Uutiset
ZQuip – ja kaivat sähköllä
Amerikkalaisyritys, Moog Inc -konserniin ja siinä Construction-divisioonaan kuuluva ZQuip on erikoistunut muuntamaan dieselkäyttöisiä koneita täyssähkökäyttöisiksi. Monet konevalmistajat ovat vasta esitelleet pienemmän pään akkukoneita, joten ZQuip iskee oivaan markkinarakoon.
Valittavana on kaksi eri kapasiteettista akkupakettia eli 70- ja 140-kilowattituntiset akkumoduulit. Valmistaja kertoo, että muunnospaketissa on akuston lisäksi johtosarjat, sähkömoottori ja älykäs lämmönhallintajärjestelmä. Koko järjestelmä kytketään internetiin (IoT=Internet of things), joka sallii muun muassa akuston tilan reaaliaikaisen etäseurannan.
”700 voltin jännitteellä toimivat ZQuip-energiamoduulit ovat tämän innovaation ytimessä. ZQuip-moduulit ovat vaihdettavissa nopeasti mihin tahansa muuntamaamme koneeseen koosta, tyypistä tai valmistajasta riippumatta. Ne mahdollistavat hyvän ja helpon huollettavuuden sekä pitkän työskentelyajan. Kehittämämme järjestelmä on paljon nykyisiä olemassa olevia akkuratkaisuja tehokkaampi”, lupaa ZQuipin toimitusjohtaja Chris LaFleur.
Ensimmäisenä järjestelmä istutettiin kahdeksan tonnin Cat 308 -kaivukoneeseen.
”Muutoksella teimme Catista yhden energiatehokkaimmista ja päästöttömimmistä tämän kokoluokan kaivukoneista.”
LaFleurin mukaan nollapäästöisen rakennustyömaan luominen edellyttää koko päästöttömän konekannan kehittämistä. Tämä tarkoittaa sitä, että mennään pidemmälle kuin yhden koneen sähköistäminen kerrallaan. ZQuipia voi käyttää erikokoisten ja -merkkisten koneiden muuntamiseen samanaikaisesti.
”Energia ja suorituskyky optimoidaan koko kalustolle, ei vain kone kerrallaan”, sanoo LaFleur.
Hän antaa esimerkin.
”Kuvitellaan rakennustyömaa, jossa on kuusi ZQuip-konetta. Kaksi tarvitsee 800 kilowattitunnin akun kapasiteetin ja neljä 400 kilowattituntia kukin. Päivän kokonaisenergia on näin laskettuna 3,2 megawattituntia. Nykypäivän perinteiset täyssähköajoneuvot saatetaan varustaa 800 kilowattitunnin akustolla jokaisessa kuudessa yllä mainitussa koneessa. Tässä skenaariossa omistaja maksaisi 50 prosenttia turhasta käyttämättömästä kapasiteetista”, maalailee LaFleur.
ZQuipilla voidaan suunnitteluvaiheessa täsmätä kaluston energiatarve tarkasti akkukapasiteetin kanssa. Jokainen kone optimoidaan asentamalla sopiva määrän ZQuip-akkumoduuleita ja tarvittaessa ne voidaan vaihtaa mihin tahansa työmaalla olevaan koneeseen. Jos todellinen energian tarve ylittää suunnitellun, voidaan ZQuip-moduuleja lisätä paikan päällä.
”Jotta asiakkailla olisi päästötön työmaa, me luomme päästöttömiä koneita. Ne ovat järkevimpiä tuottavuuden ja kustannusten kannalta”, päättää LeFleur.
Yritykseen voi tutustua Intermat-näyttelyssä (24.-27.4.2024) hallissa 5b ja osastolla C045.
Suomennos: Olli Päiviö – Lähde: ZQuip