Uutiset

Työkoneet

Konepörssin pojat Baumassa – osa 10

Ja vielä lisää uutuuksia Baumasta. Tässä katsaus Proventian, Sanyn ja Wacker Neusonin osastoihin. Myös Rautajärven Konehuollon miehet tavattiin messuilla.Pakokaasujen puhdistuslaitteita jälkiasennuksena

Oululaisella Proventia Oy:llä oli Baumassa esillä monia ajankohtaisia uutuuksia. Yritys kehittää ja valmistaa polttomoottoreiden pakokaasujen puhdistusjärjestelmiä työkoneisiin ja raskaaseen kuljetuskalustoon. Järjestelmiä toimitetaan jo monille kone- ja ajoneuvovalmistajille ensiasennusosiksi. Nyt tarjolla on myös vanhempaan kalustoon asennettavaksi tarkoitettuja jälkikäsittelyjärjestelmiä, joilla saadaan nostettua olemassa olevan kaluston päästövaatimusluokkaa.

Proventian jälkiasennusratkaisuilla päästään nykyisin jo jopa Euro VI -päästöluokan vaatimustasolle pakokaasujen osalta. Alakuvassa juuri tällainen jälkiasennuspaketti turboahtimen perään sovitettuna. Proventia kehittää ja valmistaa myös akkujärjestelmiä erilaisiin sähkökäyttöisiin ja hybriditoimisiin työkoneisiin. Niistäkin nähtiin esimerkkejä Baumassa.

Pakokaasujen puhdistusjärjestelmä turboahtimen perään asennettuna (vas.).
”Iso” akku.
”Pikku” akku.
SPD:n poravaunuja Rautajärven Konehuollolta


Kangasalla ja Tuusulassa raskaan kaluston korjaamopalveluita tarjoavan Rautajärven Konehuollon tarjonta kasvaa. Yritys aloittaa ruotsalaisvalmisteisten SPD-poravunujen ja -laitteistojen maahantuonnin ja jälleenmyynnin. Rautajärven Konehuollon miehet, yläkuvassa Janne Sipilä (vas.) ja Matti Tuokko (oik.), kävivät Baumassa tutustumassa SPD:n uuteen poravaunuun, joka on nyt saanut oman alavaunurakenteen. SPD:n Magnus Andersson (toinen vas.) ja Herman Lindholm Andersson olivat tuoneet Bauma-messuille esille yrityksen valmistamaa porakalustoa. Tästä kuvan uudesta SPD-poravaunusta myöhemmin lisää lehdessämme.
Ei osastoa, ettei sähköä

Sanyn messukattaus piti sisällään muiden itseään kunnioittavien konevalmistajien tavoin täyssähkötoimisen koneen. Se on tarkoitettu käytettäväksi sisätiloissa ja kaupunkien keskustoissa, joissa edellytyksenä on nollapäästöisyys. Minikoneluokkaan asettuvan Sany SY19E -kaivukoneen omapaino on 1 950 kilogrammaa. Litium-rauta­fosfaatti­akun (LFP) kapasiteetti on 22 kilowattituntia. Sähkömoottorin teho on 15 kilowattia. Toiminta- tai latausaikoja ei kerrota. Levitettävän alavaunun myötä kone on leveimmillään 1 350 millimetriä leveä ja kapeimmillaan 980.

Valmistaja lupaa sähkökäytön myötä 30 prosenttia pienemmät energiakulut sekä 80 prosenttia alemmat ylläpitokulut verrattuna polttomoottorikoneisiin.

Suomessa Sanyn maarakennuskoneita edustaa Machinery Oy Sany Nordic -brändin alla.

Sany SY19E
Wacker Neusonilta uusi pyöräalustainen

Wacker Neusonin ja Kramerin yhteisosastolla riitti koko ajan sen verran tungosta, että Edeco-Toolsin Tuomas Järvistä ja Wacker Neusonin uuden sukupolven pyöräalustaista EW100-kaivukonetta oli vaikea saada samaan kuvaan ilman koneen ympärillä jatkuvalla syötöllä tungeksivaa yleisöä.

Wacker Neuson EW100 on kokonaan uusi, 10 tonnin painoluokkaan sijoittuva kone. EW100:n tuotekehityksessä on kuunneltu pohjoismaisia asiakkaita. Käytännössä se tarkoittaa runsasta varustelutasoa jo koneen lähtiessä tehtaalla, eli lisävarustelun tarve on minimoitu. Hydrauliikkaa sekä muita toimintoja on koneessa runsaasti valmiina erilaisia hydraulisia lisälaitteita varten. Myös meidän kylmät olosuhteemme on huomioitu varustamalla kone kunnollisella lämmityslaitteella ja mahdollisia kesähelteitä varten ilmastointilaitteella. EW100:a liikuttaa Perkinsin 55,4-kilowattinen dieselmoottori. Moottori täyttää Stage V -päästönormit. Siirtonopeus on 30 km/h. Myös 40 km/h kulkeva malli on tarjolla. Maksimi kaivusyvyys on 4,22 ja -ulottuvuus 8,26 metriä. Koneen leveys on 2,45 ja perän kääntösäde 1,69 metriä.

Tuomas Järvinen ja uusi Wacker Neuson EW100.
EW100 takaa päin.

Wacker Neusonin toinen kaivukoneuutuus oli minikoneluokkaan asettuva, uudistunut EZ26. Koneen ulkomuoto on uutta ja ohjaamon ergonomiaa on parannettu. Hydrauliikan tuotosta vastaa nyt yksi iso pumppu. Sitä pyörittää 19 kilowatin dieselmoottori, joka toimii ilman dieselpartikkelisuodatinta.

Wacker Neuson EZ26.

Sähkökäyttöiset työkoneet ovat Wacker Neusonilla jo laajasti edustettuna. Merkiltä löytyy paljon täyssähkötoimisia työkoneita, kuten minikaivukone (EZ17e), jyrä (RD28e), tärylätkiä, 4,5 metriin nostava kurottaja (TH412e), hytillinen pyöräkuormaaja (WL20e) sekä pyörä- ja tela-alustaisia minidumppereita. Monissa niistä on käytössä Wacker Neusonin Battery One -akkujärjestelmä, jossa sama akku sopii moneen eri laitteeseen. Lisäksi tarjolla on erilaisia akkupaketteja ja varavirtalähteitä työmaille. Wacker Neuson -tuotteita edustaa Suomessa Edeco-Tools Oy.

Wacker Neuson WL20e.
Wacker Neuson DW15e -täyssähköminidumpperi.
TH412e-kurottaja vasemmalla.
Varavirtalähde työmaille.
Lue seuraavaksi