Uutiset

Työkoneet

Koneyksikön kattavassa valikoimassa nyt myös täyssähköiset Firstgreen-pienkuormaajat

Täyssähköiset autot ja työkoneet yleistyvät, mutta monella on vielä ennakkoluuloja niiden hankintaan liittyen. Etenkin hinta ja suorituskyky mietittyvät ostajia. Tässä artikkelissa esitelty uusi täyssähkökäyttöinen liukuohjattu Firstgreen-kuormaaja kumoaa ennakkoluuloja, sillä se on todella kustannustehokas ja ketterä kone. Maahantuojan mukaan hankintahinta ei ole merkittävästi suurempi verrattuna vastaavankokoisiin polttomoottorikäyttöisiin malleihin, ja siihen ne kulut sitten melkein loppuvatkin, koska sähkökoneen käyttö- ja huoltokulut ovat hyvin minimaaliset.

Koneyksikkö Oy on Tampereella toimiva raskaan kaluston koneliike, joka on perustettu vuonna 2021. Yritys toimii käytettyjen kuorma-autojen ja koneiden myynnin ohella myös Marakonin ja Suvanto Trucksin jälleenmyyjänä Pirkanmaalla. Yrityksen toimipiste on hyvien liikenneyhteyksien varrella, Helsingin moottoritien välittömässä läheisyydessä. Ennen Koneyksikön perustamista yrittäjä Tuomo Tuukkanen toimi pitkään Suvanto Trucksilla kuorma-automyyjänä.

Koneyksikkö aloitti viime vuonna täyssähköisten Firtsgreen-kuormaajien maahantuonnin. Mallistossa on viisi erikokoista konetta. Tässä pienin ja suurin.

Firstgreen-sähkökoneita

Koneyksikkö aloitti viime vuonna Firstgreen-sähkökuormaajien maahantuonnin ja jälleenmyynnin Suomessa. Firstgreen-koneet valmistetaan Tšekissä, ja valmistajan mukaan sähkökoneet ovat maailman ensimmäiset sarjavalmisteiset täyssähkökäyttöiset liukuohjatut kuormaajat. Koneet eivät pohjaudu mihinkään aikaisempiin kuormaajamalleihin, vaan runko ja muu tekniikka on suunniteltu kokonaan sähkökäytön ehdoilla. Komponenttipuolella käytetään vain eurooppalaisvalmisteisia osia, kuten Danfossin hydrauliikkaa ja sähkökomponentteja, Bestmotorsin sähkömoottoreita sekä pääosin saksalaisia Hoppecken akkuja.

Tuomo Tuukkanen mainitsee, että koneen rungon osat ovat pitkälti pulttikiinnitteisiä hitsattujen rakenteiden sijaan. Näin mahdollisesti kolhiintuvat rakenteet on helpompaa vaihtaa uusiin.

Firstgreen-sähkökoneita aloitettiin kehittämään vuonna 2016 ja ensimmäiset koneet olivat sarjatuotannossa vuonna 2019. Firstgreen Industries valmistaa vain sähkökäyttöisiä pienkuormaajia, jotka soveltuvat moniin eri töihin ja kohteisiin: muun muassa rakennustyömaille, maa- ja viherrakentamiseen, kiinteistönhoitoon, maatalouteen, satamiin ja kaivoksiin. Kaupallista menestystä on saavutettu Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa, joten aivan pikkutekijästä ei ole enää kyse.

Tuomo Tuukkanen luotsaa Koneyksikköä. Yritys toimii myös Marakonin ja Suvanto Trucksin jälleenmyyjänä Pirkanmaalla.

Koeajamaan

Koneyksiköllä on Tampereella parhaillaan kaksikin Firstgreen-konetta koeajettavissa, pienempi MiniZ 400 ja isompi Elise 900, jotka ovat malliston pienin ja toiseksi suurin kone. Lisäksi on kolme muuta mallia. MiniZ 400 on malliston ainut tela-alustainen kone. Sen omapaino on 1 100 ja kaatokuorma 800 kilogrammaa. Tämä pienin malli on ohjaamoton, ja käyttö tapahtuu langattomalla radio-ohjaimella, jonka kantama on 50 metriä. Laite on niin sanottu perässä käveltävä, mutta sen takaosassa on alaskäännettävä lippa seisomista varten. Samalla kauko-ohjaimen saa nopeasti liitettyä koneessa olevaan pidikkeeseen kiinni.

Isommat mallit, Elise CBL, Elise 700, Elise 900 ja Elise 1200, ovat kaikki pyörällisiä malleja. Niissä kaikissa on pitkälti sama runkorakenne, omapainon kuitenkin vaihdellessa lähinnä akun ja renkaiden koon mukaan. Suurin malli Elise 1200 painaa 3 800 kilogrammaa ja sen kaatokuorma on noin 2 100 kilogrammaa. Muut Elise-mallit asettuvat suorituskyvyltään ja mitoiltaan tämän Elise 1200:n alle.

Pyörällisiin malleihin saa lisävarusteena radiokauko-ohjaimen, jolloin koneella pystyy operoimaan myös sellaisilla alueilla tai kohteilla, jonne kuljettajan ei olisi turvallista mennä.

Pienin malli MiniZ 400 on aina radio-ohjattu. Ohjaimen voi myös kiinnittää koneessa olevaan pidikkeeseen, kuten kuvassa, jolloin konetta voi ajaa takana olevalla lipalla seisten. Tartuntakahva on tukeva suojaten samalla kauko-ohjainta.

Sähköllä mennään

Firstgreen-koneisiin on saatavana erityyppisiä akkuja, kuten trukeista tuttuja lyijyakkuja tai tehokkaampia litiumioniakkuja. Pyöräkoneissa akkupaketit sijaitsevat koneen takana ja alhaalla rungossa. Näin paketit ovat myös helposti vaihdettavissa työvuoron aikana. Suurimmalla akkupaketilla (400 Ah) varustetulle koneelle luvataan jopa 6–8 tuntia tehokasta työaikaa latausajan lähes tyhjästä täyteen ollessa noin viisi tuntia. Koneissa on trukeistakin tuttu latausliitin. Koneen toimituspakettiin kuuluu oma laturi, joten työmaalla riittää voimavirta koneen ruokkimiseen.

Pyörällisissä malleissa akku sijaitsee aina takana ja rungon alaosassa. Akku on helposti vaihdettavissa ja tarjolla on erityyppisiä akkuja. Peräpeilin lukema kertoo huippunopeuden.

Elise 900:n koeajossa huomio kiinnittyy helppoon tapaan lisätä ja vähentää koneen suorituskykyä eli nappia painamalla nopeusalue vaihtuu ”lennosta” isommaksi ja hydrauliikan tuotto kasvaa nopeuttaen aisaston nousua. Käytettävät napit sijaitsevat joystickien päissä. Ja kun konetta ajetaan joystickeillä, onnistuu toimintojen nopeuttaminen ja hidastaminen käsiä hallintalaitteista irrottamatta. Muutoin laite käyttäytyy kuin mikä tahansa liukuohjattu kuormaaja, tosin ilman pörinää ja dieselin katkua. Can-väyläinen kone on päivitettävissä ajan saatossa ja telematiikan avulla voidaan koneen toimintoja, käyttöä ja tietoja tarkkailla sovelluksen kautta.

Pyörillä varustetuissa malleissa on kolme 10 kilowatin sähkömoottoria voimantuotossa, kaksi ajolle ja yksi työhydrauliikan tuottamiseen. Oma sähkömoottori pyörittää molemmin puolin etupyörää, josta voima johdetaan takapyörälle hihnakäytöllä. Lisälaitteita varten koneista saadaan ulos hydrauliikkaa ja sähköä. Työlaitekiinnike on Bobcat-yhteensopiva.

Työlaitteita varten koneissa on sekä hydrauliikan että sähkön ulosotot. Latausliitin on niin sanottu trukkityyppinen. Koneen mukana tulee aina erillinen laturi.

Helppoa ja edullista ajoa sekä kunnossapitoa

Säännöllistä huoltoa edellyttävät vain hydrauliikkaöljyn ja -suodattimen vaihto sekä napaöljyjen vaihto. Toki aisastossa on muutamia rasvanippoja voideltavana. Eli siinä ne huoltokohteet.

Valmistaja on tehnyt karkean laskelman tunnin työn käyttövoimakuluista. Moottoripolttoöljyllä ajettaessa kulut voivat olla per käyttötunti jopa kaksikymmenkertaiset verrattuna sähkökäyttöiseen kuormaajaan, toki riippuen työmaakohteesta ja käytettävän energian hinnasta.

Henkilöautopuolella sähkökäyttö vähintään puolittaa käyttövoimakulut, joten työkonepuolellakin on luvassa todennäköisesti melkoista säästöä. Varmaa on, että Firstgreen-koneen käyttö on hiljaista, tehokasta, hajutonta ja päästötöntä. Huomioitavaa on myös, että kone on täysin kierrätettävissä. Mansen Mörinöillä pääsee kohta näkemään näitä uusia täyssähköisiä liukuohjattuja kuormaajia Koneyksikön toimipisteessä osoitteessa Perkkoonkatu 9, 33850 Tampere.
Lue seuraavaksi