Uutiset
Bucher Xpowa V120t Hyvösen talliin
Hollolalainen, Viherpalvelut Hyvönen Oy on viher- ja alueurakoitsija, joka operoi Päijät-Hämeessä, pääkaupunkiseudulla ja Etelä-Savossa. Pääasiallinen liiketoiminta koostuu ympärivuotisesta alueurakoinnista, mutta myös viherrakentamista ja viheralueiden kunnossapitoa on työlistoilla. Tuore kaluston lisäys on Volvon alustalle (FM460 6×2) rakennettu, pesevä imulakaisuauto Bucher Xpowa V120t (PIMU), joka nostaa katujen pesukapasiteetin aivan uudelle tasolle.
Toimitusjohtaja Timo Hyvönen omistaa 11,1 miljooan euron liikevaihdon vuonna 2020 tehneen perheyrityksen yhdessä vaimonsa Katja Hyvösen kanssa
”Perustin yrityksen laman jälkeen 90-luvun alussa, kun vastavalmistuneelle suunnitteluhortonomille työpaikat olivat tiukassa, mutta tilauskantaa oli viherrakentamisen puolella. Alussa tein viherrakennushommia aliurakoitsijana ja toimipaikka oli tuolloin Hämeenlinnassa. Hiljalleen urakat muuttuivat pääurakoiksi ja yrityksen toimintaan tuli mukaan kunnossapitoa. 2000-luvun alkupuolella kaupungit ja kunnat alkoivat ulkoistamaan katu- ja puistopuolen organisaatioitaan ja alueurakkamalli tuli vallalle. Näitä mekin pääsimme tarjoamaan niitä kilpailutusten myötä ja samalla myös talvikunnossapito tuli kuvioihin mukaan. Niiden myötä pystyimme työllistämään henkilökuntaamme ympärivuotisesti”, aloittaa Hyvönen Keravalla, missä oli toukokuun alussa käynnissä katujen pesua uudella PIMU:lla.
Osa kaupungeista ja kunnista ovat viime vuosina luopuneet omasta hoitokalustostaan sen ikääntyessä ja on siirrytty tätä myöten muun muassa alueurakkamalliin. Toiseenkin suuntaan on jossain toimittu ja palattu takaisin, ehkä kuntapoliittisistakin syistä.
Alueurakoita Hyvösellä on hoidossa Keravan lisäksi muun muassa Mikkelissä ja Vantaalla. Reviiri on laaja ja kalustoa tarvitaan runsaasti juuri harjakoneista täysvarusteltuihin tienhoitoautoihin. Uusi PIMU ei ollut ensikosketus Bucheriin.
”Kalustossamme on myös neljä vanhempaa, kompaktia Bucher-merkkistä lakaisukonetta. Varsinkin malli 5006 on näppärä peli ja on niillä isojakin alueita hoidettu. Tosin nyt hankittu kuorma-autoalustainen imulakaisauto antaa kapasiteettia paljon lisää.”
Harjaus- ja pesukausi alkaa etelässä aikaisintaan maaliskuun lopulla ja katuhiekkojen keräys kestää toukokuulle. Kesäaikaan tehdään kunnosspitoharjauksia ja kausi päättyy yleensä lehtien keruun jälkeen. Imulakaisuautoon kertyy siis lähes keskeytyksetöntä käyttöä reilusti yli puoli vuotta.
”Olihan tämä merkittävä hankinta meille. Aiemmin ostimme vuosittain noin 100 000 eurolla ulkopuolisilta toimijoilta pesupalveluja, joten sitä taustaa vasten noin puolen miljoonan investointi on kuitenkin järkevä. Kunnossapitourakat tehdään yleensä 4-5 vuodeksi, joten se antaa hankinnalle tukijalkaa. Tosin kalustoa on koko ajan uusittava. Kun sanktiot esimerkiksi aurauksien myöhästyessä ovat mittavia, niin koneiden ja laitteiden on yksinkertaisesti toimittava, kun startti talvisena aamuyönä tulee”, jatkaa Hyvönen. ”Vahvuuksiamme ovat hyvä oma henkilöstö, luotettavat aliurakoitsijat ja toimiva kalusto.”
Kuljettajalla tärkeä rooli
J-Trading Oy edustaa Bucher-tuotteita ja Timo Hyvönen on tehnyt pitkään kauppoja, juuri näinä päivinä eläkkeelle siirtyvän George Gustafssonin kanssa. Molemmat miehet tietävät lakaisukoneista kaiken tietämisen arvoisen ja vaihtavat mielipiteitään kahvihetken lomassa.
”Näissä autoissa on tapahtunut viimeisen neljän viiden vuoden aikana yksi merkittävä muutos. Kakkosmoottori on tullut takaisin. Ennen mekaaninen voimansiirto vei harjauskäytössä autoa liian kovaa. Niihin lisättiin hydrostaattipuoli ja näin päästiin portaattomasti pieniin 0-10 kilometrin tuntinopeuksiin. Uusien robotti- ja I-Shift -vaihteistojen ansiosta hydrostaatti voitiin unohtaa ja ottaa apukone takaisin käyttöön. Nyt auton voimansiirtoa liikuttava diesel käy pienellä, vähän polttoainetta kuluttavalla teholla ja yläkone käyttää puhallinta. Polttoaineen kulutus on pienentynyt jopa 30 prosenttia”, tietää Gustafsson.
”Toinen etu hydrostaatin poisjäännistä on joustava siirtyminen kohteesta toiseen. Nyt painetaan vaan pause näppäintä harjoille, ajetaan seuraavaan paikkaan ja uudestaan pausea painamalla ollaan heti valmiita harjaukseen. Hydrostaatin kytkeminen vie aikaa, eikä aina loksahtanut heti päälle.”
Lopuksi miehet toteavat kuljettajalla olevan suuren merkityksen imulakaisauton taloudellisen käytön ja huoltokustannustenkin kannalta.
”Yleensä sellainen rauhallinen mielenlaatu on tärkein ominaisuus. Harvan oma auto maksaa puolta miljoonaa euroa, joten sen käyttöön kannattaa todella paneutua todella tarkasti. Vain ajamalla oppii. Esimerkiksi harjojen kulumisnopeuteen ajotavalla on suuri merkitys”, toteaa Gustafsson.
”Tällä autolla saa asfaltin varmasti täysin pölyttömäksi, mutta pesutulos on tärkeää optimoida vaatimustason mukaiseksi. On tärkeää tietää milloin tarvitaan maksimi pesutehot. Takaimu esimerkiksi on todella käyttökelpoinen, kun imettävää massaa on paljon.”
Nykyaikainen pesevä imulakaisuauto on siis varsin monipuolinen katujen supersiivoaja. Muutaman vuoden takainen Redust-tutkimus osoitti, että selvästi paras pesutulos saavutetaan pesevällä imusuulakkeella varustetulla PIMU:lla
Tällaista tehopalvelua tarjoaa nykyään siis myös Viherpalvelut Hyvönen Oy.
Viherpalvelut Hyvösen monipuolista kalustoa: