Uutiset

Työkoneet

Manitou 200 ATJ E Oxygen on täyssähkökäyttöinen kuukulkija

Viime aikoina työkoneiden vähäpäästöisyys ja sähköistäminen ovat olleet entistä vahvemmin tapetilla. Tulevaisuudessa sähkökäyttöisten työkoneiden kehityksen eturintamassa kulkevat yritykset saanevat etulyöntiaseman kilpailijoihinsa nähden. Monet työn teettäjät kelpuuttavat tulevaisuudessa tiettyihin töihin vain päästöttömät koneet ja laitteet. Ranskalainen Manitou toi markkinoille maastokelpoisen, ulkokäyttöönkin sopivan sähkökäyttöisen kuukulkijan. Konepörssi kävi tutustumassa siihen maahantuoja MN-Lifttek Oy:n pihamaalla Vantaalla.

Manitou käyttää kuukulkijoissaan kurottajan akseleita, jonka avulla päästään hyvään maastokelpoisuuteen, ketteryyteen ja pehmeillä alustoilla kulkua helpottavaan korkeaan maavaraan. Sähkökäyttöisessä, lyijyakkuja käyttävässä uutuusmallissa on toistaiseksi käytössä vain yksiakselinen ohjaus rapu- ja nelipyöräohjauksen vielä puuttuessa. Tulevaisuudessa siihenkin on luultavasti tulossa kurottajatyypin ohjausvaihtoehdot, jotka dieselkäyttöisissä malleissa jo ovat olleet kauan.

Sähkökäyttöinen Manitou 200 ATJ E Oxygen on ranskalaisvalmistajan ensimmäinen akkuja hyödyntävä, maastokelpoinen kuukulkijamalli. Kun dieselmoottori puuttuu, voimansiirtoa on kevennetty ja akut toimivat vastapainona, niin 20 metrin työskentelykorkeuden omaavasta laitteesta on saatu melkoisen kevyt. Se painaa ilman korissa olevia ihmisiä noin 7 100 kilogrammaa.

”Alusta on kuukulkijoidemme ehdoton valttikortti. Niistä ei reklamaatioita ole asiakkailta tullut, sillä akselistot ja rungot kestävät todella kovaa käyttöä. Taka-akseli on oskilloiva, mikä parantaa etenemiskykyä huomattavasti. Myös taka-akselin 100 prosentin lukko ja etuakselin kitkalukko ovat kulkua parantavia ominaisuuksia. Näillä ominaisuuksilla kuukulkijoilla pääsee etenemään nelipyörävedolla vaikeissakin maasto-oloissa. Merkkaamattomat (jälkiä jättämättömät) umpikumi- tai vaahtotäyttöiset renkaat takaavat, että sisätiloissakaan ei jää jälkiä lattioihin”, aloittaa MN-Lifttek Oy:n Seppo Turunen.

Seppo Turunen uskoo, että sähkökäyttöiset laitteet yleistyvät työmailla tulevaisuudessa sitä mukaan, kun niitä saadaan markkinoille.

Maksimi työskentelykorkeus on 20 ja korin lattiakorkeus 18 metriä. Noin 800 kilogrammaa yhteensä painavat akkupaketit (2 kpl) on sijoitettu koneen taakse vastapainoksi, keskilinjan molemmin puolin. Samalla ”perää” on viety vähän kauemmaksi dieselmalliin verrattuna.

Koska akut toimivat samalla vastapainona, on varsinainen vastapaino varsin ohut ja kevyt verrattuna dieselmallin vastaavaan. Tällä vastapainon taaemmas sijoittamisella on saavutettu paitsi hyvä työskentelyvakaus myös siltä osin keventynyt omapaino. Tosin peränylitys on sähkömallissa hieman dieselmallia suurempi. Vastapaino menee pyörälinjasta yli.

Oman osansa keventyneeseen työpainoon tuo puuttuva dieselmoottori ja ajovoimansiirron sähköistyminen. Hydrauliikkaöljysäiliön kokokin on vain 25 litraa, kun ajomoottoreille ei enää öljyä tarvita.

Manitou 200 ATJ E Oxygen painaakin edellä mainituista seikoista johtuen kolme tonnia vähemmän kuin dieselmoottorilla varustettu malli eli noin 7 100 kilogrammaa. Tällä on suuri merkitys esimerkiksi koneen kuljetuksessa työmaalta toiselle. Lyijyakkujen suuri koko ja paino eivät kuukulkijassa siis haittaa, päinvastoin. Huomattava seikka on, että keveydestä huolimatta nostoarvot ovat samat kuin dieselmallissa.

Ylävaunu kääntyy 350 astetta. Tulevaisuudessa saataville tulee myös dieselversioista tuttu ympäripyörivyys. MN-Lifttekin miehet muistuttavat, että monissa töissä pärjää ilman koneen hintaa nostattavaa läpivientiä, joka antaa 360 asteen ympäripyörivyyden.

Lyijyakut sijaitsevat omissa vankkarakenteisissa koteloissaan koneen molemmilla sivuilla. Akkunesteen täyttö tapahtuu kuvassa olevien säiliön ja letkun avulla.

Reilu työpäivä yhdellä latauksella

Käyttöjännite on 48 volttia. Toiminnoille puhtia takovat 16 (puomin liikkeet) ja kahdeksan kilowatin (ajo) tehoiset sähkömoottorit. Lyijyakut ovat koteloineen irrotettavissa nopeasti. Kotelon alla on tunnelit trukkihaarukoiden piikeille, joten tarpeen tullen niiden käsittely on vaivatonta ja nopeaa.

Valmistaja lupaa raskaassakin työssä täydellä varauksella jopa 12 tuntia työaikaa. Tämä tietenkin optimilämpötiloissa. Talvella pakkaskeleillä akkujen kapasiteetista tietenkin tippuu osa pois.

Yleensä rakennustyömailla ja vastaavilla nostotyö ei ole jatkuvaa, joten varsin pitkäksi ajaksi ”polttoainetta” riittää. Ja mikä estää laittamasta verkkovirralla toimivaa latausta päälle joka yö, sillä työmailta sähkö yleensä löytyy. Näin taataan se, että työt eivät missään vaiheessa keskeydy sähkön puutteeseen. MN-Lifttekin miesten mukaan henkilönostinten ja kuukulkijoiden normaali käyttöaika on keskimäärin 25-35 prosenttia työpäivän pituudesta.

”Järjestelmä varoittaa hyvissä ajoin virran vähyydestä ja jossain vaiheessa käyttö estyy”, valistaa Petri Höst.

”Koneessa on myös 12 voltin akku. Se antaa virtaa hydrauliikkapumpulle, jonka avulla kori saadaan alas kaikissa tilanteissa.”

Hallintapaneelit on laitettu uusiksi niin alhaalla koneen kyljessä kuin korissakin. Petri Höst kertoo, että kurottajista tuttujen akselien ja alavaunun sekä akselilukkojen ja oskilloivan taka-akselin avulla maastokelpoisuus on erinomainen. Saattaa kuljettajalta loppua yläilmoissa kantti ennen kuin Manitoussa puhti.

Vuokraamot huomio

Nyt Suomeen tulleissa malleissa kori on tarkoitettu kahdelle henkilölle (230 kg). Kuukulkijaa ajetaan korista ja siirtäminen onnistuu tietenkin yläilmoistakin käsin. Kun korissa ollaan selkä menosuuntaan, on törmäys vahingossa esimerkiksi rakennuksen seinään mahdollinen. Korissa on luovuttu palkkityyppisestä puristuksenestosta ja nyt kuljettajaa suojaa vaijeri. Tämä SPS-suoja (secondary protection system) pysäyttää kaikki koneen toiminnot, kun kuljettaja horjahtaa sitä kohti. Kuittauksen jälkeen työskentelyä voi jatkaa.

Akun varaustila näkyy selkeästi myös koneen kylkeen sijoitetussa näytössä.

Hallintapaneelit sekä koneen kyljessä että korissa ovat uutta suunnittelua. Jatkossa ne laitetaan dieselkäyttöisiinkin kuukulkijoihin. Ensinnäkin valikkojen navigointia on yksinkertaistettu. Niiden kätköistä luvataan haettavan informaation löytyvän nopeasti.

Tärkein tieto eli akun varaustila ja jäljellä oleva työskentelyaika näkyy molemmissa näytöissä isona ja selkeänä. Työskentelyhistoria jää muistiin ja sitä voi jälkikäteen tutkailla.

Joystickejä korin ohjaimessa on kolme. Oikeanpuoleisella konetta ajetaan ja kahdella muulla hallitaan puomin eri osien liikkeitä. Tämän lisäksi paneelissa on runsaasti nappeja ja minivipuja, joiden opetteluun kannattaa käyttää hetki ennen koneella operointia.

Oskillointi tapahtuu kahden jykevän sylinterin avulla. Umpikumirenkaat ovat merkkaamattomat eli niillä voi huoletta ajaa sisätiloissakin.

”Uskomme sähkökäyttöisten koneiden markkinoiden kasvuun jatkossa. Konevuokraamoille nämä soveltuvat myös erinomaisesti. Ensimmäinen kone onkin jo myyty Ramirent Oy:lle”, sanoo Turunen.

MN-Lifttek Oy työllistää noin 25 ihmistä ja vuoden 2019 liikevaihto oli lähes 10 miljoonaa euroa. Manitoun kurottajat ja muut nostimet ovat yrityksen pääedustus, mutta myös muita alan tuotteita valikoimissa on.

”Tämä vuosi jää esimerkiksi kurottajakaupassa viime vuotta alemmalle tasolle. Pudotusta olisi varmaan tapahtunut ilman koronaakin, sillä kaksi edellistä vuotta olivat poikkeuksellisen hyviä. Manitoun tehtaita oli suljettuna keväällä ja se pidensi sitten toimitusaikojakin. Tämä vuosi on uutuusmallien osalta hieman välivuosi, mutta ensi vuonna on luvassa paljon uutta”, lopettaa Turunen.

Suomen ensimmäinen Manitou 200ATJ E on toimitettu asiakkaalle. Helsinki-Vantaan lentoaseman laajennustyömaalla kättelivät tuotepäällikkö (Ramirent
Nostimet) Juho Perälä (vas.) ja koneen myynyt Seppo Turunen (MN-Lifttek Oy).




Lue seuraavaksi