Uutiset

Työkoneet

Mansen Mörinöiden satoa – osa 8


Konepörssin toimitus kiersi Mansen Mörinöillä kahden päivän ajan.



Leica Geosystems Oy

Simon Vuori

Leica Geosystems esittäytyi Mörinöillä monella pihalla useampienkin uutuuksien kera. Taratestin tontilla nähtiin Leican uusi Icon Site Excavate -koneohjausjärjestelmä asennettuna Caterpillar 309 -kaivukoneeseen. Näyttönä toimii irrotettava tablettitietokone, joka näkyy kuvassa järjestelmää esittelevän Simon Vuoren oikealla puolella. Kuvassa näyttö on kiinni liikuteltavassa telineessä, jossa siihen on kytkettynä myös virransyöttö. Järjestelmän GPS- (2 kpl) ja muut anturit (5 kpl) on johdotettu keskusyksikköön, josta data siirtyy sitten langattomasti näyttönä toimivaa tablettiin. Tablettia voidaan käyttää myös erikseen hankittavan, Vuoren oikeassa kädessä olevan käsimittalaitteen kanssa hyödyntäen samaa dataa kuin kaivukone. Digitaalisen tiedon siirto tablettiin tai pois tabletista onnistuu pilvipalvelun kautta tai usb-muistitikun avulla.

Leica Icon Site Excavate -koneohjausjärjestelmän hinta on 25 000 euroa (alv 0%) ja se on jo myynnissä. Järjestelmä soveltuu Vuoren mukaan kaikkiin yli kuuden tonnin painoisiin kaivukoneisiin.

Antti Koskela esitteli puolestaan Rotatorin pihalla Leican uutta semiautomaattista koneohjausjärjestelmää, joka hoitaa osan puomin toiminnoista automaattisesti, esim. viimeistelyssä.




Novatron Oy

Novatronilla nähtiin tositoimissa maaliskuussa julkaistu, uusi Xsite Easy -koneohjausjärjestelmä. Se on päivitys valmistajan edellisen sukupolven 2D-järjestelmään. Uutuutta esitelleen Sami Päkkilän mukaan uutta ovat niin sanotusti ”rauta” sekä ”softa”. Vanhasta versiosta on miehen mukaan otettu vain parhaat palat. Merkittävimpänä etuna voidaan mainita järjestelmän liitettävyys kaikkiin kallistuvien kauhanpyörittäjien valtamerkkeihin. Merkkisidonnaisuutta ei ole. Näin kaikki mittaukset onnistuvat näppärästi puomin avulla.

Xsite Easyn käyttöjärjestelmä ohjaa oikeaan työskentelyyn viiden tuuman kosketusnäytön välityksellä. Pieni näyttö on helppo sijoittaa ohjaamoon. Näytön pienestä koosta huolimatta sen välittämä tieto on helposti luettavissa. Koko ruudun opastusnäyttö on selkeä ja varmasti nopeuttaa operointia. Myös led-nauhanäyttöä ja summeriääntä voidaan hyödyntää kaivutyössä. Näyttö asennetaan kiinteästi ohjaamoon, koska käyttövirta ja data syötetään yhtä kaapelia pitkin näyttöön.

Uuden Novatron Xsite Easy -2D-järjestelmän voi myöhemmin päivittää 3D-järjestelmäksi lisäämällä paikannusanturit ja hieman muuta elektroniikkaa.


Sami Päkkilä




Tamtron Oy

Tamtron esitteli Mörinöillä useammallakin pihalla jo aikaisemmin ensiesittelynsä saanutta, pyöräkuormaajiin tarkoitettua vaakajärjestelmää. Kuvassa Harri Pentinniemi esittelypuuhissa Avescon pihalla. Pentinniemen mukaan pyöräkuormaajavaa’an kauppa käy Keski-Euroopassa vilkkaana. Suomeen hän laskee niitä jo toimitetun lähes 600 kappaletta kokonaismäärän ollessa muutama tuhat. Vaakaa ei varsinaisesti kuvassa näy, mutta järjestelmän näyttönä toimiva 10 tuuman kosketusnäyttö kylläkin. Vaakajärjestelmä on hyväksytty kaupalliseen käyttöön ja tiedonsiirto hoituu nykyaikaisin tavoin, 2G/3G/4G, WiFi ja Bluetooth.




Taratest Oy

Maa- ja kallioperätutkimuksia valtakunnallisesti tekevä Taratest esitteli Mansen Mörinöillä konekalustoaan. Kuvassa Taratestin kairauspäällikkö Petri Mäkipää takanaan yrityksen uusin konehankinta, suomalaisvalmisteinen Geomachine GM100GT -kairausvaunu. Kuvan vaunu on yksi Taratestin tämän vuoden kolmen ison kairausvaunun hankinnasta. Toukokuussa yritys saa käyttöön Suomen ensimmäisen Geomachinen hybriditoimisen kairakoneen. Se on ulkoisesti kuvan koneen kaltainen ja kokoinen, mutta siinä on polttomoottorikäytön ohella myös sähkökäyttö. Kaikkia toimintoja voidaan ajaa joko dieselin voimalla, akkukäytöllä tai suoralla sähkökäytöllä. Mäkipään mukaan uusi hybridikone soveltuu hyvin taajama-alueilla tapahtuviin tutkimustöihin, etenkin jos verkkovirtaa on saatavana lähellä. Taratestin uusi hybridikone tulee käyttöön Helsingin alueelle.

Taratestillä on erilaista maaperätutkimuksiin tarvittavaa konekalustoa satakunta. Isoja, kuvan kaltaisia kairakoneita on noin 35 kappaletta. Kuvassa näkyy taustalla toinen yrityksen kahdesta Lännen-kaivurikuormaajasta. Ne on varustettu kairakoneella. Kyseiset kokoonpanot toimivat lähinnä junarata-alueiden tutkimustöissä.

Petri Mäkipää




Vianor Oy

Vianorin raskaiden renkaiden myyntipäällikkö Antti Laurila esitteli yrityksen uutuutta, kuvassa miehen takana näkyvää, koura-autoksi nimettyä kokoonpanoa. 

Kuvan kokoonpano on toinen, uusin ja samalla suurin Vianorin kahdesta koura-autosta. Autoja käytetään kentällä tapahtuviin maansiirtokoneiden ja muun raskaan kaluston renkaiden vaihtoihin. Ideana on kuljettaa uudet renkaat työmaalle ja vaihtaa rikkoontuneet renkaat paikan päällä ilman vanteen irrotusta koneesta.  Näin säästetään aikaa ja konetta ei tarvitse siirtää työmaalta. Toki myös vanteellisen renkaan vaihto onnistuu yhtälailla. Nopeuden lisäksi koura-auto lisää renkaanvaihdon turvallisuutta. 

Uuden koura-autokokoonpanon alustana on Renault C430 DTI 11, nosturina Hiab X-Hipro 232 ja tarttujana Kinshofer, jonka nostokapasiteetti on 2,5 tonnia. 
Uusi koura-auto tulee operoimaan Etelä-Suomen ja Länsi-Suomen alueella niin ennalta sovituissa töissä kuin 24/7-päivystyksen piirissä.

Antti Laurila
Vianorin huoltoauto varustettuna rengaskoneella kentällä tapahtuviin rengastöihin.


Lue seuraavaksi