia seiskaperheen malleja, paljon sähköä, kertoi Kuitunen. Janin jykevien hartioiden takana on upouusi pyöräalustainen ja nelipyöräohjattu malli ZX95W-7. Sen työpainoksi ilmoitetaan 9 200–9 530 kilogrammaa ja neljäsylinterinen Deutz peltien alla sykkii ilmoille 55,4 kilowatin tehon. Stage V -taso päästöissä saavutetaan DOC+DPF -kilkkeillä. Taittopuomi ja tyvitaitto tekevät siitä urbaanin ympäristön erikoiskoneen. Toinen Baumassa ensiesittelynsä saanut pyöräalustainen malli oli ZX135W-7 (14 500–15 900 kg/105 kW).
Joulukuun Konepörssissä kerrottiin ensimmäisestä Suomeen saapuneesta 7-sarjan pyöräkuormaajasta eli 28 tonnia painavasta mallista ZW310-7. Sen tekniikka ja ominaisuudet ovat hyvin läsnä myös perheen muissa malleissa. Baumassa 7-perhe oli edustettuna jo usean jäsenen toimesta. Kuvan ZW250-7 (20 400–20 630 kg/188 kW) on varustettavissa 2,8–3,8 kuutiometrin kauhavaihtoehdoilla. Muita jo saatavilla olevia seiskasarjalaisia edellisen kahden lisäksi ovat mallit ZW160-7 (12 910–13 190 kg/126 kW), ZW180-7 (14 950–15 170 kg/129 kW) ja ZW220-7 (18 190–19 450 kg/149 kW). Mallisto kasvaa lähitulevaisuudessa muihinkin kokoluokkiin.
Sähköistyminen näkyy myös japanilaisvalmistajan intresseissä, joskin pääpainopiste on tietenkin edelleen dieselkäyttöisissä koneissa. Baumassa oli esillä seuraavat täyssähköiset mallit: ZX23U-6EB, ZX55U-6EB, ZX85US-6EB ja ZX135-7EB. Kaikkia voidaan käyttää litiumioniakuista saatavalla sähköllä tai myös suoraan verkkovirtaan eli lataukseen kytkettynä. Osastolta kerrotaan, että malli ZX55U (kuva yllä) on kehitetty ja tehty Japanissa, muut ovat yhteistyöprojektia hollantilaisen KTEG-yhtiön (Kiesel Technologie Entwicklung GmbH) kanssa.
Täyssähkökäyttöinen ja lyhytperäinen, 2 300 kilogrammaa painava ZX23U-6EB oli esillä vasta prototyyppinä. Akkujen kapasiteetti on 18 kilowattituntia ja kuten jo todettiin, tämäkin malli voi olla kytkettynä sähköverkkoon myös työskentelyn aikana.
Hitachi Construction Machinery (Europe) juhlii 50 vuoden rajapyykkiään ja Baumassa juhlakaluksi oli entisöity hieno UH04-malli. Restaurointityön teki Hollannin maahantuoja alunperin heinäkuista asiakastilaisuuttaan varten. Se tilaisuus peruuntui, mutta ensi-iltansa veteraani sai HCME:n 50-vuotisjuhlissa syksyllä. Kaikkia osia ei enää ollut saatavilla, joten vaati taitoa saada uudet rakenteet näyttämään alkuperäisiltä.


Vihreää nostovoimaa

Merlo 50.18 S on tuore lisäys Merlon ympäripyörivien kurottajien perheeseen. 18 metrin nostokorkeuden omaava kurottaja on tuttua Merlo-linjaa. Jorma Puhakka Rotatorilta kertoi, että vastapainon rungon sisään on laitettu lisää painoa, jolloin on saatu 1 000 kilogramman lisäys nostokykyyn. Kuormanvalvontaa on kehitetty älykkäämmäksi ja koneesta löytyy muun muassa 360-asteen näkymät tarjoileva kamera.
Merlo aloitti aikanaan konevalmistustaan tekemällä pieniä dumppereita ja Baumassa palattiin juurille. Itsekulkevan betonimyllyn rungolle konstruoitu DM 9 kykenee kippaamaan lastinsa sekä taakse että sivulle.
Merlo P 30.7 (3 000 kg/6 700 mm) on saatavana kolmena eri versiona. Matalimmillaan L-mallissa (55 kW) korkeus on 1,98 metriä. Turbofarmer-versiossa (74 kW) on jousitettu ohjaamo ja korkeus on hieman enemmän eli 2,12 metriä. Kolmas malli sijoittuu korkeudellaan näiden kahden väliin.


Maeda akuilla

Japanilainen Maeda oli tuonut Münchenin syksyyn uuden litiumioniakuilla varustetun tela-alustaisten nostimien sarjan. Tuore malli MC305CB edustaa nykysuuntausta parhaimmillaan. Sen kapasiteetti on hieman vajaat kolme tonnia ja maksimi nostokorkeus 12,52 metriä. Akkujen kapasiteetti on 10 kilowattituntia. Tyhjästä täyteen akut saadaan ladattua valmistajan mukaan nopeimmillaan alle viidessä tunnissa. Koska tämäntyyppisillä nostimilla operoidaan usein aika paikallaan, onnistuu lataus samalla, kun ollaan työn touhussa. Kone painaa noin 4 000 kilogrammaa.


Bomag hemmottelee kuljettajaa

Bomag on kehittänyt jyriinsä uuden huippuohjaamon. Aluksi se on istutettu uusiin Variocontrol-malleihin BW 154 AP-5 ja BW 174 AP-5.
Kehitystyön tarkoituksena on ollut kehittää kuljettajalle olot, jotka vastaavat vähintään henkilöautolla ajamista. Ohjaamoon nousussa, siellä istumisessa ja pois kapuamisessa on erityisesti kiinnitetty huomiota kuljettajan selkään aiheuttamiin rasituksiin. Yhdessä terveysviranomaisten kanssa on puututtu ongelmakohtiin. Istuimen kääntäminen menosuuntaan on tehty mahdollisimman helpoksi sijoittamalla lukitus ohjauspyörän tuntumaan. Näin kurkottelu jää pois. Ilmajousitettu istuin säätyy kuljettajan painon mukaan ja selkänoja on säädettävissä portaattomasti. Istuimessa on myös lämmitys ja ilmastointi. Ohjaamo kaikenkaikkiaan on varsin tilava.


Lue seuraavaksi