Uutiset

Kuljetuskalusto

Kuljetus 2023 -messujen satoa – osa 12

Kuljetus 2023 -messut

Konepörssin toimitus kiersi Kuljetus 2023 -messuilla kolmen päivän ajan.


Renault Trucks

Kuljetus 2023 -messut
Kuljetus 2023 -messut
Renault Trucks -akkumoduli.

Toinen Volvo Finlandin edustama kuorma-automerkki on Renault Trucks. Tärkein uutuus tällä hetkellä ranskalaismerkin mallistossa ovat turbocompound-moottorit, joita on mallistossa kahtena versiona: 330 kW (440 hv) / 2 500 Nm sekä 360 kW (480 hv) / 2 800 Nm. Tehokkaammassa TC-moottorissa on tällä hetkellä koko Renault Trucks -malliston suurin vääntömomentti.

Hieman yllättäen osastolla ei ollut esillä yhtään sähköautoa, niiden tekniikkaa kylläkin. Myyntijohtaja Juha Mattilan mukaan merkin sähköautoja oli nähtävillä valmiina autoina päällirakentajien osastolla.


Iveco

Kuljetus 2023 -messut

Ensiesiintymisensä Suomessa sai Ivecon viime syksynä lanseeraama eDaily, joka on täyssähköinen versio valmistajan kevyen painoluokan kestosuosikista. Jyväskylässä esillä ollut eDaily oli 12 kuutiometrin tavaratilalla oleva ja 900 kilogramman kantavuuden omaava pakettiautoversio. Akkuja eDailyyn voi valita 1–3, joskin kolmeakkuisena kokonaispaino karkaa kevytkuorma-autoluokkaan.

Kuljetus 2023 -messut

Katseenvangitsijana Ivecon osastolla oli S-Way-vetoauto retrohenkisellä TurboStar-varustepaketilla. Malliston järeintä päätä osastolla edusti maansiirtoautoksi valmistuva viisiakselinen T-Way, joka on saanut viidennen akselinsa Suomessa VTA-Tekniikan toimesta.

Kuljetus 2023 -messut

MAN

Kuljetus 2023 -messut

Suomessa MAN-hyötyajoneuvojen maahantuonti siirtyi vast’ikään K Autolta Adampolis Finland Oy:lle, jonka liettualainen emoyhtiö on merkittävä toimija kuorma-auto- ja konekaupan alalla.

Kuljetus 2023 -messut

Kuljetus 2023 -messuilla esillä olleista autoista voi nostaa esille nelivetoisen MAN TGM 13.290:n, joita on toimitettu lukuisia sähköverkkoja ylläpitäville yhtiöille. Käyttäjät ovat todenneet auton olevan hyvin maastokelpoinen ja silti maantiellä mukava ja hyvä ajaa.

MAN-myyntijohtajan Raimo Haavikon mukaan TGE-pakettiauto käy hyvin kaupaksi. Täyssähköinen malli tosin on uudistumassa, joten tällä hetkellä eTGE:tä ei ole saatavissa. Luvassa on uuden tekniikan myötä huomattavasti pidentynyt toimintamatka.

Kuljetus 2023 -messut

Haavikko muistuttaa, että MAN-kuorma-autoja on hyvin saatavissa, myös valmiiksi päällirakennnettuja.


Jyki

Kuljetus 2023 -messut

Erityisesti puutavaraperävaunuistaan tunnettu Jyki esitteli uutta hydraulista kuormankiristintä. Kiristin on matalarakenteinen ja se sopii perävaunussa rungon poikkipalkkien alle. Hydrauliikan paine tuotetaan akkuvarmistetulla sähkökäyttöisellä pumpulla. Kiristys toimii automaattisesti, kunnes vaadittava kiristysvoima on saavutettu. Lukkoventtiilit varmistavat varmistuksen pysyvyyden.

Kuljetus 2023 -messut

Jykin hydraulisen kiristimessä iskunpituus on 300 mm, ja sen voima riittää varmistamaan perävaunun etunipun yhdellä ketjulla, kunhan käytetään riittävän lujaa sidontaketjua.

Kuljetus 2023 -messut

Pajakulma

Kuljetus 2023 -messut

Jyki-konserniin kuuluvan Pajakulman kenties vaativinta osaamista edustavat tienhoitoautot, joiden runsas ja kehittynyt tekniikka jaksaa hämmästyttää kerta toisensa jälkeen. Jyväskylässä esillä oli auto, jonka Rasco-sirotinta ja Pure-tienhoitovarusteita ohjattiin uudella Pure Can 3.0 -ohjausjärjestelmällä.

Kuljetus 2023 -messut Joni Joenniemi

Pajakulman Harri Kumpu ja Joni Joenniemi painottavat, että uuden tienhoitoauton hankintaa suunnittelevan yrittäjän on ehdottomasti oltava yhteydessä päällirakentajaan jo hankintaprosessin alkuvaiheessa, jotta auto tilataan tehtaalta jo valmiiksi parhaalla mahdollisella erittelyllä.

”Esimerkkinä: Jos työvalolle on tehdasvalmius, sen asentaminen maksaa kymppejä. Jos valmiutta ei ole, valon hinnaksi tulee helposti tonni”, Kumpu ja Joenniemi selventävät, ja jatkavat, että hyvällä ennakkosuunnittelulla säästetään aikaa ja riihikuivaa rahaa.


Laurinaho Custom Trailers

Kuljetus 2023 -messut

Parkanolainen Laurinaho Custom Trailers (LCT) valmistaa tarvittaessa hyvinkin pitkälle räätälöityä kuljetuskalustoa hyvinkin erityisiin tarpeisiin. Kuljetus 2023 -messuilla esillä oli muun muassa vaihtolavaperävaunuja ja erilaisia vaihtolavoja, joihin on saatavissa monipuolisesti myös peittoratkaisut.

Laurinaholta saa vaikka koko yhdistelmän – auton, päällirakenteen, perävaunun ja kuormankäsittelylaitteet – kokonaistoimituksena ja asiakkaan toiveiden mukaisena. Uudistuotannon lisäksi LCT:lla hoituvat huollot, korjaukset ja muutotyöt.

Kuljetus 2023 -messut

Lue myös:

Lue seuraavaksi