Uutiset

Työkoneet

Maxpo: Hydreman uusi tuleminen

Hydrema valmistaa laadukkaita maansiirtokoneita laajalla sektorilla. Suomesta maahantuoja on puuttunut useiden vuosien ajan, mutta nyt tämä tanskalaismerkki saapuu uudelleen meille. Vamistusohjelmassa on muun muassa pyöräalustaisia kaivukoneita, niiden rataversioita, dumppereita sekä kaivurikuormaajia.

Kolme miestä on perustanut Hydrema Suomen. Miehet sen takana ovat rautateiden rakentamiseen ja kunnossapitoon erikoistuneen, juvalaisen Verkkoviikarit Oy:n Mika Pulliainen ja Jussi Tarkiainen sekä Juvan Auto Oy:n yksi omistajista eli Kari Autio. Miehet totesivat taannoin, että esimerkiksi juuri Hydreman ratavarustellut koneet ovat huippuluokkaa ja täyttävät kaikki olemassa olevat, niin päästö- kuin ratatyöskentelyyn asetetut määräykset.

”Päästömääräykset ratatöissäkin tiukkenivat juuri, eikä käytännössä ennen vuotta 2007 käyttöönotetuilla koneilla ole siirtymäajan jälkeen mahdollista työskennellä enää Väylän urakoissa. Myös itse ratavarusteluiden turvajärjestelmiin kohdistuu enemmän vaatimuksia tulevaisuudessa. Hydreman kiskopyörillä varustetut pyöräalustaiset kaivukoneet sekä kiskopyörädumpperit täyttävät uudet Väylän ratatyökoneohjeen vaatimukset sekä myös juuri tulleen ohjeistuksen, joka koskee päästömääräyksiä vuoteen 2030 asti”, toteaa Mika Pulliainen.

Ratatöissä on käytössä paljon todella iäkästä, jopa Stage 1- ja 2-luokkien dieselmoottoreilla varustettuja koneita. Niistä on siis jatkossa luovuttava ja tämä luo paineita kaluston nykyaikaistamiselle.

”Hydreman maarakennuskoneet on rakennettu erittäin laadukkaista komponenteista. Kaivukoneilla on suuri nostoteho ja mittava hydrauliikan tuotto, jopa 407 litraa minuutissa. Kaikki koneet käyvät erittäin hyvin myös ratatöiden ulkopuolella tapahtuviin töihin Suomen katu- ja rakennustyömaille.”

Hydreman ratavarustelu on tehtaan omaa tuotantoa ja se kuuluu koneen CE-leiman alaisuuteen.

Huipputekniikkaa radoille

Taittopuomilla varustetuista ratatyökoneista on olemassa kaksi versiota: MX16 ja MX20, jossa peruskoneena on pyöräalustainen malli MX18G. Molemmista on tarjolla kaksi eripituisella puomilla varustettua versiota. MX16:n työpainot ovat joko 19 400 tai 19 450 kilogrammaa. Järeämpi versio painaa vastaavasti 20 500 tai 20 550 kilogrammaa. Karkeasti sanottuna työpainot siis ovat 19,5 ja 20,5 tonnia.

Molemmissa on neljäsylinterinen Cumminsin 4,5-litrainen dieselmoottori ja tehoa otetaan ulos 129 kilowattia. Päästöt kuritetaan Stage V -tasolle järjestelmillä DOC, DPF ja SCR, mikä tarkoittaa sitä, että partikkelisuodatin ja AdBlue ovat käytössä.

Radalla voidaan ajaa kahdella eri tavalla. High rail mode valittuna renkaat ovat 100 millimetriä irti radasta (kuva yllä) ja veto tapahtuu hydraulisesti vetävillä kiskopyörillä. Low rail mode taas painaa renkaat tiiviisti kiskojen pintaan ja veto tapahtuu kaivukoneen omalla voimansiirrolla. Ensin mainittu tarjoaa valmistajan mukaan maksimimaalisen vakauden ja jälkimmäisen mainitaan antavan maksimikitkan, sekä olevan erittäin käyttökelpoinen esimerkiksi märissä ja lumisissa olosuhteissa.

Kolmelle kameralle on oma näyttönsä kuten myös turvallisen ratatyöskentelyn takaavalle Prolec-järjestelmälle.

Turvallisuusnäkökohdista voisi mainita Prolec-järjestelmän, jonka avulla voidaan asettaa työskentelykorkeus sekä käännön rajat. Sen avulla muodostetaan virtuaalinen alue, joka estää yläpuolella oleviin lankoihin osumisen sekä viereisille radoille käännön. Kuormitusta ja stabiliteettia valvoo RCI-järjestelmä (Rated Capacity Indicator). Turvallisuutta parantaa myös vakiona oleva kolmen kameran järjestelmä, joista kaksi vastapainoon asennettua antaa näkymän taakse ja yksi sokeammalle oikealle sivulle.

Hydrema valmistaa myös kiskopyörällistä dumpperia. Se tottelee mallimerkintää 912GS. Painoluokka on 10 tonnia ja ratadumpperin erikoispiirre on sivulle kippaamisen mahdollisuus. Se soveltuukin erittäin hyvin ratavarustellun kaivukoneen työpariksi silloin, kun massoja tai muuta materiaalia pitää siirtää rataa pitkin.

Pyöräalustaiset G-sarjalaiset

Nykyinen lyhytperäisten ja taittopuomilla varustettujen pyöräalustaisten kaivukoneiden perhe tottelee mallimerkintää G ja käsittää neljä erikokoista konetta: MX14G (15,9–17,3 t), MX16G (17,3–18,7 t), MX17G (18,3–19,6 t) ja MX18G (18,7–20,2 t). Pienin työpaino on pelkällä puskulevyllä ja suurin taas sekä etu- että takatukijaloilla varustetun koneen. Suomessahan yleisin yhdistelmä on puskulevy+tukijalat.

Työpainoihin on laskettu 200 kilogrammaa painava pikaliitin sekä 400 kilogramman painoinen kauha, mutta ei esimerkiksi kallistuvaa kauhanpyörittäjää. Kuten jo ratakoneiden kohdalla todettu, kaikissa koneissa on Cumminsin 129 kilowatin tehoinen dieselmoottori (Stage V). Hydrauliikkajärjestelmässä käännölle on oma hydrauliikkapumppunsa, joten ylävaunun kääntöön muut kaivuliikkeet eivät vaikuta.

Mallistossa on neljä erikokoista pyöräalustaista kaivukonetta ja dumpperit kapasiteeteilla 7-20 tonnia.

Kaikki kuormaa kannattelevat hydrauliikkasylinterit on varustettu letkurikkoventtiilein, mikä sekin lisää omalta osalta turvallisuutta niin radoilla kuin rakennuksilla. Ohjaamo on nykyaikaiset vaatimukset täyttävä ja tarjoaa sekä hyvän näkyvyyden ympäristöön että näytön, jonka kautta koneen toimintoja voi hallita sekä tehdä säätöjä muun muassa hydrauliikkaan. Kameroille sekä Prolec-järjestelmälle on omat näyttönsä.

Hydrema varustelee jo tehtaalla koneisiinsa Engconin kallistuvan kauhanpyörittäjän asiakkaan niin halutessa. Edellä mainittujen konetyyppien lisäksi Hydrema siis valmistaa myös kaivurikuormaajia, jotka muistetaan Suomessakin persoonallisen kaivulaitteen käännön osalta. F-sarjalaisilla voi nimittäin lähes täyttää etukuormaajan kauhan. No ei ihan, mutta kääntöalue on peräti 280 astetta ja sivusiirron liukuma 1,6 metriä.

Ensimmäiset uudet koneet saapuvat maahan toukokuun alussa ja kaikkia malleja on toistaiseksi saatavilla vielä tämän vuoden toimituksiin.

”Odotamme ensimmäistä Hydreman ratakonetta Verkkoviikarien kalustoon tämän vuoden syksyllä”, lopettaa Mika Pulliainen.

Hydrema Finlandin miehet kertovat Maxpossa mieluusti lisää. Osasto on 119.

Hydreman ratavarustelu on tehtaan omaa tuotantoa ja se kuuluu koneen CE-leiman alaisuuteen.





Lue seuraavaksi