Uutiset

Työkoneet

Samin Koneurakointi hakee tehoja – AM katupesuriin sivusiirto

Vappuviikolla toimitusjohtaja Sami Sundellilla alkaa kevään urakkakiireet helpottaa, vaikka loppurutistus on vielä käsillä. ”Olemme pysyneet hyvin aikataulussa, vaikka olosuhteet eivät ole olleet parhaat mahdolliset, kun hiekkaa oli paljon ja oli kuivaa. Toukokuun ensimmäisellä viikolla urakka on valmis ja oikein tiukasti ottamalla sen saisi jo ennen vappua tehdyksi.”

Sami Sundell on toisen polven kiinteistönhuoltoyrittäjä, joka perusti oman Kiinteistöhuolto Sami Oy:nsä vuonna 1992. Perheessä on oltu kiinteistöhuoltoyrittäjiä vuodesta 1974, joista 25 viime vuotta Länsi-Helsingin alueella. Karttaa Sundell ei tarvitse Helsingissä kulkiessaan, mutta silti paremmat kartat ovat miehen toivelistalla. ”Tiedonkeruujärjestelmiä on tarjolla useitakin erilaisia versioita, mutta ongelmana niissä ovat liian suurpiirteiset kartat. Järjestelmien hankintaa olen harkinnut useaankin otteeseen, mutta vielä päätös on kaatunut karttapohjiin.”

Sundellin yritys on suurimpia alan yrityksiä, jotka toimivat pääkaupunkiseudulla. Suuremmat ovat valtakunnallisia toimijoita. ”Kyllä meilläkin on valmius lähteä urakoimaan kauemmaskin, mutta töitä on ollut riittävästi lähialueella”, toteaa Sundell.

Urakointiin

Kunnallistekniseen alueurakointiin Sundell lähti mukaan vuonna 2000. Alueena oli Pitäjänmäki-Konala ja tilaajana oli Helsingin kaupungin rakennusvirasto. Toimintaa varten perustettiin myöhemmin erillinen yhtiö: Samin Koneurakointi Oy. Kalustona oli alussa kolme Wille-yksikköä kesä- ja talvikunnossapitovarustein. Seuraavana keväänä tuli imulakaisukone lisää kalustoon.

Vuonna 2003 alkoi Munkkiniemessä vastaava urakka, mutta YIT:n aliurakoitsijana. Tätä hoidettiin neljä vuotta, jonka jälkeen urakoitsija vaihtui toiseen, mutta Pitäjämäen urakka-alue on edelleen Samin hoidossa.

Viime talvikaudella oli Samin Koneurakoinnilla ensimmäiset tiehoitourakat. Tätä varten hankittiin uusi tiehoitoauto, joka varusteltiin monipuolisesti. Toisessa kuorma-autossa on vain auravarustus. Yrityksessä on lisäksi yksi pieni ja matala tiehoitoauto kevyenliikenteenväylien hoitoon ja siinä on muun muassa 4 kuution hiekoitin.

Hiekannostoa

Sundell urakoi hiekannostoa ympäri pääkaupunkiseutua. Kevään aikana Sami siivoaa 2 – 2,5 miljoonaa neliömetriä hiekasta. Sopimuskohteita on 220 ja lisäksi urakointiosuudet. Tehokkaimmillaan liikkeellä on 13 yksikköä. Osa töistä tehdään yötöinä, kuten moottoritiet ja liikenteenjakajat.

Peruskalustona on 5 Willeä varustettuna Hamsteri-harjakonein, 4 imulakaisukonetta ja tiehoitoauto pesulaittein. Harjakoneita Sundell on käyttänyt monia eri merkkejä, mutta päätynyt käyttämään Hamstereita. ”Harjalaatikoista Hamsteri on ylivoimaisesti parhaiten toimiva”, toteaa Sundell. ”Harjalaatikoiden käyttöaika on neljä viikkoa vuodessa. Siksi niiden on oltava tehokkaita ja toimintavarmoja, sillä sesongin aikana ei ole varaa seisottaa laitteita.

”Oikeat koneet oikeisiin kohteisiin, siitä syntyy tehokkuus. Myös työtapojen miettiminen kannattaa. Esimerkiksi tänä vuonna olemme lastanneet kaikki hiekan suoraan kuorma-auton kyytiin, mikä vähentää työvaiheita ja parantaa kokonaistehokkuutta.”

Kalusto on suhteellisen uutta. ”Käyttöasteen on pysyttävä suurena, että pystyy pitämään kalustoa pykälässä. Vaihtoon koneet menevät periaatteessa 7 vuoden tai 5000 tunnin ikäisinä. Sopivan kaluston saamiseksi pitää olla itsekin aktiivinen. Esimerkiksi iso imulakaisukone tuli omana maahantuontina, kun sille ei ollut vielä silloin maahantuojaa.” Samin imulakaisukoneille kertyy 1000-1300 käyttötuntia vuodessa.

Arctic Machinen kanssa tehdyllä yhteistyöllä on jo pitkät perinteet. Ensimmäinen, silloin vielä Salon Terästyön nimissä, hiekoitin tuli syksyllä 1998. Se oli Mitsubishi Canteriin asennettu 1,5 kuutiometrin hiekoitin. Laitteen tiedetään olevan vieläkin liikenteessä. Willen päälle tulivat hiekoittimet syksyllä 2000, ensimmäinen Hamsteri seuraavana keväänä ja kuorma-auton päälle ensimmäinen, 6 kuution säiliöllä varustettu pesuri vuonna 2002. ”Melkein joka vuosi on AM:ltä tullut jotakin uutta”, sanoo Sundell.

Autopesuri

Syksyllä hankittuun tiehoitoautoon tuli Arctic Machinen valmistama pesulaitteisto. ”Muitakin hyviä vaihtoehtoja oli, mutta AM:n eduksi hankinnan ratkaisi sivusiirto”, kertoo Sundell. ”Sen avulla saadaan työleveyttä lisää metri, puoli metriä molemmilta puolilta. Sen ansiosta esimerkiksi bussipysäkkien ja talojen seinustojen pesu onnistuu ilman letkua. Laitteistossa on myös letkupesumahdollisuus ja jossakin se on tarpeen. Sivusiirto tekee pesutyöstä jouhevampaa, kun kuljettajan ei tarvitse nousta autosta pesemään ahtaita paikkoja letkulla.”

AM:n pesujärjestelmä perustuu ruostumattomaan vesisäiliöön, etupesulaitteistoon ja painepesuyksikköön. Viuhka- ja pistesuihkusuuttimia hallitaan pesun aikana toisistaan riippumatta, mikä mahdollistaa erilaisten kohteiden pesun samalla yksiköllä.

Tässä laitteistossa säiliö on vaihtolavarungolla ja se on varustettu omalla dieselmoottorilla. Tämän ansiosta laitteisto on helposti siirrettävä.

Laitteiston pesuteho perustuu suureen vesimäärään korkean (10 bar tässä) paineen kanssa. Pesutehoa säädetään suuttimen reiän kokoa muuttamalla.

”Esimerkiksi pyöräteillä tämä pesee myös kantin päältä. Pääpukki on tässä ihanneratkaisu, mutta pääsuutinten säätöä on vielä kehitettävä. Todella positiivinen kokemus”, kehuu Sundell.

www.arcticmachine.fi

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi