Uutiset

Työkoneet

Robottihitsauksella laatua laitteisiin – JPT Serco

Työlaitevalmistaja JPT Serco Oy on ottanut käyttöön uuden hitsausrobotin. Sen avulla pyritään parantamaan hitsaustyön laatua sekä nopeuttamaan tuotteiden läpimenoaikaa. Uusi robotti oli syyskuun lopulla jo aktiivisessa käytössä ja alku on näyttänyt lupaavalta.
Sercolla ollaan valmistauduttu jo hyvin tulevaan talveen. Piha on täynnä talvityökaluja ja uutta syntyy pajan puolella tasaiseen tahtiin. Sattuipa allekirjoittaneen tehdasvierailun yhteydessä paikalle myös ostoaikeissa oleva asiakas. Ida Toivonen kävi kyselemässä hiekoitinta.

Sercon tarjoama, kiinteistönhoitokoneiden ja pyöräkuormaajien työlaitevalikoima on jo erittäin monipuolinen. Yritysostojen kautta tuoteperheeseen kuuluvat nykyisin Skaala-aurat, TOP-tuotteet sekä uusimpana, keväällä liiketoimintakaupan myötä mukaan saadut Reko-tuotteet, joita ovat muun muassa hiekoitinvaunut, kauhahiekoittimet ja -harjat sekä erilaiset aurat. Ja tietenkin valmistusohjelmaan kuuluvat myös Sercon aikaisemmat omat tuotteet, kuten Vilho-hiekoittimet ja Niilo-harjat.

Sercolla on valmistauduttu tulevaan talveen jo viime keväästä alkaen. Piha on pullollaan valmiita auroja, hiekoittimia ja kauhoja nopeaan toimitukseen kuten Outi Nenonen tässä esittelee.

Yhteistä kaikille edellä mainituille tuotteille on niiden valmistus nykyisin Köyliössä, Rauma-Tampere-tien varrella. Serco on valmistava yritys, mutta myös laitemyynti hoidetaan itse ilman välikäsiä. Yrityksellä on myyntihenkilöt Köyliössä, Lappeenrannassa ja Oulussa. Työlaitteita menee myös vientiin, kuten Viroon, Ruotsiin ja Norjaan. Kahdessa viimeksi mainitussa maassa jakelu hoituu jälleenmyyjien kautta.

Valmistuksen ja laitemyynnin ohella Köyliön tehtaalla on kaikkia tuotteita tukeva varaosavarasto, josta saadaan nopeastikin osia maailmalle. Myös oma suunnittelu tehostaa toimintaa. Kiinteistönhoitoala elää koko ajan ja uusia ideoita kuunnellaan Sercolla tarkalla korvalla, jotta asiakkaiden haasteisiin pystytään vastaamaan nopeasti. Myös nopea tekninen tuki kuuluu Sercon palveluun.

Sercon asiakaskuntaa edustavat kiinteistönhoitoyritykset, kunnat, kaupungit, maatalousyrittäjät, teollisuus sekä erilaiset liikkeet ja laitokset, jotka hoitavat itse kunnossapitoaan.

Laadukasta hitsaussaumaa robotilla

Kesän lopulla käyttöönotettu Motoman Gantry -hitsaussolu koostuu hitsausrobotista sekä kahdesta L-pöydästä. Laitteisto kokonaisuudessaan on lähes kahden saunamökin kokoinen. Kaksi kääntöpöytää eli L-pöytää mahdollistaa jatkuvan hitsauksen. Kun robotti hitsaa toisessa pöydässä olevaa aihiota, voidaan samanaikaisesti toisesta pöydästä irrottaa hitsausvalmis tuote ja kiinnittää taas esihitsattu aihio pöytään. Näin ”pilli” palaa kokoajan. L-pöydän kantavuus on 1 500 kilogrammaa. Niin robotin hitsauspää kuin kääntöpöydät liikkuvat kolmiulotteisesti, joten hitsaustapahtuma voidaan ohjelmoida tapahtuvaksi pääosin alapienana, jolloin saavutetaan laadullisesti paras tulos.

Tarkoituksena on käyttää robottihitsausta suurivolyymisiin tuotteisiin ja osaltaan parantaa hitsaukseen liittyvää ergonomiaa. Robottihitsaussolun käyttöä varten yritykseen palkattiin oma robottioperaattori.

Ida Toivonen (vas.) tutustumassa, miten hiekoituskauha syntyy robottihitsauksessa. Outi Nenonen esittelemässä robottihitsaussolun toimintaa.

Lähirautaa

Kuin sattumalta kesken haastattelun ovesta ilmestyy tuttu asiakas. Ida Toivonen tuli kyselemään hiekoitinta. Ida toimii läheisen suurkanalan tuotantopäällikkönä vastaten laitoksen koko toiminnasta, myös pihan aurauksesta. Aurattavaa piha-aluetta on noin neljä hehtaaria. Idalla on käytössään Kramer 8145T -teleskooppikuormaaja ja siinä Sercon valmistama Skaala 28–53 -aura.

Nyt on herännyt tarve hiekoittimelle, ja sellaista Ida lähti kyselemään Sercolta. Hän arvostaa läheistä toimijaa. Varaosat ovat lähellä kuin myös tekninen tuki, jos sellaisia tarvitaan.

Tässä tapauksessa voidaan puhua todellisesta lähituotteesta, koska Idan auran teräsosat on laserleikattu Sercon naapurissa alihankkijalla. Sen jälkeen hitsauskokoonpano, maalaus ja varsinainen kokoonpano tehtiin Sercolla, josta Ida kävi noutamassa auran omalla koneella. Kyse on siis lähiruuan tavoin hyvin vähän kuljetuspäästöjä aiheuttaneesta tuotteesta, kun sitä ei ole rahdattu pitkiä matkoja pitkin maita ja mantuja.

Ida on nyt aurannut Skaala-auralla yhden talven ja sanoo laitteen käytön olevan helppoa sekä tehokasta. Aikaisemmin hän aurasi lumet kauhalla, jolloin tontin putsaus kesti yhden työpäivän. Skaalalla se hoituu nyt 1,5 tunnissa.

Ida Toivonen on aurannut Sercon Skaala-auralla nyt yhden talven. Kramer 8145T istuu hyvin naisen käteen ja iso Skaala-aura on tehokas ja helppokäyttöinen laite.

”Skaalalla auraaminen on kivaa”, toteaa Ida iloisesti ja rehellisesti. Hän myöntää tykkäävänsä istua työkoneen ratin takana. Toki Kramerilla tehdään muutakin kuin vain auraustöitä. Ison kanalan kunnossapidossa on monenmoista hommaa. Mistä Idalle tulikin mieleen kysellä kanalan siivoukseen soveltuvia työlaitteita, jollaisia ei kuulemma vielä ole kaupallisesti tarjolla. Pallo on nyt heitetty Sercon suunnittelun suuntaan. Jäämmekin mielenkiinnolla odottelemaan, mitä asiasta mahdollisesti kehkeytyy.


Niko Valli hoitaa hitsausrobottisolua. Kuvan hiekoittimen hitsausohjelmassa on kuulemma noin 5 000 riviä koodia.
Kuvassa hitsaussolun toinen kääntöpöytä. Toinen on särmin takana oikealla.
Mika Lintunen aloittelemassa hiekoituskauhan kokoonpanoa.
Ida suunnittelee hiekoittimen hankintaa tulevan talven töihin.
Skaala-aura hänellä jo onkin käytössä.


Lue seuraavaksi