Uutiset

Kuljetuskalusto

Kuljetus 2023 -messujen satoa – osa 7


Konepörssin toimitus kiersi Kuljetus 2023 -messuilla kolmen päivän ajan.Auto-Kilta Trucks

Puolalaisvalmisteinen Zasław-vaihtoperävaunu esittäytyi Auto-Kilta Trucksin osastolla. Messuhuokuttimena oli luvassa kaikille 9.6.2023 mennessä Zasławin vaihtolavaperävaunun hankkineille matka syksyllä Krakovaan, Zasławin tehtaille. Lentokoneessa viimeistään sitten nähdään, miten paljon perävaunuja meni kaupaksi.BPW Kraatz

Kraatzin osasto oli pullollaan tavaraa ja runsaasti uutuuksiakin. Tässä yksi sellainen, VBG:n peruutusavustin (Driver Assist System). Ideana on helpottaa perävaunun koukkuun ajoa. Perävaunun aisaan on asennettu kolme tutkaheijastinta aisan molemmin puolin. Ne toimivat ilman mitään virransyöttöä tai muuta kaapelointia. Vastaanotin on auton takapäässä. Järjestelmä toimii tutkan tavoin, jolloin kura- tai loskakuorrutuskaan ei haittaa. Koukkuun ajo helpottuu, kun järjestelmä antaa ääniopasteen suunnasta, johon tulisi kääntää. Järjestelmä toimii myös ylitaiton varoittimena. Ensimmäinen varoitus tulee 40 asteen kulmasta. Järjestelmä sopii kaikkiin perävaunutyyppeihin sekä dollyihin ja se on helppo jälkiasentaa ajoneuvoihin, joissa on uuden sukupolven VBG-vetokytkin.

Peruutusavustin

Kraatzin toinen uutuus, Carrier Transicold Supra HE 13 -vetoauton lämmönsäätölaite (kuvassa ylempi). Uutuusmalli on edeltäjäänsä pienempi ja sen vatsanalustan nousukulma on jyrkempi mahdollistaen asennuksen useampaan autoon. Puhaltimet ovat nyt kaikki sähköisiä ja muuttuvanopeuksisia, mikä laskee valmistajan mukaan polttoaineenkulutusta oleellisesti. Laitteessa on vain yksi vaihdettava hihna Kubotan dieselmoottorin yhteydessä. Jäähdytysteho (12 kW) on pysynyt kutakuinkin ennallaan, mutta lämmitysteho on kasvanut reilusti, nyt 13 kW. Lämpöä saadaan kuumakaasusta, sähköstä ja dieselin hukkalämmöstä. Supra HE 13 on Carrierin ensimmäinen CAN-väylän laite. Huoltoväli on kasvanut aikaisemmasta 1 000:sta 2 000 tuntiin. Se soveltuu käytettäväksi myös sähkökuorma-autoissa, jolloin käyttövirtaa saadaan kuorma-auton akustosta erillisen Power Box -sähkömoduulin kautta.

Power Box

Kolmantena uutuutena Kraatzin osastolla nähtiin BPW:n kitkaohjaava akseli, joka yhdessä peruutusavustimen kanssa käytettynä muuntaa kitkaohjaavan toiminnon pakko-ohjaavaksi peruutuksen yhteydessä (Active Reverse Control).

Vaaleakantinen kotelo pitää sisällään uuden rengaspaineiden valvonta- ja ylläpitojärjestelmän (AirSave). Tarvittava paineilma otetaan perävaunun piiristä. Järjestelmä pystyy ylläpitämään ja ”ruokkimaan” viiden akselin rengaspaineita.

Kitkaohjaava akseli
Cargotec Finland, Hiab

Hiabin osastolla esittäytyi valmistajansa mukaan maailman ensimmäinen täyssähkökäyttöinen ajoneuvotrukki, Moffett E4 NX. Runkorakenteeltaan ja toiminnoiltaan laite on polttomoottoriveljensä kaltainen. Kuvassa on malli E4 25.3 NX, jonka nostokapasiteetti on 2 500 kilogrammaa ja maksimi nostokorkeus 3 000 millimetriä. Moffett eSeries NX -sarjassa on yhteensä viisi erikokoista, täyssähköistä ajoneuvotrukkia. Sähkö-Moffett vetää kaikilla kolmella pyörällään. LMNC-akun lataus tapahtuu valovirralla (230 V). Akun kapasiteettia, latausaikoja tai suoristuskykyä ei kerrota.

Hiabin toinen uutuus on sekin hyppäys sähkökäyttöön ja tukee samalla yrityksen lanseeraamaa Eco Portfoliota. Hiab X-Hipro 232 -kappaletavaranosturi on sähkökäyttöinen. Puomistossa on kuusi hydraulista jatketta pikaliikkeineen, ja maksimi ulottuma on 17,3 metriä. Nostossa ja käännössä on vaimennus. Nippuun ajo ja nipusta purku tapahtuvat puoliautomaattisesti.
Laitteen sähköisistä ominaisuuksista ei vielä tihkunut tietoa, mutta oletettavasti laite on helposti liitettävissä sähkö-kuorma-autoon.

Hiab X-Hipro 232
Car Office Roponen

Car Office Roposen osastolla oli esillä Faymonville-lavettipuoliperävaunu.Finncont Ympäristötuotteet

Finncontin osastolla oli esillä Norba N4 -jätepakkaaja takalastaajalla. Peräportti on uudistunut ja tyhjennyskourun koko on kasvanut. Säiliön hyötytilavuus on kasvanut pystysuoran päädyn ansiosta ja painojakauma on saatu tasaisemmaksi. Myös sähkö- ja hydrauliikkajärjestelmät ovat uudistuneet. Auton ohjaamon ja säiliön etupään välissä on reilusti tilaa, jolloin huoltokohteisiin on esteetön pääsy. Huoltoystävällisyyttä lisää myös pääosin maan tasalta tehtävät huollot ja tarkistukset. Näin riskialtis kiipeily vähenee. Tämä yksilö on varustettu Hiabin nosturilla.

Smartpack-järjestelmä vähentää polttoaineen kulutusta työkierron aikana. Saatavilla on myös sähköhybridi- ja täyssähkömalli sähkökuorma-auton kanssa käytettäväksi.Grutech, Fassi

Marrelin uusi koukkulaite sai Suomen ensiesiintymisensä Grutechin osastolla. Kippaavan apurungon myötä on tarjolla noin 30 prosentin lisäteho alkunostoon. Kuvan laite on tarkoitettu Mitsubishi Canterin kokoisiin alustoihin. Nostokapasiteetti on 6–8 tonnia. Koukkulaitteita on tarjolla useita eri malleja suurimman mallin nostokapasiteetin ollessa 30 tonnia.

Grutechillä oli esillä myös uudistuneita kappaletavaranostureita. Fassi F195A.1.25 xe-dynamic, jonka runko on keventynyt, mutta nostokapasiteetti on siitä huolimatta kasvanut. Laite on saatavana myös puomin sisäpuolisella kelaletkutuksella esimerkiksi kourakäyttöä varten.

Osastolla nähtiin myös Fassin 10-kulmaisella jatkepuomistolla varustettuja nostureita, kuten F1450HXP ja F345, joka oli aikanaan valmistajan ensimmäinen 10-kulmaisella puomiprofiililla varustettu malli.

Fassi F195A.1.25 xe-dynamic
Lue myös: 

Lue seuraavaksi