Uutiset

Työkoneet

Kivi rikki kiilaamalla

Kaarinalainen Stenmann Oy Ab on aloittanut hydraulisten Yamamoto-kivikiilojen maahantuonnin Japanista. Malleja on kahta eri kokoa. Kivikiila tuo helpotusta kiven irrotukseen siellä, missä syystä tai toisesta räjäyttäminen ei tule kysymykseen. Tiheään asutuilla alueilla esimerkiksi rakennusten vieressä kiilaamalla rikottu kallio tai kivi eliminoi ympäristön vahingoittumisriskin. Kiilaamisesta ei juurikaan aiheudu tärinää tai melua. Kiviroiskeiden vaaraa ei myöskään ole.

Kivikiilan käyttöä varten pitää ensin porata reikä kallioon tai kiveen. Mallista riippuen reiän halkaisijat ovat 102 (HRB-1000) tai 127 millimetriä (HRB-1700). Vaaditut reikäsyvyydet ovat 1,5 tai 2,5 metriä. Valmistajan suositus on porata HRB-1000-mallille reikiä 500–700 ja HRB-1700:lle 700–1 000 millimetrin välein. Ensin mainittu painaa 650 ja jälkimmäinen 1 500 kilogrammaa. Valmistajan antamat halkaisuvoimat ovat 2 550 ja 3 550 tonnia eli puhtia on.

Lännen Louhintatekniikka kiilasi taannoin kiveä rikki Vaasassa Stenmannin maahantuomalla Yamamoto-kivikiilalla.

Kaivukoneen hydrauliikkaan kytketty ja mekaanisesti puomin päähän vaijerilla liitettävä kivikiila asetetaan porattuun reikään. Hydrauliikkapaine työntää sylinterin avulla keskimmäistä kiilaa eteenpäin. Keskimmäinen kiila kohdistaa voiman uloimmille kiiloille. Uloimmat kiilat työntyvät porattua reikää vasten ja halkaisevat kallion.

Terän syöttö tapahtuu portaittain aina välillä iskemällä. Ensin puolet, sitten kolme neljäsosaa ja lopulta koko terän mitta. Rintauksessa edetään reikärivi kerrallaan poistamalla jo irrotettua kiveä työn edetessä. Ylisuuret lohkareet voi rikkoa iskuvasaralla helpommin käsiteltäviksi.

Kiilausta Ruotsinmaalla.

Vaasan kivi vapisee

Lännen Louhintatekniikka Oy käytti ensimmäistä Suomeen tuotua kivikiilaa (HRB-1000) Vaasassa, lähellä sairaalaa. Yrityksellä on pienempää kiilauskalustoa jo ennestään, mutta nyt kokoluokka oli uusi.

Laite oli kiinni Volvon 25 tonnin kaivukoneessa. Kiila vaatii peruskoneelta reilusti painetta (300/500 bar) eli säädöt pitää olla kohdallaan.

Toimitusjohtaja Tomi Oksasen mukaan ensisijaisesti pyritään aina räjäytykseen, mutta kiilaamalla tehty louhinta on joissain tapauksissa räjäytystä kustannustehokkaampi ja järkevämpi. Kaikissa kohteissa ei myöskään voi räjäyttää.

”Kiilaa varten reikiä pitää porata suhteellisen paljon ja niiden pitää olla tietysti syvempiä kuin kiilan terän pituus. Keskiosa terässä iskee alas laajentaen kiilaa sivuille. Tämä nyt koeajettu laite osoittautui erittäin tehokkaaksi ja nopeaksikin”, kehaisee Oksanen.

”Joissain kohteissa kiilaamalla tehtävä irrotus voi tulla räjäytystä kustannustehokkaammaksikin. Katselmusten ja tärinämittausten jäädessä pois saavutetaan säästöjä. Myös ajallista tehokkuutta kyetään kiilaamalla lisäämään, kun esimerkiksi poliisille tehtävää räjäytysilmoitusta ei tarvita. Sen käsittely vie yleensä viikon”, jatkaa Oksanen.

Lännen Louhintatekniikka tekee massalouhintaa sekä asutuskeskuslouhintaa vaikeissa paikoissa. Lisäksi toimenkuvassa on jonkin verran myös koneurakointia, metriporausta sekä avorailojen porausta. Pääasiassa toiminta on keskittynyt Länsi-Suomeen ja etenkin Vaasan ja Seinäjoen talousalueille.

Onnistuu se kiilaaminen Intian pojiltakin.

Lue myös: Lännen Louhintatekniikka Oy – louhii vaikeatkin paikat.


Lue seuraavaksi