Uutiset

Työkoneet

Bauma päättyi

Eilen sunnuntaina messuportit Münchenissa sulkeutuivat tältä erää viimeistä kertaa. Seitsemän päivää kestänyt rautakarnevaali onnistui järjestäjien odotusten mukaisesti. Vaikka ensimmäisinä päivinä tungos käytävillä ja osastoilla tuntui ennennäkemättömältä, ei lähelle kävijäennätystä kuitenkaan päästy. Liekö aivot jo unohtaneet edelliskertojen ihmismeressä kellumisen.


Artikkelikuva: Bauman länsisisäänkäynnnin portti on juuri auennut ensimmäisenä messupäivänä 24.10.2022. Näkyykö tuttuja?


Kun vuonna 2019 kenkiään messuilla kulutti lähes 630 000 innokasta tallojaa, niin nyt jäätiin lukemaan 495 000. Tälläkin, yli 200 maan kansalaisista koostuvalla määrällä tungos oli paikoitellen melkoista tönimistä. Kävijöistä puolet tuli Saksan ulkopuolelta.

Ihmettelemistä riitti, sillä noin 3 200, yhteensä 60 eri maasta kotoisin olevaa näytteilleasettajaa oli tullut esittelemään uusimpia metkujaan 18 halliin ja valtavalle ulkoalueelle. Suurimmat näytteilleasettajamaat olivat Saksa, Italia, Turkki, Iso-Britannia, Pohjois-Irlanti, Hollanti, Ranska, USA, Itävalta, Espanja ja Kiina. Suomestakin yrityksiä oli mukana noin 60. Messuvieraitakin oli Härmästä lähtenyt liikkeelle sankoin joukoin. Päämiesten osastoilla päivysti runsaasti suomalaisten jälleenmyyjien edustajia, joten lukuisat suomalaiset saivat palvelua myös omalla äidinkielellään.

Baumassa kävi lähes 500 000 ihmistä hektisen viikon aikana.

Kaiken kaikkiaan messuviikosta jäi tälläkin kertaa varsin positiivinen fiilis, sillä onhan Bauma se ”The Näyttely”. Tosin valtavat ruuhkat, hotellien hinnoittelu, ruokajonojen pituus näyttelyssä ja junien ylikansoitus ovat esimerkkejä niitä potutusta aiheuttavista asioista. Baumaan osallistuminen niin näytteilleasettajana kuin messuvieraana syö reilusti lovea lompakkoon.

Tämänkertainen ehdoton puheenaihe numero yksi oli sähkö. Akkukäyttöisiä laitteita ja koneita esiteltiin valtava määrä, osa valmiina tuotteina, osa prototyyppeinä. Valmistajat kohottavat ympäristöystävällistä imagoaan nostamalla sähkökoneet ehkä liiankin suurelle jalustalle, jos niiden merkitystä kokonaisuuden kannalta arvioidaan.

Esimerkiksi hiilijalanjäljen kannalta muutamalla pienitehoisella akkukoneella ei juuri ole merkitystä. Varsinkaan kun tiedetään, että päästöttömästi se akku ei synny eikä kuole. Vety tulee polttoaineeksi myös maarakennuskoneisiin ja niitäkin jo näyttelyssä nähtiin, prototyyppeinä tosin. Vedyn tuottamiseen ja jakeluun liittyy kuitenkin vielä tällä hetkellä niin massiivisia ongelmia, että en usko seuraavassakaan Baumassa nähtävän kaupallisessa tuotannossa olevia versioita kovin montaa. Toivottavasti olen väärässä.

Sustainability (Kestävä kehitys). Siinä sana, jota hoettiin lähes jokaisella osastolla ja lehdistötilaisuuksissakin. Se on nyt muotitermi ja yritysten pitää joka käänteessä mainita suhtautuvansa maailman pelastamiseen vakavasti. Pääasiallinen voimanlähde näyttelyssä nähtävissä koneissa ja laitteissa oli kuitenkin edelleen dieselmoottori, joka pitää pintansa vielä pitkään. Muutos on kuitenkin käynnissä.

Konepörssin kaksimiehinen toimitus kiersi näyttelyssä neljä päivää ja raportointia näyttelyssä nähdyistä ja koetuista asioista tulee olemaan pitkin alkutalvea lehdissä ja nettisivuillamme. Konepörssin Facebook-sivulla on jo muun muassa nelisenkymmentä lyhyttä videota tapahtumasta paikanpäältä toimitettuna.

Alla kuvia Baumasta:




Lue seuraavaksi