Uutiset

Työkoneet

Volvo Days 2022 – koeajopäivät asiakkaille

Volvo Construction Equipmentin demopäivät käynnistyivät pandemian pakottaman tauon jälkeen jälleen Ruotsin Eskilstunassa. Kolme viikkoa kestävään Volvo Days -tapahtumaan osallistui kesäkuussa noin 7 000 asiakasta ja jälleenmyyjien edustajaa ympäri maailmaa. Esillä ja koeajettavissa on aina Volvon laaja repertuaari tuotannossa olevia konemalleja, mutta myös tulevaisuuden innovaatioita tuodaan julki.

Volvo Days -tapahtuman historia alkaa jo vuodesta 1958, jolloin järjestettiin aivan ensimmäinen asiakastapahtuma. Sen jälkeen paikkakunnat ovat vaihdelleet ja listassa on muun muassa sellaisia lokaatioita kuin Hagby Säteri, Brunnsta ja Arvika. Vuodesta 1976 lähtien tapahtumapaikaksi on vakiintunut Eskilstuna, jossa Volvo CE:n tarina alkoi jo vuonna 1832.

Tilaisuuden avasi Volvo CE:n pääjohtaja Melker Jernberg. Hän totesi:

”Olemme valinneet tämän vuoden teemaksi termin ”Change Starts Here” eli muutos alkaa täältä. Se kuvaa tärkeitä kehityskohteita, joita meillä on täälläkin esillä. Niitä ovat sähköistäminen, automatisointi ja kattavat työmaiden digitaaliset palvelut asiakkaille. Me Volvolla ajamme osaltamme kehitystä kohti nollapäästöjä ja autamme asiakkaitamme kohti hiilivapaata toimintaa.”

”Uskomme, että seuraavan viiden vuoden aikana näemme alalla suuremmat muutokset, kuin mitä on koettu edellisten 50 vuoden aikana. Aiemmin ehkä hieman konservatiivisenakin pidetty ala tulee monessakin mielessä mullistumaan. Olemme Volvolla asettaneet tavoitteen olla hiilineutraali valmistaja vuoteen 2040 mennessä”, jatkaa Jernberg.

Volvo CE:n pääjohtaja Melker Jernberg kertaili Volvon viime vuoden lukuja ja valotti myös tulevaisuuden kehityssuuntia. Hänen mukaansa seuraavat viisi vuotta tulevat olemaan mullistavaa kehitystä. Automaatio, täyssähkökäyttöisyys ja erilaiset digitaaliset työkalut kehittyvät nyt valtavalla vauhdilla. Volvo haluaa olla kehityksen kärjessä ja satsaa valtavia summia tuotekehitykseen.

Volvo CE myi vuonna 2021 lähes 100 000 konetta ja liikevaihto oli hieman alle yhdeksän miljardia euroa, kun samalla koko Volvo Groupin liikevaihto oli 36 miljardia euroa. Täyssähkökäyttöisiä koneita toimitettiin asiakkaille vasta reilut 300, joten vielä ei sillä sektorilla ole lähdetty varsinaiseen lentoon.

”Tarve isommille täyssähkökäyttöisille maarakennuskoneille kasvaa nyt vahvasti ja mekin olemme panostamassa vahvasti siihen suuntaan. Täällä on esillä alkuvaiheessa Norjan markkinoille suunnattu täyssähkökäyttöinen EC230 Electric -kaivukone. Panostamme myös latausinfran kehittämiseen ja tuomme markkinoille varavoimalähteitä työmaille, joissa ei ole sähköä”, sanoo Jernberg.

Toukokuussa tänä vuonna Volvo osti hollantilaisen Limachin, joka on erikoistunut sähköistämään Volvo-kaivukoneita. Tämäkin on yksi tärkeä askel kohti suurempia täyssähkökäyttöisiä maarakennuskoneita.

”Eskilstunan alue on kooltaan 75 hehtaaria ja se tarjoaa oivan mahdollisuuden sekä esitellä tuotteitamme ja palveluitamme että asiakkaillemme tilaisuuden koeajaa viimeisimpiä uutuuksiamme. Puolitoista päivää kestävä tilaisuus alkaa tulopäivänä illallisilla Munktell-museossa ja seuraava päivä vietetään kentällä. Tällä kertaa meillä käy asiakkaita Euroopan lisäksi Aasiasta, Afrikasta, Indonesiasta ja jopa latinalaisesta Amerikasta saakka. Kiinalaiset eivät valitettavasti päässeet tänne vielä tänä vuonna matkustamaan”, toteaa Euroopan myyntijohtaja Carl Slotte.

”Ala on suuressa myllerryksessä, kuten Melker jo totesi. Panostamme Volvolla vahvasti uusien tekniikoiden kehittämiseen. Olemme avanneet tänne mielenkiintoisen testiradan, jossa tutkimme ja kehitämme täyssähkökäyttöisiä sekä automaattisesti liikkuvia minidumppereita. TARA-projektiksi nimetty konsepti tähtää sekin asiakkaiden tuottavuuden, turvallisuuden ja ympäristöystävällisyyden lisäämiseen.”

Puuta korkealle

Volvon pyöräkuormaajat ovat tuttu näky erilaisissa tehtaissa ja laitoksissa, joissa käsitellään puuta. Yksi mielenkiintoisista uutuuksista Volvopäivillä oli L180H High-Liftin korvaava pyöräkuormaaja L200H High-Lift (35–40 t/250 kW).

Volvo Days Eskilstunassa alkaa aina koneita esittelevällä showlla. Esillä on kattava valikoima koko Volvo CE:n valmistamasta repertuaarista. Volvo L200H High Lift on uusi puutavaran käsittelyyn tarkoitettu, korkealle nostava pyöräkuormaajamalli. Tehoa on tullut rutkasti lisää.

Volvon mukaan nostovoima on parantunut jopa 27 prosenttia eli 8,8 tonnista 11,2 tonniin. Lisäys on merkittävä. Käytettävien kourien kapasiteettia on myös kasvatettu jopa 13 prosenttia. Aiemman mallin suurin kouran ala oli 3,8 neliömetriä ja nyt ollaan lukemassa 4,3 neliömetriä. Tämä tietää reilusti enemmän kuutiometrejä tunnissa paikasta A paikkaan B. Koska voimia on kasvatettu reilusti, on kuormaajan aisoja ja myös kourien pyöritysmekanismia vahvistettu. Pyörittäjän kerrotaan olevan huoltovapaan ja pyöritysliikkeen varustetun vaimennuksella, mikä lisää työskentelyn mukavuutta.

L200H High Lift -pyöräkuormaajalla voidaan tarttua nippuun aina seitsemän metrin korkeuteen saakka, mikä on 60 prosenttia enemmän kuin mitä normiaisaisella pyöräkuormaajalla ylettyy.

Raskailla kuormilla jarruttaminen on hyvin tyypillistä ja pakollista puutavaraa käsiteltäessä. Volvon akseleiden öljyjen jäähdytystä on tehostettu ulkoisella yksiköllä. Tehokkaan jäähdytyksen ansiosta komponenttien käyttöikä kasvaa. Järjestelmässä on myös oma öljynsuodattimensa, jonka ansiosta öljyjen vaihtoväli on 4 000 tuntia tai 18 kuukautta.

Voimansiirrossa on Volvon uusittu OptiShift-järjestelmä, joka Volvon mukaan antaa entistä paremman kiihtyvyyden ja pehmeämmän vaihtamisen. Momentinmuuntimessa on lock-up -toiminto.

Volvo L200H High-Lift -pyöräkuormaajassa on integroituna Load Assist -järjestelmä, joka aiemmin on ollut saatavana vain normiaisaisiin koneisiin. Varusteina ovat myös vaaka sekä kuljettajaa avustava Operator Coaching Advanced. Se tarjoaa reaaliaikaista tietoa esimerkiksi ajotavan taloudellisuudesta. Kuljettaja voi sen avustamana työskennellä mahdollisimman pienellä polttoaineen kulutuksella, mutta kuitenkin maksimi tuottavuudella. Toki oikealla ajotavalla on merkitystä myös komponenttien kestoikään.

Rengaspaineiden valvonta on sekin vakiona. Volvon mukaan väärät rengaspaineet voivat lisätä helposti polttoaineen kulutusta 2–4 prosenttia. Renkaiden kestoikään oikeilla rengaspaineilla on myös suuri vaikutus.

Myös pyöräkuormaajaa L350H on päivitetty. Sen sisuksiin on upotettu muun muassa uusi, 22 prosenttia työntövoimaa lisäävä voimansiirto ja uusi muunnin, uudet akselit sekä vahvemmat nosto- ja kallistussylinterit. Moottorin huoltovälit on kasvatettu 1 000 tuntiin. Myös tässä mallissa on kolmannen sukupolven uusi OptiShift-voimansiirto sekä akselien 4 000 tunnin huoltovälit.

TARA on vaunu vailla kuljettajaa

Eskilstunaan on valmistunut tämän vuoden alussa uusi testirata autonomisille koneille. Volvo Days -tapahtuman aikana asiakkailla oli mahdollisuus nähdä automaattisten TA15-minidumpperien ajavan lastauspaikalta purkuun täysin automaattisesti. Järjestelmä hyödyntää nopeaa 5G-yhteyttä ja automaattista latausasemaa.

Eskilstunaan on tänä vuonna valmistunut testirata autonomisille laitteille. Volvopäivien aikana radalla testattiin minidumppereita, jotka ajoivat lastauksesta purkupaikalle täysin automaattisesti.

Kaikkiaan liikkeellä oli neljä minidumpperia. Volvon ideana on, että tulevaisuudessa isot kiviautot voitaisiin joissain kohteissa korvata usealla pienellä täyssähkökäyttöisellä laitteella.

Tavoitteena on tietenkin parantaa työmaan turvallisuutta ja vähentää hiilijalanjälkeä. Järjestelmää pilotoidaan tällä hetkellä jo Sveitsissä. Kalkkikivilouhoksella koeajetaan kokonaista TARA-laivastoa.

Volvo oli yksi ensimmäisistä valmistajista, joka toi edellisessä Bauma-näyttelyssä vuonna 2019 markkinoille täyssähkökäyttöisen kaivukoneen ECR25 ja pyöräkuormaajan L25. Viime vuonna mallisto kasvoi vielä kaivukoneella ECR18 ja pyöräkuormaajalla L20.

Nyt näiden akkukoneiden hallintaan ja monitorointiin esiteltiin uusi sovellus nimeltään EMMA (kuva yllä). Älypuhelimeen asennettavasta applikaatiosta näkee kertasilmäyksellä akkujen lataustason, jäljellä olevan työskentelyajan sekä tietenkin koneiden maantieteelliset sijainnit.

Ohjelma myös hälyttää, kun akkujen kapasiteetti alittaa asetetun tason. Kuljettaja voi myös saada ilmoituksen, kun akkujen lataus esimerkiksi lounastunnilla on saavuttanut halutun tason.

Volvo on tuonut markkinoille myös työmaiden kokonaishallintaan useita eri sovelluksia, jotka helpottavat valvontaa sekä mahdollisimman taloudellista kokonaisuuden hallintaa. Volvo CE onkin nykyään yhä enemmän myös ratkaisujen tarjoaja, joka on mukana tietenkin mitoittamassa oikeanlaista kalustoa asiakkaan tarpeisiin, mutta myös rakentamassa tehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä työmaita yhdessä asiakkaidensa kanssa.

Carl Slotte





Lue seuraavaksi