Uutiset

Työkoneet

Tarmo Jelonen: Tonneja takana

Rotator Oy:n palveluksessa lähes 12 vuotta Hitacheja myynyt, vuonna 1953 syntynyt Tarmo Jelonen on tehnyt pitkän ja kunnioitettavan uran konekaupan saralla. Historiaan sopii myyntitöitä eri koneliikkeiden lipun alla, mutta myös korjaamon päälliköintiä ja asennushommiakin. Mies arvioi myyneensä 30 konekauppavuotensa aikana noin 1500 uutta ja käytettyä maanrakennuskonetta. Se on noin 50 konetta ja satoja tonneja joka vuosi. Asiakassuhteita on solmittu ympäri maan. Joulukuun alussa on aika luovuttaa kapula nuoremmalle polvelle, kun Tarmoksi Tarmon paikalle astuu Janne Väistö.

Rotatorin Vantaan Hitachi-konemyynnissä tapahtuu kapulan vaihto joulukuun alussa, kun pitkän päivätyön tehnyt Tarmo Jelonen siirtyy eläkepäiviä kuluttamaan ja tilalle astuu nuorempi sukupolvi eli Janne Väistö.

Valtimon jylhissä vaara- ja metsämaisemissa syntynyt ja lapsuutensa viettänyt Tarmo Jelonen on malliesimerkki vanhan koulukunnan konekauppiaasta. Monet urakoitsijat ja myös kilpailevien merkkien myyjät miehen tuntevatkin. Konekauppaa kun on tullut tehtyä neljällä vuosikymmenellä. Tavallaan koneisiin kietoutuva ura alkoi jo viisitoista vuotiaana, kun taskuun työnnettiin traktorin ajokortti. Isä toimi puunkuljetuksessa yrittäjänä. Tarmo ja veljensä ajoivat isänsä kanssa maataloustraktoreilla pölli- ja tukkipuuta rautatieasemalle tai lähellä sijaitsevaan laaniin.

“Fordsoneita meillä oli. Itse ajoin Fordson Majorilla ja oppi siinä kyllä traktorin hallinnan. Kuormat painoivat tuolloin jopa 3,5 kertaa traktorin painon verran, joten välillä se kuorma-auton alustalle tehty puukuorma pyrki viemään traktoria. Laanilta lähdettäessä piti välillä kahden miehen seisoa etuakselilla, että ohjaavat etupyörät saivat edes hiukan maakosketusta. Ei haitannut, vaikka ohjaustehostin puuttui, sillä ne Fordsonin etupyörät olivat aika köykäiset”, muistelee Tarmo alkuaikojen puusavotoita.

Kärryissä oli toki veto ja alkeellisen hytin takana istuva apumies hoiti kärryn jarrutusta tarpeen mukaan. Vuonna 1970 Tarmo aloitti ammattikoulun ja siirtyi pari vuotta myöhemmin asentajan paperit saatuaan Rolacille asennustöihin. Ensin hallille ja myöhemmin matka-asentajaksi. Tuolloin Rolacin edustuksessa ollut Fordin traktorikaivuri oli hittituote ja niitä myytiin todella paljon. Korjaus- ja huoltokokemusta kertyi myös Terexin pyöräkuormaajista ja Svedalan murskista.

Viitisen vuotta vierähti mutterin väännössä ja sitten tie vei teknilliseen kouluun Helsinkiin. Autopuolen nuorena teknikkona ensimmäinen koulutusta vastaava työ oli Kockumin korjaamopäällikön virka, jonka Tarmo vastaan otti vuonna 1980.

“Kockum myi tuolloin metsäkoneita ja kiviautoja. Myynti alkoi kiinnostaa, kun korjaamopuoli oli tullut tutuksi läpikotaisin. Siirryinkin korjaamopäällikön tehtävistä nopeasti myyntihommiin”, muistelee Jelonen.

80-luvun puolivälissä askelmerkit suunnattiin Hankkijalle. Suomen Rakennuskone Oy oli jo perustettu konekauppaa hoitamaan Hankkijan tytäryhtiöksi. Tarmon myyntirepertuaariin kuuluivat niin James-kaivurikuormaimet kuin Komatsun maarakennuskoneet. Myös Lännen kaivukoneet ja tiehöylät olivat tuolloin Hankkijan ja SRO:n edustuksessa.

“Kauppa kävi 80-luvun lopussa kiivaasti. Vuosi 1989 oli ennätyksellinen. Hankkijassa myytiin tuolloin yli 500 uutta konetta vuoden aikana.”

Kahdesti yrittäjänä

Hankkijan meni konkurssiin vuonna 1992. Kaikki henkilökunta sai lähteä. Sen jälkeen mies siirtyi ensimmäisen kerran itsenäiseksi konekauppiaaksi tekemään kauppaa omaan laskuunsa.

“Siinä laman puristuksissa sitten ostin, myin ja vaihdoin. Sen viimeisen vaihtoehdon jätin onneksi tekemättä”, virnuilee Jelonen ensimmäisiä kauppavuosiaan yrittäjänä. Vuonna 1997 oli aika taas astua vieraan palvelukseen ja kolme vuotta vierähti JCB-kauppiaana Matekolla. Kunnes vuosien 2000-2005 aikana oli aika taas palata yrittäjäksi.

“Kun aloitin toisen rupeaman yrittäjänä, niin tunsin jo mittavasti asiakkaita. Kontaktit olivat olemassa. Kolme vuotta tein erinomaista tulosta, mutta sitten tuli vastaan tarve laajentumiselle. Jatkuva kasvu olisi vaatinut investointeja ja ehkä lisähenkilöstön palkkaamista. Se ei kiinnostanut. Myös katteet olivat pienentyneet aika paljon, kun uusia konekauppiaita putkahteli alalle kiivasta tahtia”, kertaa Jelonen. Vuonna 2005 Jelonen oli päättänyt luopua omasta yritystoiminnasta ja näyttänyt vihreätä valoa taas konekauppiaaksi siirtymisestä vieraan palvelukseen.

“Kolmesta koneliikkeestä oltiin yhteydessä ja niistä Rotatorin kanssa palaset loksahtivat parhaiten kohdalleen. Tiesin talon jo ennestään edustavan hyviä tuotteita. Asiat myös hoidetaan kuten konetalossa pitää. Asiakas edellä täällä on aina menty”, kehaisee kohta eläköityvä Tarmo Jelonen.

Miehen sanaan luotetaan

Konekaupan tekeminen on muuttunut aika lailla Jelosen aikana. Kun aiemmin tarjoukset tehtiin puhelimessa, nyt ne lähetetään yleensä nähtäväksi sähköpostissa.

“Pelkästään puhelimessa solmitut kaupat olivat ennen mahdollisia, sillä ainoita lisävarusteita olivat pikakiinnitin ja kauha. Nyt ruksattavia lisävarusteita on valittavana runsaasti. Nykyasiakkaat ovat myös paljon tietoisempia markkinoiden tilanteesta, hinnoista ym. Siihen on yksi ainoa syy eli Internet. Esitteitä ei enää tarvitse paperilla jakaa. Yksi yhteinen piirre kuitenkin on nyt ja ennen. Miehen sanaan olen aina voinut luottaa ja asiakasta kohtaan olen pitänyt lupaamani”, jatkaa Jelonen.

Jelonen osaa myös ajaa edustamiaan konetyyppejä. Hommat hoituvat niin kaivukoneella kuin pyöräkuormaajalla. Asentajakoulutus ja kiinnostus tekniikkaan ovat omalta osaltaan syventäneet myös tietämystä siitä, mitä koneiden peltien alla oikeasti tapahtuu.

“Toki virheitäkin on tehty, mutta niitä en ole yleensä mennyt sen enempää selittelemään. Joskus olen voinut unohtaa joitain varusteita kaupasta. Olen omat mokani korjannut esimiehiltä kysymättä. Näissä hommissa valta otetaan, ei sitä anneta.” Koneinvestointi on yrittäjälle tärkeä asia, siitä voi olla kiinni koko perheen elanto ja eläminen.

“Kyllä konekaupassa pitää huomioida koko yrittäjän perhe. Olen usein kauppojen synnyttyä vienyt pienen lahjan myös emmännälle, joka on tärkeä lenkki yritystoiminnassa. Kauppamiehen pitää siis myydä itsensä myös emmännälle, se on hyvä muistaa”, filosofoi Jelonen ja vilkaisee seuraajaansa äänettömän vinkin merkiksi. Jelosen asiakaskunnassa on monia myös jo toisessa polvessa, joten asiakassuhteiden hoitaminen koneen toimittamisen jälkeenkin on tärkeää. Jatkuvuuteen pitää pyrkiä hyvällä palvelulla.

“Asiakasta ei missään nimessä saa jättää yksin hankinnan jälkeen. Olen itse pitänyt sopivana yhteydenottoaikana kuukautta koneen toimittamisen jälkeen,” Koneiden tekniikan kuten esimerkiksi hydrauliikan tuntemista Jelonen pitää tärkeänä myös kauppamiehelle. Nykyinen lisälaitteiden kirjo on laaja ja usein niiden sovittaminen yhdessä työlaitetoimittajan kanssa vaatii myös teknistä osaamista.

“Kyllä kauppiaan pitää tietää, mistä hydrauliteho koneessa muodostuu.”

Janne on uusi Tarmo

Jelosen saappaat täyttää nyt siis 25 vuotta Tarmoa nuorempi mies eli vuonna 1978 syntynyt, elimäkeläinen Janne Väistö. Miehellä on kuljettajakokemusta niin enonsa maarakennusyrityksestä kuin itsenäisenä kuljettajayrittäjänä. Kuoppia on kaivettu kaivurikuormaimilla ja pitkäpuomisilla kaivukoneilla. Konekauppakaan ei ole vierasta. Vuodesta 2012 aina tämän vuoden kevääseen asti Janne myi Valtran traktoreita Kouvolan konttorilla.

Jelonen laskeskelee myyneensä yhteensä noin 1500 uutta ja käytettyä maarakennuskonetta neljällä eri vuosikymmenellä. Viimeiset kymmenkunta vuotta on väännetty Hitachien kauppaa.

“Traktorimyynti oli varsin antoisaa, mutta veri veti takaisin maarakennusalalle. Näen kyllä, että maarakennuskauppa on pitkällä tähtäimellä järkevämpi vaihtoehto minulle. Tilakoot kasvavat ja traktorien koko kasvaa samaa tahtia, mutta samalla lukumääräinen myynti pienenee. Ehkä tämä maarakennuskoneiden kauppa on tasaisempaa. Ja Rotator on yksi näistä luotetuista, hyvämaineisista konetaloista Suomessa”, tiivistää Väistö.

Miehet ovat olleet kesäkuusta lähtien yhdessä ja Tarmo on perehdyttänyt “junioria” Rotatorin tavoille.

“Olemme kiertäneet yhdessä asiakkaita, jotka ovat olleet tyytyväisiä visiittiin. Edellleen se henkilökohtainen kontakti on tärkeää, vaikka onkin olemassa somet ja sähköpostit. Omasta puolestani toivotan asiakkailleni jatkossakin onnea ja menestystä liiketoimintaan. Asiahan on kaikessa yksinkertaisuudessaan niin, että kun asiakas pärjää, niin konekauppiaskin pärjää. Samassa kauhassa tässä ollaan”, päättää Jelonen juttutuokion.

Eläkepäiviksi hyväkuntoiselle miehelle riittää varmasti puuhaa. Kotona tallissa odottaa vanha Nuffield ensisöintiä. Kaksi 60-luvun menopeliä on jo entisöity entisajan loistoonsa. Toinen kunnostetuista eli Fordson Major on Valtimon mökillä ja ehdassa työkunnossa.  Sinne kotiseuduille Tarmon ja vaimonsa tie viekin varsin usein – ja joulukuun jälkeen ehkä vielä useammin.

Lue seuraavaksi