Uutiset

Työkoneet

Maxpo: Taakantasauslaite nosturiin Talhulta

Maxpo se vaan jatkuu ja jatkuu. Tässä osassa Hansa-Machines, Talhu, Ramtec ja HG MachinesHansa-Machines

Hansa-Machinesin Maxpo-uutuuksien joukossa oli muun muassa 550 kilogrammaa painava, akkukäyttöinen GI-DA EBL -magneetti (vas.), joka soveltuu 5–8 tonnin painoisiin peruskoneisiin. Latausaika nollasta sataan prosenttiin on noin 10 tuntia.

Erkat-poikkijyrsin VC 1400 puolestaan on sovitettavissa 15–25 tonnin peruskoneisiin. Se painaa ilman kiinnityslevyä 1 200 kilogrammaa ja jyrsintään on tehoa käytössä 80 kilowattia. Työleveys on 920 millimetriä ja rummun muotoilun ja terien asemoinnin ansiosta keskelle ei jää jyrsimätöntä kaistaa. Erkat-poikkijyrsimet on tarkoitettu routaisen maan, betonin, asfaltin ja kiven jyrsintään. Tero Tommila osastolta kertoo, että esimerkiksi Eurajoen Onkalossa oli parhaimmillaan käytössä yhtä aikaa kolme kappaletta kuvan mallia vieläkin järeämpää jyrsintä.

Messersi TC 50e high lift on akkukäyttöinen dumpperi (5,5 kW/48 V), johon niin ikään saattoi tutustua Hansa-Machinesin osastolla. Kone soveltuu esimerkiksi sisäpurkuihin ja saneerauksiin erinomaisesti, sillä sen leveys on vain 660 millimetriä. Purkujätettä tai muuta kuormaa se pystyy kantamaan kerralla 500 kilogrammaa. Siirtonopeudet ovat 1,5 ja kolme kilometriä tunnissa. Kippauskorkeus on 1,5 metriä.

Pienimuotoista seulomistakin osastolla nähtiin.Talhu

Talhun osastolla esitelty ruotsalaisvalmisteinen taakantasaaja Ganterud on tervetullut uutuus Suomenkin nostoprojekteihin. Valmistava yritys on nimeltään Ganterud Solutions AB ja se on toiminut vuodesta 2017 lähtien.

Toimitusjohtaja Kristoffer Ganterud kertoo, että tällä hetkellä valmistusohjelmassa on laitteet kolmen, viiden ja 20 tonnin kuormille. 12 tonnin mallikin oli esillä, tosin vasta prototyyppinä. Akkukäyttöiselle laitteelle Kristoffer lupaa jopa viikon työskentelyajan ennen lataustarvetta. Nosturin koukkuun asennettava laitteen avulla taakka on helppo tasata kauko-ohjaimen avulla ja myös automaattitasaus painovoiman avulla on mahdollista.

Ruotsissa laitteita on käytössä jo noin 200 ja Suomessa ensiesiintyminen oli Maxpossa Talhun osastolla. Laitteen suojausluokitus on IP65 ja kaukosäätimen IP75. Saa siis tulla lunta ja räntää, ei haittaa. Suojakotelo on tehty iskunkestäväksi. Kristoffer jatkaa, että Ruotsissa Skanska on laskenut säästävänsä seinäelementtien asennuksessa aikaa noin 25 prosenttia taakantasaajaa käyttämällä. Myös työmaan turvallisuusnäkökohtien katsotaan kohentuneen.Ramtec

Ramtec Attachmentsin myyntipäällikkö Miika Janhunen nojaa uuteen Robi DG11 -purku- ja lajittelukouraan. Se sijoittuu mallien 8 ja 15 väliin ja soveltuu 6–14 tonnin painoisiin peruskoneisiin. Paino on varusteista riippuen 330–440 kilogrammaa. Kuten muissakin malleissa, myös uutukaisessa on työn tarkkuutta kohentavat ristikkäin liikkuvat synkronointitangot. Runkoa ja leukaa on vahvistettu. Lisävarustelista on laaja. Saatavilla on suljettu sivulevy, jolloin kouraa voidaan käyttää kahmarityyppisesti juoksevilla materiaaleilla. Hammastettu sivulevy auttaa tarttumaan esimerkiksi puutavaraa käsiteltäessä. Kumitarttujien avulla taas voidaan käsitellä arkoja materiaaleja kuten vaikkapa hautakiviä. Koura on saatavilla pyörityksellä tai ilmanHG Machines

Tanskalainen HG Machines ApS valmistaa kahta akkukäyttöistä minidumpperia yhden ja kahden tonnin kapasiteeteilla. Myyntipäällikkö Giedrius Gedminas oli tuonut yhden dumpperin henkilöauton peräkärryssä Maxpon parkkipaikalle. Porttien sisäpuolella ei merkkiä vielä nähty, sillä maahantuoja on vasta hakusessa Suomesta.

Yritys on valmistanut täyssähkökäyttöisiä dumppereita seitsemän vuotta ja nyt valmistusmäärä on Gedminasin mukaan jo 500 konetta vuodessa. Päämarkkinat ovat Tanskassa, Saksassa ja Hollannissa. Mies kertoo, että dumpperilla pystyy tekemään 12 tunnin työpäivän lataamatta välillä.

Se perustuu akkujen varausta säätävään ohjelmistoon sekä alamäessä tehtävään lataukseen. Kuvassa lavalla on korkealta kippaava malli HG E1000. Se painaa 465 kilogrammaa ja lavan tilavuus on 400 litraa. Kippauskorkeus on 1,25 metriä. Siirtonopeus on 0–7 kilometriä tunnissa.Lue seuraavaksi