Uutiset

Työkoneet

Täyssähökäyttöinen Bucher Maxpowa V 65e Staran koeajossa

Sveitsiläinen Bucher Municipal AG on tuonut markkinoille täyssähkökäyttöisen, kuorma-autoalustaisen imulakaisukoneen. Se on varustettu 200 kilowattitunnin akustolla. Helsingin kaupungin liikelaitoksen Staran kuljettajat testasivat sitä ja pääsivät jopa kahdeksan tunnin työpäivään kertalatauksella.

Tulevaisuus on täyssähkökäyttöisissä työkoneissa. Kuinka nopeasti ne valtaavat alaa polttomoottorikäyttöisiltä riippunee varsin monesta seikasta. Lainsäädännön avulla prosessia kyetään nopeuttamaan. Myös green deal -ajattelun voimistuminen petaa Bucherin ja kaltaistensa tulevaisuutta. Akkuteknologian kehitys on avainasemassa. Tarvitaan yhä tehokkaampia voimanlähteitä ja pidempiä toiminta-aikoja.

Staran muutamassa hoitopiirissä kiertänyt Bucher V 65e sai varsin mairittelevat arviot ja toiminta-aikakin on jo varteenotettavalla tasolla.

Litium-rautafosfaattiakustosta voimansa ottavalla lakaisukoneella hoituu samat työt kuin dieselkäyttöisellä. Tosin paljon edullisemmilla käyttö- ja huoltokustannuksilla, ympäristöystävällisemmin ja myös paljon hiljaisemmin. Kahdella dieselmoottorilla (auto+lakaisuyksikkö) varustettu lakaisukone kun on aika äänekäs laite ja aamuyön tunteina herättää helposti mummot parvekkeille nyrkkiä heristämään. Tosin Bucher V 65e ei sekään täysin äänetön ole. Imusta ja harjoista aiheutuu toki oma äänimaailmansa. Ohjaamossa melutason ero dieselkäyttöiseen on kuitenkin melkoinen.

Suomessa visiitillä käyneen lakaisukoneen alustana oli 16 tonnin DAF LF. Se on tehtaalla joutunut luopumaan dieselmoottorista, vaihteistosta ja voimalinjasta. Tilalle on ohjaamon taakse lisävesisäiliön tilalle asennettu akkupaketti (200 kWh) sekä sähkökomponenteista koostuva voimalinja.

Kiihtyy ja vääntää

”Bucher V65e on täydellinen keskustojen ja taajamien lakaisu-auto. Ketteryyden takaa dieselkäyttöisiä pienempi akseliväli, joka on vain 3 260 millimetriä. Tästä johtuva pieni kääntösäde mahdollistaa liikkumisen ahtaimmissakin paikoissa. Molemminpuoliset, yhdessä tai erikseen toimivat, lakaisu- ja imuyksiköt sekä enimmillään 3 600 millimetrin työleveys mahdollistavat aina optimaalisen työtehon ja -tarkkuuden. Portaaton ajovoimansiirto varmistaa oikean ajonopeuden, puhdistettavan alustan ja nostettavan roskamäärän mukaan”, tiivistää Ulf Juslin Bucherit maahantuovasta J-Trading Oy:stä.

Yksi Staralla koeajoja tehnyt kuljettaja on Antti Jokinen, joka ajoi Bucheria näytösmielessä Staran varikolla Jätkäsaaressa.

”Hallinnan helppous yllätti. Ajamisen oppii nopeasti. Näyttö on iso ja sen kaikki toiminnot selkeitä. Akkujen jäljellä oleva varaus ja toimintasäde kilometreinä on helposti luettavissa. Tämä ohjaamon hiljaisuus oli ensimmäinen yllättävä havainto. Koneen teho on yhtä hyvä kuin polttomoottorikäyttöisessä. Auto kiihtyy myös huomattavan nopeasti, mikä on liikenteen seassa erittäin hyvä ominaisuus. Vääntöä on valtavasti käytössä”, totesi Jokinen.

Merkille pantava seikka myös on, että auto on hetkessä valmis ajoon. Hydrostaatin kytkemisestä aiheutuvaa viivettä ei ole. Jokinen piti ehdottoman hyvänä ominaisuutena roskasäiliön täryä, joka helpottaa holvaavan ja märän materiaalin irtoamista. Myös säiliön ulkopuolella olevat suuttimet letkuille helpottavat pesua.

Stara pääsi kokeilemaan täyssähkökäyttöistä Bucher V65e -imulakaisuautoa muutamissa hoitopiireissä. Kokemukset esimerkiksi akkujen kestosta olivat positiiviset. Parhaimmillaan ilman välilatausta päästiin jopa täyteen kahdeksaan työtuntiin.

Kahdeksan tuntia kertalatauksella

Valmistaja lupaa yhtäjaksoista käyttöä 6–8 tuntia. Staran kokemukset vahvistavat tätä faktaa. Kuljettajat kokeilivat ajaa akut lähes tyhjäksi maksimi työajan selvittämiseksi. Parhaimmillaan päästiin tuohon kahdeksaan tuntiin ilman välilatausta. Toki on syytä muistaa, että varauksen kesto riippuu varmasti harjattavan materiaalin tiheydestä ja määrästä. Starallakin suurimmat massat nostetaan aina mekaanisilla harjoilla, joten lakaisukoneet tekevät sitä kevyintä loppusiivousta ja pesua. Tämä pidentää kertalatauksella ajoa.

Helsingin kantakaupungissa lakaisukoneet työskentelevät kahdessa vuorossa. Varikolle lataukseen on lyhyt matka. Tämä tietää sitä, että lounastunnilla ja vuorojen välissä akkujen varausta ehtii kohentamaan mukavasti. Myös ruuhkaliikenne aiheuttaa taukoja lakaisukoneille.

Vakiona on kaksi 22 kilowatin laturia (32 A), joiden luvataan lataavan tyhjän akuston täyteen 4–5 tai 8–9 tunnissa latauspisteestä riippuen. Valmistaja lupaa akkujen kestoiäksi vähintään 2 000 latauskertaa, mikä kahdeksan tunnin työajalla merkkaa noin 16 000 työtuntia.

”Yksi autoa koeajanut asiakas lähti ajoon, kun akuissa oli 93 prosentin varaus. Työ kesti viisi tuntia ja vielä oli 56 prosenttia tehosta jäljellä”, sanoo Juslin.


J-Tradingin Kimmo Nuutisen kädessä on Bucherin ”tankkauspistooli”. Nopeimmillaan tyhjästä varauksesta täyteen päästään 4–5 tunnin latausajalla. 200 kilowattitunnin litium-rautafosfaattiakusto on sijoitettu ohjaamon ja roskasäiliön väliin. Dieselkäyttöisessä lisävesisäiliö sijaitsee samassa paikassa. Toki täyssähköversioonkin sen saa, mutta tuolloin akseliväli kasvaa ja ketteryys kärsii.

Kalliimpi hankkia, edullisempi pitää

J-Trading on tehnyt laskelman, joka osoittaa täyssähkökäyttöisen ajoneuvon huomattavasti alemmat käyttökustannukset. Bucher V65e:n sähkön kulutus on 25 kilowattia tunnissa. Dieselversio kuluttaa vastaavasti noin 25 litraa dieseliä tunnissa ja vanhemmat laitteet jopa 35 litraa. Kun polttoainekustannus (25 l/h) lasketaan 1 200 vuotuisen käyttötunnin mukaan, niin sähköä kuluu 4 500 ja dieseliä 40 500 euron verran. Huomattavat säästöt kertyvät myös ylläpitokuluista. Kahden dieselmoottorin ym. mekaanisesti kuluvien komponenttien poisjäänti vähentää huomattavasti huolto- ja varaosakuluja.

Bucher V65e on noin 550 000 euron hankintahinnallaan 250 000 euroa kalliimpi kuin dieselmalli. Edellä mainittuun laskelmaan nojaten ja vielä säästyneet huoltokulut huomioiden täyssähköisen Bucherin koko käyttöiän kustannukset jäänevät alhaisemmiksi kuin dieselkoneen. Korkeampaa hankintahintaa ei siis yksin kannata tuijottaa.

”Pystymme tarjoamaan pitkän huolenpitosopimuksen autolle. Siihen voidaan sisällyttää kaikki kustannukset. Tiedostamme, että lakaisukoneiden markkinat ovat Suomessa suppeat, mutta uskomme täyssähkökäyttöisten koneiden ja autojen yleistyvän. Poliittinen paine on olemassa ja dieselmoottorin vaihtaminen akkuihin pienentää hiilijalanjälkeä oleellisesti. Monet kaupungit ja kunnat kulkevat eturintamassa tässä kehityksessä. Ja niin myös me J-Tradingillä pyrimme tukemaan ilmastotavoitteita”, päättää Juslin.

Staran kuljettajien huomioita:

  • Helppo ja nopea ottaa käyttöön
  • Ketterä ja nopea
  • Imuteho ja työnjälki hyvät
  • Selkeät hallinnat, jota digitalisointi vain helpottanut
  • Hiljainen
  • Molemminpuolinen harjaus mahdollista samaan aikaan
  • Tukeva latausjohdon lukitus
  • Nopea kippaus
  • Akkujen kesto koko työpäivän
  • Tyhjennystä helpottava lehtiluukun täry
  • Positiivinen yleisvaikutelma
Antti Jokinen.






Lue seuraavaksi