Uutiset

Työkoneet

Konepörssin pojat Baumassa – osa 7

Baumasta riittää pureskeltavaa pitkäksi ajaksi. Tässä artikkelissa mukana Danfoss, Dehaco, Dynaset ja Everdigm
Vähän isompi sähkökäyttöinen pyöräkuormaaja

Työkoneiden ja ajoneuvojen hydrauliikka- ja sähkökomponentteja valmistava Danfoss esitteli Baumassa täyssähköisen pyöräkuormaajan prototyyppiä. Vielä tutkielman tasolla oleva, noin 13 tonnin pyöräkuormaaja on muutettu polttomoottorikäyttöisestä täyssähkökäyttöiseksi. Tarkempaa teknistä dataa ei kokoonpanosta juurikaan herunut. Danfossin mukaan se toimii erilaisten sähkökomponenttien testialustana, sähkökäyttö kun edellyttää runsaasti erilaisia ja uusiakin ohjain-, anturi- ja telematiikkalaitteita.

Työhydrauliikkapumppua koneessa pyörittää Danfossin PMI-240-sähkömoottori ja ajohydrauliikan pumppua PMI-375. Moottoreiden tehoa ei kerrottu, eikä myöskään akkukapasiteettia. Danfoss oli enemmän keskittynyt esittelemään sähkökuormaajassa tarvittavia, sähkökäytön edellyttämiä komponentteja, joita Danfoss itse kehittää.

Niitä on pitkä lista; inverttereitä, em. sähkömoottorit, sähköjärjestelmän ohjainlaitteet, telematiikkalaitteet, ohjauspyörän anturi, ohjainlaite, proportionaaliventtiilit, hydrauliikkaletkut ja -liittimet, paineanturit, kaltevuusanturit, näytöt, joystick, hydrauliikkapumput, lämpötila-anturit jne. Näillä eväillä kone tarjoaa lähes äänetöntä toimintaa täysin päästöttömästi. Lähes äänetöntä siksi, että hydrauliikka pitää edelleen sitä omaa tuttua ääntänsä. Kone teki messuilla toki ryhtiliikkeitä, mutta suoritusarvoja ei kerrottu. Kuten ei myöskään toiminta-aikoja yhdellä latauksella, eikä latausaikoja. Nähdyn perusteella voi todeta samaa kuin sähköautoistakin, sähkökäyttöön liittyvä teknologia alkaa olla kutakuinkin valmiina, kunhan käärme saadaan vielä purkkiin eli pieneen akkuun paljon kapasiteettia.
Uudistuneita kouria Dehacolta

Hollantilainen työ- ja lisälaitevalmistaja Dehaco esitteli uudistunutta, 04-sarjan kouraperhettä. Dehacon Niels van der Plasin mukaan terien kiinnityspulttien määrää on lisätty ja pultit ovat suurempia. Pyörittäjässä on nyt paineakku vaimentamassa iskuja ja tasaamassa pyöritystä. Hydrauliikkasylinterit ja tappien puslat ovat suurempia. Myös runkoa on vahvistettu. Siitä huolimatta paketista on saatu kevyempi. Van der Plasin mukaan myös näkyvyys työkohteeseen on muutosten myötä parantunut.

Terra-Team Oy tuo maahan ja myy Dehacon tuotteita Suomessa.
Dynasetiltä liuta uutuuksia

Dynasetin sisäosastoa.

Dynaset esittäytyi Baumassa ulko- ja sisäosastolla. Uutuuksiakin oli tarjolla monia. Sisäosastolla Pasi Yli-Kätkä esitteli uutta Dynasetin Blue Air -sarjan, hydrauliikkakäyttöistä mäntäkompressoria. Tuotekehityksessä on pyritty pieneen fyysiseen kokoon, mutta hyvään ilmantuottoon. HK450:n hydrauliikan tarve on 15 l/min, josta irtoaa paineilmaa 450 l/min kahdeksan baarin paineella. Kompressoripaketti painaa 35 kilogrammaa ja siinä on kiinnitysjalat valmiina.

Toinen sisäosastolla nähty uutuus oli HMG PRO -sarjan generaattori magneettia varten, ja tietenkin hydrauliikkakäyttöisenä. Uuden mallisarjan myötä laitteen fyysinen koko pienentynyt ja magneetin irrotusaika on saatu alle sekunnin. Uutta magneettigeneraattoria voi nyt hallita DSmart-järjestelmän avulla. Siinä generaattoria voidaan ohjata ja toimintoja tarkkailla älypuhelimen applikaation avulla Bluetoothin välityksellä. Toimii niin iOS- kuin Android-puhelimissa.

Pasi Yli-Kätkä kainalossaan uusi Blue Air -sarjan HK450-mäntäkompressori.
HMG PRO -sarjan generaattori magneettia varten.

Ulko-osastolla oli näytillä jo Suomessakin nähty huoltoautokonsepti urakointikoneiden huoltomiesten käyttöön. Autosta saadaan hydrauliikkaa laitteiden testausta varten. Toinen uutuustuote ulkona oli hydrauliikkakäyttöinen HSP-uppopumppusarja. Pumput soveltuvat hyvin kaivantojen tyhjentämiseen vedestä sekä myös liejusta. Malliston pienin pumppaa 900 litraa minuutissa, kun suurin jopa 8 500 litraa. Niiden hydrauliikan tarve on vastaavasti 36 tai 135 litraa minuutissa. Dynasetin uppopumppu soveltuu ”roikotettavaksi” monenlaisen työkoneen nokassa, kunhan vain hydrauliikkaa on tarjolla.

Dynasetin ulko-osastoa.
Dynaset HSP -uppopumppuja.
Korealainen kallistuva kauhanpyörittäjä

Everdigm ETR14

Lähinnä kaivukoneiden työlaitteita valmistava Everdigm oli tuonut Baumaan laajan kattauksen tarjontaansa, kuten iskuvasaroita, pulveroijia, kouria ja tärylevyjä. Nyt valikoima täydentyy kallistuvalla kauhanpyörittäjällä mallimerkinnältään ETR14 . Se on tarkoitettu käytettäväksi noin 14 tonnin painoisen kaivukoneen kanssa. Laitteen omapaino on 480 kilogrammaa. Pihtivarustus tuo 140 kilogrammaa painoa lisää. Hydrauliikan tarve on 120 litraa minuutissa ja kallistaja kääntyy 45 astetta molemmin puolin. Pyörittäjän runko on valurautainen.


Everdigm-työ- ja lisälaitteita tuo maahan ja jälleenmyy Rentti.

Lue seuraavaksi