Blogi

Konevuokrausta ja uusia toimitiloja

Tätä blogia kirjoittaessani Turussa sataa sakeana lunta ja päivämäärä on 23.4. Ihmiset tarpovat ihmeissään lumisia katuja kinoksia muodostaneen talvimaiseman läpi. Kesärenkaat jo autoihin vaihtaneet pysynevät etätöissä tai käyttävät julkisia kulkuneuvoja, mikäli mahdollista.

Kevät on pahasti jälkitoimituksessa, mutta luultavasti (toivottavasti) tätä lukiessasi lumet ovat jo ainakin Etelä-Suomesta sulaneet. Pohjoisessa Suomessa sitä saadaan vielä odotella.

Ennätyksellisen suuret ja kattavat Mansen Mörinät siirtyivät historian kirjoihin ja onneksi ilman lumisateita. Nämä konepäivät osoittautuvat kerta toisensa jälkeen yleisömenestykseksi ja ovatkin lunastaneet paikkansa Suomen suurimpana alan tapahtumana. Perjantaiaamuna etenkin Pirkkalan alueella parkkipaikkaa etsiessä huomasi, että ihmismassat olivat lähteneet liikkeelle heti aamutuimaan. Ajoittain oli myös ruuhkaakin havaittavissa, mikä kertoo laajasta kiinnostuksesta. Hieman kauempana sijaitseviin kohteisiin oli helpompi mennä ja parkkipaikkojakin löytyi paremmin.

Konepörssi kiittää lämpimästi kaikkia näytteilleasettajia ja kävijöitä. Toimittajamme kiertelivät taas ahkerasti kohteissa ja tarjolla onkin näyttävä Mörinä-kooste.

Kevään konepäiviltä kootaan tarinaa vielä seuraavaankin lehteen.

Aina ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan. Sain omalta parvekkeelta seurata mielenkiintoista projektia, kun Turun Aurajokea ruopattiin suurten purjelaivojen Tall Ships Races -tapahtumaa varten.

Aurajoki houkuttelee tunnetusti kaikenlaisia heittolajien harrastajia viskomaan sinne mitä kummallisempaa materiaalia. Skuutit ovat tämän päivän hittituote, sillä niitä ruoppaajan kauhaan tarttui kymmeniä. Aurajoen samea vesi lienee tehnyt tehtävänsä, joten mudan peittämiä menopelejä ei enää kannattanut varmaankaan huoltoon kiikuttaa. Perinteisesti myös polkupyöriä päätyy usein Aurajoen mutapohjaan. Kassakonekin löytyi, mutta löytäjänsä harmiksi valitettavasti tyhjänä. Ruoppausjuttu tästä klikkaamalla.

Viime kerralla vuonna 2017 pitkien mastojen tapahtumassa Turussa kävi noin puoli miljoonaa ihmistä, joten se on Mansen Mörinöiden kaltainen yleisömagneetti. Kannattaa poiketa.

Konevuokraus yleistyy edelleen. Näinä epävarmoina aikoina kaluston vuokraaminen on entistä järkevämpää. Yhä järeämpiä maarakennuskoneitakin saa nyt työmaille helposti, niin lyhyt- kuin pitkäaikaisena vuokrauksena. Työkoneiden vuokramarkkinat supistuvat kuluvana vuonna prosentin, jota voi pitää varsin kohtuullisena lukemana. Vuodelle 2025 kasvua on luvassa sitten jo kuusi prosenttia. Tämä käy ilmi Teknisen Kaupan Liiton ja Forecon Oy:n tuoreesta ennusteesta.

Toimitilarakentamisen suotuisammat näkymät verrattuna asuntorakentamiseen tukevat rakennuskonevuokrauksen pysymistä maltillisesti miinuksella. Kesäksi ennustettujen keskuspankin korkoleikkausten ja kansainvälisen talouden kohenemisen odotetaan nostavan vuokramarkkinat kuuden prosentin kasvuun vuonna 2025.

Toimitilarakentaminen ei ole vähentynyt, vaikka asuntojen rakentaminen on supistunut voimakkaasti. Erityisesti julkisten palvelurakennusten rakentaminen on hyvällä tasolla ja toimitilarakentaminen kasvaa kahdeksan prosenttia vuonna 2024. Myös maa- ja vesirakentamisen näkymät osoittavat Foreconin mukaan, että määrä vähenee tänä vuonna 2024. Vuonna 2025 rakentamisen määrä kasvaa kolme prosenttia. Rakentaminen kasvaa kaikilla osasektoreilla toimitilarakentamista lukuun ottamatta.

Työkonevuokrauksen kasvuennuste ensi vuodelle on kuusi prosenttia. Nopeinta kasvu on uudisrakentamisessa (+9 %), mutta kaikki muutkin vuokramarkkinasektorit ovat kasvussa. Korjausrakentamisen ja muiden toimialojen vuokramarkkinoiden kasvu vaihtelee kolmen ja viiden prosentin välillä.

Positiivisia merkkejä on siis jo näköpiirissä.


Artikkelikuva: Pauli Maukonen