Uutiset

Työkoneet

Mansen Mörinöiden satoa – osa 1

Konepörssin toimitus kiersi Mansen Mörinöillä kahden päivän ajan.

Artikkelikuva: Rotatorilla möristiin ennätyksellisen suurta kalustomäärää esitellen. Jo 40 vuotta Rotatorin edustuksessa ollut Hitachi oli tietenkin pääosassa pihamaalla. Paikallisiin konepäiviin panostetaan nyt reilusti, mikä nähdään järkevimmäksi satsaukseksi. Kaikkiaan seitsemät eri konepäivät ovat kevään ohjelmassa.Rotator Oy

Leican semiautomaattinen kaivujärjestelmä nähtiin asennettuna Hitachi Zaxis 225 -kaivukoneeseen. Vuonna 2022 ensiesiintymisen tehnyt järjestelmä helpottaa kokemattomien kuljettajien työskentelyä, erityisesti viimeistelytöissä. Järjestelmä kontrolloi ja osaltaan myös automatisoi puomin, kauhan sekä myös kauhanpyörittäjän liikkeitä. Semiautomatiikka tarkoittaa, että kuljettajan vetäessä kauhanvartta sisään, esimerkiksi korko ja kallistus pysyvät automaattisesti asetetussa arvossa. Leican uusi semiautomaattinen järjestelmä on toteutettu lisäämällä Leica MC1 -koneohjausjärjestelmään hydrauliikkalohko ja elektroniikkaa. Semijärjestelmä on jälkiasennettavissa mahdollisesti myös jo olemassa oleviin MC1-järjestelmiin tapauskohtaisesti.

Toimitusjohtaja Janne Wartiovaara Rotatorilta kertoi, että HC-materiaalinkäsittelykoneet on otettu kentällä hyvin vastaan. Toukokuussa viime vuonna alkanut edustus kattaa 1–48 tonnin polttomoottoritrukit, 1–16 tonnin sähköiset vastapainotrukit, 4×4-maastotrukkeja, lavansiirtovaunuja, keräilytrukkeja, työntömastotrukkeja ja pinoamisvaunuja eri kokoluokista. Rotator on myös lähiaikoina avaamassa uuden trukkiasiakkaita palvelevan nettisivuston osoitteeseen www.trukkiverkkokauppa.com.

Janne Viinanen esitteli esitteli Rotatorin pihamaalla uutta Dino 280RXTE -kuukulkijaa (Dinolift Oy). Valmistaja lupaa tälle, myös litiumakustolla varustettavalle nostokoneelle jouhevaa käyttöä. Neljää puomin liikettä voidaan valmistajan mukaan tehdä samanaikaisesti. Puomi alhaalla konetta voidaan siirtää 10 kilometrin tuntinopeudella. Maksimi työskentelykorkeus on 28 ja sivu-ulottuma 16 metriä. Maksimi nostokyky 230 kilogrammaa. MyDino-etähallintajärjestelmä on nykyään vakiona kaikissa uusissa Dinoissa.

Rototiltin uusi Suomen maajohtaja Niko Suomela (vas.) sekä Quick Change -tuotteiden myynnistä vastaava Jukka Hautala kertoivat, että kauhanpyörittäjien kysyntä maailmalla on kovassa kasvussa. Mörinöillä esillä oli muun muassa uudet, jo Baumassa esitellyt kahvat sekä kallistuva kauhanpyörittäjä 15–24 tonnin koneisiin (RC6). Muut uuden RC-perheen pyörittäjät ovat RC4 (10–16 t), RC5 (14–19 t), RC8 (23–32 t) ja RC9 (32–43 t).

Miika Nyrö ITR Finlandilta demonstroi, kuinka helppokäyttöinen ja välyksetön uusi FC2-vääntölukitustappi on kynsien kiinnitykseen. Vasaralla mätkintää ei tarvita. FC2-kynnet soveltuvat käytettäväksi FC2-adapterien lisäksi myös Cat J -adapterissa.

Digger Man Nick Drew (oik.) vietti kaksi päivää Mörinöillä ja tuotti valtavan määrän kuva- ja videomateriaalia sosiaalisen median kanaviinsa. Myöhemmin tapahtumasta tulee julkaisuun myös artikkeli englantilaisessa Earthmovers-lehdessä. Tapahtumalle saadaan näin reilusti kansainvälistä, myönteistä julkisuutta. Cernoksen miehet, toimitusjohtaja Perttu Pylväs (vas.) sekä aluemyyntipäällikkö Marko Melto käyttivät tilaisuuden hyväkseen ja valistivat Nickiä Cobra-seulakauhojensa ominaisuuksista.Volvo Construction Equipment Finland

Ei Mörinöitä ilman isoa Volvoa Rudukselle. Volvo Construction Equipment Finlandin Jenni Lampinen (Director Uptime and Parts) ja Teijo Lähdekorpi (tuotepäällikkö) päivitetyn Volvo L350H -pyöräkuormaajan edessä. Noin 56 tonnia kuvan varusteilla painavassa pyöräkuormaajassa on uudet akselit ja uudistettu voimansiirto. Kauhan koko on seitsemän kuutiometriä. Rudus haluaa Volvoihinsa aina vipuohjauksen sekä renkaita säästävät pidemmät aisat (+600 mm). Vakiona on vaaka, joka ei kuitenkaan ole sertifioitu. Sitä voidaan käyttää omissa sisäisissä punnituksissa esimerkiksi ylikuormien välttämiseen.Mateko Oy

Matekolla saattoi koneisiin tutustumisen ohella kisata pölkkyjen kasaamisessa. Pihtien avulla pölkkykasan tekeminen vaati herkkiä käsiä ja tarkkaa koordinaatiota. Matekon miehien mukaan mitään aikaa ei otettu, eikä palkintoja jaettu. Tarkoitus oli pikemminkin esitellä JCB:n tarkkaa hydrauliikan hallintaa. Hyviä nopeita suorituksia nähtiin useita.

Lue seuraavaksi