Uutiset

Työkoneet

Maxpo 2022 – Volvo panostaa kestävään kehitykseen


Kuva yllä: Viime vuonna markkinoille tuotu 530 EL (53,1–57,3 t/340 kW) komeili osaston magneettina. Kaivukone soveltuu mainiosti 30–40 tonnin dumpperien työpariksi.


Volvo Construction Equipment Oy Finland esittäytyi Maxpossa yhdellä messujen suurimmista osastoista. Yksi koko Volvo-konsernin kantavista suuntaviivoista on kestävä kehitys, jota tuetaan paitsi koneiden tuotekehityksen avulla myös omien tuotantolaitosten hiilineutraalisuutta parantamalla. Akseli Hakala (key account manager) kertoi messuilla, mitä kaikkea ”Building Tomorrow” -teema pitää sisällään.

Asiakkaille tarjotaan nykyään paljon laajempia palvelukokonaisuuksia kuin ennen. Pelkkä koneen tai laitteen toimittaminen ei läheskään aina ole tarpeeksi, vaan kauppaan sisällytetään huolenpitosopimuksia ja yhä enenevässä määrin koko projektin hallintaa, johon kuuluu olennaisena osana digitalisaation ketjuissa toimiminen.

Nykyiset megatrendit kuten teknologia, digitalisaatio, globalisaatio, urbanisoituminen ja kestävä kehitys vaikuttavat Volvonkin toimintaan ja tulevaisuuden rakentamiseen.

Akseli Hakala (oik). kertoi Volvon tavoitteista edistää puhtaampaa tulevaisuutta jälkipolville. Connected Map -sovellus parantaa työmaan hallintaa ja koneiden käyttöastetta. Tuotepäällikkö Teijo Lähdekorpi (vas.) sekä aluepäällikkö Pasi Rautiainen muistavat ajan myös ennen digitalisaatiota.

”Kokonaisvaltaisen datan tarjoaminen on asiakkaille selkeä kilpailuetu. Joissain projekteissa se on jo vaatimuksena. Reaaliaikainen tuotannon sekä toiminta-asteen ja käytön seuranta sekä mahdollisten ongelmien ennakoiminen mahdollistavat kustannustehokkaan toimimisen” kertoi Akseli Hakala.

Uutuutena Hakala esittelikin Volvon kehittämää reaaliaikaista, Suomessa jo pilotoitua työmaan hallintajärjestelmää (Connected Map), jonka avulla voidaan optimoida ja valvoa esimerkiksi dumpperien ja kiviautojen työskentelyä louhoksessa tai kaivoksessa. Järjestelmän avulla saadaan optimoitua autojen sykli sopivaksi siten, että lastauskoneelle ei muodostu jonoja ja siirretyt tonnit ovat tehokkaimmillaan.

Connected Map -järjestelmään voidaan kytkeä dumpperien lisäksi koko työmaan muukin kalusto, eikä merkillä ole väliä.

Connected Map

”Järjestelmän avulla voidaan lyhentää odotus- ja ajoaikoja, pienentää polttoaineen kulutusta sekä vähentää päästöjä”, jatkaa Hakala.

Connected Map -järjestelmä lähettää koneista keräämänsä datan Android- tai iOS-laitteeseen. Älylaitteelta tieto kulkee edelleen Volvon pilvipalvelimelle.

Uuusien kuljettajien sopeuttamisessa ja perehdyttämisessä järjestelmästä voi olla suuri apu. Työmaan tiet, ajosuunnat, lastausalueet, purkupaikat, nopeusrajoitukset ja jopa korjaamot sekä tankkauspaikat löytyvät helposti sovelluksen avulla.

”Site Map -sovellus on ladattavissa ilmaiseksi App Storesta sekä Google Play -kaupasta. Annamme mielellämme lisätietoa asiakkaille, jotka haluavat järjestelmän käyttöön”, lopettaa Hakala.

Täyssähkökäyttöisiin koneisiin panostaminen on yksi Volvo Constructionin keinoista edistää kestävää kehitystä. Mallisto laajenee nyt, kun heti Maxpon jälkeen uutisoitiin yrityskauppa. Volvon hankkima, hollantilainen Limach (pikkukuva) kasvattaa täyssähkökäyttöisten kaivukoneiden perhettä aina 14-tonnisiin saakka.
Volvo Construction Equipment Finlandin messuosaston iloista henkilökuntaa vasemmalta: Teijo Lähdekorpi (tuotepäällikkö), Jenni Lampinen (jälkimarkkinointijohtaja), Pasi Rautiainen (aluepäällikkö) ja Akseli Hakala.


Lue seuraavaksi