Uutiset

Työkoneet

Sandvikin Maxpo-osastolla juhlistettiin tulevia toimituksia

Sandvik Mining and Rock Solutions esitteli Hyvinkään lentokentällä Maxpo 2023 -messutapahtumassa urakointiteollisuudelle uusia tuottavuutta, turvallisuutta ja vastuullisuutta parantavia ratkaisujaan. Messuosastolla nähtiin monipuolinen valikoima laitteita ja palveluja niin kalliorakentamiseen, avolouhintaan kuin kiviainestuotantoon. Kohokohtina demottiin autonomista porausteknologiaa ja luovutettiin uusi CH660-murskain Swerockille.

Sandvik esitteli osastollaan AutoMine® Surface Drilling -järjestelmää, joka luo edellytykset täysin autonomiseen pintaporaustoimintaan ja parantaa siten kaivostoiminnan turvallisuutta, kustannustehokkuutta ja tuottavuutta. Järjestelmän avulla yksi operaattori pystyy ohjaamaan useita porauslaitteita turvallisesti joko näköyhteyden päästä tai kauempana sijaitsevasta valvomosta. Hyvinkään messuosastolta käsin operoitiin etänä Leopard™ DI650i -uppoporauslaitetta, joka sijaitsi Sandvikin Tampereen tehtaan testausalueella.

Sandvikin messuosastolta käsin operoitiin etänä Leopard™ DI650i -uppoporauslaitetta, joka sijaitsi Sandvikin Tampereen tehtaan testausalueella.

Porauslaitteiden myyntipäällikkö Antti Niemi Sandvikilta kiteytti ratkaisun edut neljään T-kirjaimeen: turvallisuus, tuottavuus, tehokkuus ja tarkkuus. Turvallisuus paranee, kun operaattorille tarjoutuu turvallisempi, mukavampi ja ergonomisempi työympäristö valvomossa työmaaolosuhteiden sijaan. Tuottavuutta lisää se, että autonominen poraustoiminto jatkaa työtä myös ruokailutaukojen tai vuoronvaihtojen aikana. Tehokkuutta lisää väsymättä aina samalla korkealla tasolla työskentelevä automaatio. Tarkkuutta tuo porauslaitteen automaattinen GPS-paikoitus, puomin suuntausautomatiikka, tarkka poraussyvyys ja reiän huuhtelu sekä automaattinen siirtyminen seuraavalle reiälle.

Etäoperointipenkin ohjaimissa istunut Sandvikin poraus-, lastaus- ja kuljetuslaitteiden huoltopäällikkö Sami Jartti totesi, että työasema on hyvin samanlainen kuin porauslaitteen ohjaamossa, joten tottunut porari oppii etäoperoinnin nopeasti. Istuimen edessä näkyvät kahdella näytöllä porauslaitteen kuusi kameraa, ohjattava 360° porauskamera sekä laitteen käyttöliittymä. Demoissa esiteltiin porauslaitteen autonomisia ominaisuuksia ja laite porasi itsenäisesti testikenttään uuden reiän. Turvallisuuden takaavat tarkkojen kameroiden lisäksi työmaan aluevalvontajärjestelmä sekä porauslaitteen laserskannerit, jotka estävät törmäykset havaittuihin esteisiin. Näyttöihin tulevat näkyviin myös laitteen mahdolliset virheilmoitukset.

Satu Tuomiston haastattelema Sandvikin myyntipäällikkö Antti Niemi kiteytti autonomisen porauksen edut neljään pääkohtaan: turvallisuus, tuottavuus, tehokkuus ja tarkkuus

Maanpäällisen porauksen etäoperointi ja autonomisuus eivät ole vain tulevaisuuden visio: ratkaisu on jo käytössä monessa kaivoksessa, ja messuilla demonstroitu yksikkö toimitetaan Boliden Kevitsan käyttöön. Sandvik toimittaa Sodankylässä sijaitsevaan Boliden Kevitsan kaivokseen AutoMine® Surface Drilling ‑järjestelmän ja kaksi Leopard™ DI650i -uppoporauslaitetta, joilla yhdessä luodaan edellytykset autonomiseen ja yhä turvallisempaan ja tuottavampaan pintaporaustoimintaan.

Sandvik CH660 Swerockille: urakointimurskain kaivosmurskaimen mitoilla

Peab-konserniin kuuluva Pohjoismaiden johtava betoni- ja kiviainestoimittaja Swerock otti Maxpossa vastaan jo neljännen Sandvik CH660 -kartiomurskaimensa. Swerockin kalustojohtaja Joni Kokko perusteli valintaa ytimekkäästi: ”Laite soveltuu hyvin Pohjois-Suomen louhostemme olosuhteisiin, jotka eivät aseta rajoituksia järeälle ja melko korkealle rakenteelle. Tehosta ja kestävyydestä saadaan kaikki irti kiinteän murskausasemamme hienomurskaimena eli kolmantena vaiheena karkea- ja välimurskaimen jälkeen.”

Sandvikin Maxpo-osastolla juhlistettiin uuden CH660-murskaimen toimitusta Swerockille. Kuvassa Joni Kokko Swerockilta (vas.) sekä Tiia Isotalo ja Pekka Jauhiainen Sandvikilta.

Sandvikin murskaus- ja seulontalaitteiden myyntipäällikkö Pekka Jauhiainen kertoi Sandvikin CH-murskaimista. Sarjan laitteet ovat maailman yleisimpiä kartiomurskaimia johtuen kattavien kammiovaihtoehtojen tuomasta monikäyttöisyydestä, erinomaisesta luotettavuudesta ja vankasta rakenteesta. Murskaimen kulutusosat on kiinnitetty valumassalla, joka mahdollistaa ylärungon ja tukikartion pitkät peruskorjausvälit. Tämä yhdistettynä pääakselin pitkään säätövaraan pienentää olennaisesti murskaimen käyttökustannuksia.

Swerock kunnostaa murskaimelle pyöräalustaisen vaunun jo aiemmin vastaavassa käytössä olleesta alustasta, tuloksena on siis kustannustehokas, kestävän kiertotalouden mukainen ratkaisu. Yrityksen teknisen henkilöstön monipuolinen kokemus vastaavista projekteista antaa hyvät edellytykset räätälöityjen murskainyksiköiden rakentamiseen omana työnä.

Joni Kokko kiitti Sandvikia hyvästä ja tiiviistä yhteistyöstä, jota oma kalustotuotanto ehdottomasti edellyttää. Pekka Jauhiainen myönsi, että takana on edeltäjäyhtiöt mukaan lukien pitkä yhteistyötaival, aina 1980-luvulta saakka. Viime vuosina fokuksessa ovat olleet etenkin räätälöidyt mobiiliratkaisut.

Murskaus- ja seulontalaitteiden myyntipäällikkö Tiia Isotalo Sandvikilta nosti esiin CH660:n yläsuppilon kulutuskumivuorauksen merkityksen melutasojen alentamiselle sekä korosti Sandvikin monipuolista tuottavuustukea:

”Järjestämme parhaan mahdollisen käyttökoulutuksen ja tuemme prosessinkehityksessä. Tarjoamme teknistä tukea, vara- ja kulutusosia sekä huoltopalvelua, aina hyvässä yhteistyössä. Swerockin kanssa on mukava tehdä töitä.”




Lue seuraavaksi