Uutiset

Työkoneet

Oy J-Trading Ab – hoidetun ympäristön puolesta

Vantaalainen ympäristönhoitokoneisiin erikoistunut, vuonna 1982 perustettu Oy J-Trading Ab vietti jälleen joka toinen vuosi järjestettäviä Oktoberfest-päiviään. Vastaava saksalainen tapahtuma mielletään oluen kanssa läträämiseksi, mutta J-Tradingillä kyse on vallan muusta. Maukkaan tarjoilun lomassa voi tutustua yrityksen laajaan kone- ja laitetarjontaan. Juslinin sisarusten; Ulfin, Stigin ja Heidin (nykyisin Johansson) perustamassa yrityksessä nuorennusleikkaus on tosiasia. Seuraava sukupolvi astuu yhä vahvemmin esiin. Sähkökäyttöisten laitteiden valikoima kasvaa koko ajan vastaamaan ajan vaatimuksia.

J-Trading tarjoaa syksyisin Oktorberfestin hengessä kattauksen laajasta tarjonnastaan. Kaksipäiväinen tapahtuma kerää aina paljon asiakkaita Vantaan konttorin pihamaalle.

J-Trading on vakiinnuttanut paikkansa luotettavana ympäristönhoito- ja golfkoneiden maahantuojana. Keskittymällä näille sektoreille, on yritys hankkinut vankan maineen niin julkisella puolella kuin yksityisten toimijoidenkin keskuudessa. Pitkälle taipaleelle on toki sopinut sekä ala- että ylämäkiä.

”Isämme Kurt Juslin perusti maansiirtoyrityksen (K.Juslin Ab) jo vuonna 1951. Viimeinen maansiirtokone myytiin vuonna 2010, kun kuljettajat olivat kaikki siirtyneet eläkkeelle. Tuosta infrarakentamisen historiasta johtuen meille on vuosien saatossa tarjottu monia maarakennuskonemerkkejäkin edustukseen, mutta olemme katsoneet parhaaksi pitäytyä ympäristönhoidon erikoiskoneissa. Tämä ala ei ole niin suhdanneherkkä kuin esimerkiksi rakennusala. Liikekumppaneinamme on paljon kaupunkeja ja kuntia, joiden hankinnat eivät niin paljon suhdanteita seuraa. Yleiset alueet, kadut, puistot ja pihat onneksi hoidetaan edelleen”, sanoo Ulf Juslin.

Ulf Juslin sanoo, että sähkö on tullut heidänkin tuotteisiinsa vaihtoehtoiseksi käyttövoimaksi jo monissa eri sovelluksissa. Bucher tunnetaan meillä lakaisukoneistaan, joita on sähkökäyttöisinäkin toimitettu jo Suomeen. Phoenix Electra on litiumakuilla varustettu hiekoitin, joka on helposti asennettavissa suoraan suoraan koukkulava-autoon. Auto saadaan tarpeen vaatiessa nopeasti muuhun käyttöön. Se ei nimittäin vaadi mitään muuta asennusta kuin kiinnityksen. Ohjaus ja hallinta tapahtuvat langattomasti auton ohjaamosta seitsemän tuuman kokoisen näytön avulla. Valmistajan mukaan laitteella voidaan työskennellä aina -20 celsiusasteen pakkaslukemaan saakka. Akustolle luvataan 9 000 tunnin ja 2 000 latauksen kestoikä. Juslin kertoo, että yhdellä latauksella tehdään viisi täyden säiliön tyhjennyskertaa. Pikalataus ruokatauon aikana mahdollistaa täyden työpäivän työskentelyn.

Kriittisimmät hetket osuivat Juslinienkin perheen yritykseen 90-luvun alun lamassa, jolloin yhden yön aikana velka kasvoi markan devalvoinnin takia kymmeniä prosentteja. Tuon 30 vuoden takaisen ajan Ulf muistaa tiukkana taisteluna yrityksen olemassaolosta. Myös vuonna 2008 alkanut taantuma rokotti liikevaihtoa, mutta ei kovin raskaasti. Pitkä kokemus talouden vaihtelevista suhdanteista on opettanut sopeuttamaan ja sopeutumaan.

”Tajusimme laajentaa toimintaamme aikanaan myös talvikäytön koneisiin, kun alussa pystyimme tarjoamaan ratkaisuja vain kesäkeleille. Näin saimme tasaisemman kassavirran koko vuodelle.”

”Ensimmäisen sukupolven henkilöstö on meillä siirtynyt jo kutakuinkin eläkkeelle. Pitkään talossa ollut George Gustafsson oli viimeisimpiä oloneuvokseksi ryhtyneistä. Henkilöstön keski-ikä on nyt jossain 30–40 vuoden välissä, joten tulevaisuus näyttää hyvältä”, toteaa 70 ikävuotta lähestyvä Ulf Juslin, joka edelleen sisarustensa kanssa on vahvasti mukana yrityksen jokapäiväisessä toiminnassa.

Tänään vakavarainen J-Trading työllistää noin 30 henkilöä. Vuoden 2022 liikevaihto oli 12 miljoonaa ja tilikauden tulos 262 000 euroa. Kasvua vuoteen 2021 verrattuna oli 10 prosenttia.

Goupil-sähköajoneuvot ovat J-Tradingin edustuksessa. Polaris osti merkin kymmenisen vuotta sitten ja edellisen maahantuojan luoma kanta Suomessa on olemassa. J-Trading edusti ennen Goupilia myös Polariksen omistuksessa olevan Aixamin vastaavia ajoneuvoja. Kuvan G4-malli perustuukin vahvasti Aixamiin. Päällirakenteita on valittavana useita erilaisia, kuten kippilava, roskasäiliö, umpikaappi tai vaikkapa kylmäkuljetuskontti. Litiumakusto G4-ajoneuvoon on saatavilla kolmella eri kapasiteetilla eli 8,6, 9,2 tai 15,4 kilowattituntia. Keski-Euroopan suurkaupungeissa Goupil on erittäin suosittu tapa tehdä jakeluliikennettä ym. Yksi G4 oli juuri myyty Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymälle. Varusteena umpikori nosto-ovilla.
Ruotsissa valmistettava, kauko-ohjattava Raymo-ruohonleikkuri (oik.) on saatavana sekä plug-in hybridinä että täyssähkökäyttöisenä versiona. Täyssähkökoneen (kuvassa) erikoisuus on vaihdettava akkupaketti, joka liukuu omassa kehikossaan helposti käsille. Näin litiumioniakun kapasiteetti ei rajoita työskentelyaikaa. Valmistaja lupaa työskentelyajaksi tupla-akuilla 8–10 tuntia eli täyden työpäivän. Kone painaa akkupaketin kanssa reilut 200 kilogrammaa ja saatavilla on kaksi erilevyistä tasoleikkuria (1 070 ja 1 320 mm) sekä myös 1 200 millimetrin levyinen niittopalkki. Kone on matala (910 mm) ja kapea (1 130 mm), jolloin se sopii kulkemaan runsaasti kasveja ja puita sisältävillä viheralueillakin. Myös rinteisiin se soveltuu mainiosti. Robottiruohonleikkurit Parkmow (kuvassa) ja Bigmow on tarkoitettu todella suurille leikkuualoille. Ensin mainittu pystyy pitämään lyhyenä 24 000 ja suurempi jopa 75 000 neliömetrin kokoisen nurmialueen. Leikkuuleveydet ovat 633 ja 1 033 millimetriä. Pienempi laitteista painaa 48 ja suurempi 71 kilogrammaa. Koneet eivät tarvitse rajalankaa, vaan toimivat GPS-paikannuksen avulla.
I am back. Ma.Tra 300 on palannut J-Tradingin tuotevalikoimiin usean vuoden jälkeen. Sen nokalla on mekaanisesti pyöritettävä kaksiakselinen kelamurskain. Ensimmäinen vasaraterillä varustettu akseli heittää leikkuujätteen takimmaiselle, Y- ja suorilla terillä varustetulle akselille. Se jauhaa ruohon 10–20 millimetrin mittaiseksi silpuksi, joka jää maahan. Koska murskain kulkee pyörillä, ei leikattu silppu tiivisty, kuten maata pitkin kulkevilla, telalla varustetuissa kelamurskaimissa tuppaa käymään. Vastapainoa on kätevästi sijoitettu myös takavanteiden keskiöön. J-Trading myi aikanaan näitä vuodessa noin 15 kappaletta ja välivuosinakin kysyntää olisi ollut, mutta tehdas ei niitä valmistanut. Yhteisten alueiden hoitotason tippuminen muualla Euroopassa on luonut laitteelle uutta tarvetta ja Suomeenkin niitä on taas myyty.


Lue seuraavaksi