Uutiset

Työkoneet

Kattavasti varaosia kaivavaan kalustoon

Lohjalainen, vuonna 2001 perustettu US-Tuonti siirtää painopistettä yhä vahvemmin maansiirtokoneiden varaosiin ja etenkin kaivavan kaluston puolelle. Asiakkaiden tarpeisiin etsitään osia ympäri maapallon ja useisiin valtamerkkeihin tarjolla on hyllytavaranakin hydraulipumppuja, ajo- ja kääntömoottoreita ym. varaosa-arsenaalia. Periaatteena on, että osa etsitään vanhaankin koneeseen, johon esimerkiksi virallinen maahantuoja ei enää kohtuuhintaisena tai ollenkaan osia toimita. Yrityksen omistaja Saku Rautiainen tutkii myös uusia varaosatoimittajia koko ajan. Kevään Baumassakin mies kiersi komponenttihallit varsin tarkasti. Ne, jotka keskivertokävijältä jäävät hyvin usein väliin.

US-Tuonnin alkuperäinen toimenkuva oli mönkijöiden myynti ja huolto. Maarakennuskoneiden osia on tuotu maahan pian 10 vuotta.

“Mönkijäbisnes on jäänyt viime vuosina hieman taka-alalle. Olen myynyt Suomeen noin tuhat uutta mönkijää, joten toki vastaamme edelleen niiden huollosta. Tarkoitus on kuitenkin lisätä maarakennuskoneiden varastonimikkeitä tulevaisuudessa ja panostaa tähän sektoriin entistä enemmän. Tarve tuntuu vain kasvavan, sillä kesällä puhelin on soinut kiihtyvään tahtiin”, aloittaa US-Tuonnin toimitusjohtaja Saku Rautiainen.

Eniten Rautiainen toimittaa muun muassa hydrauliikan komponentteja Doosan/Daewoo, Volvo/Samsung ja Hyundai -merkkisiin koneisiin, mutta myös muihin markkinoilla oleviin konemerkkeihin osia etsitään tutuilta toimijoilta niin Euroopasta kuin Aasiasta. Varaosatoimittajia on esimerkiksi Belgiassa, Englannissa ja Koreassa.

“Toimin mahdollisimman pienellä organisaatiolla, joten pystyn toimittamaan varaosat kilpailukykyiseen hintaan”, jatkaa Rautiainen ja viittaa itseensä ja työpöydällään oleviin tietokoneeseen ja puhelimeen.

Ennakointi kannattaa

Rautiaiselle on kehkeytynyt vuosien saatossa hyvä toimijaverkosto, jonka kautta varaosia löytyy nopeallakin aikataululla. Usein mies on myös vanhojen koneiden ainoa toivo.

“Olen tänäkin vuonna pelastanut muutaman konevanhuksen takaisin työelämään. Jos koneen arvo on noin 20 000 euroa ja maahantuojalta/valmistajalta saisi rikkoontuneen tilalle uuden hydraulipumpun 11 000 eurolla, niin korjaamatta jää. Tällaisiin etsin edullisempia vaihtoehtoja ja niissä on usein onnistuttu. Voi olla myös niin, että maahantuojan tai valmistajankaan valikoimissa ei kovin vanhoja osia enää ole.”

Saku Rautiainen ja yrityksensä US-Tuonti tuovat maailmalta maarakennuskoneiden varaosia useisiin valtamerkkeihin. Mies, tietokone ja puhelin -organisaatiolla operoiva Saku kertoo tarjoavansa esimerkiksi hydrauliikan komponentteja varsin kilpailukykyiseen hintaan.

Hydraulikomponenttien valmistajia ei maailmassa kovin montaa ole ja Rautiainen sanoo myyvänsä täysin samoja osia kuin alkuperäiset ovat. Muun muassa Kawasaki ja Rexroth ovat päämerkkejä hydrauliikan pumpuissa ja moottoreissa.

“Usein konevalmistajat laittavat komponenttien päälle oman merkkinsä ja laajan organisaation kautta myytävän komponentin hinta tahtoo nousta. Kun puhun asiakkaalle tarvikeosista, on useimmiten kyseessä täysin alkuperäistä vastaava osa, jolle annan takuun. Hieman jotkut asiakkaat kavahtavat tarvikeosa-nimitystä, mikä on aivan turhaa. Myös valmistajien omilla logoilla varustettuja osia toimitetaan kyllä”, lupaa Rautiainen.

Rautiaiselle on vuosien mittaan muovautunut vakioasiakasjoukko, mutta usein soittaja on uusi yksittäinen asiakas, jolla on ongelma. US-Tuonti ei pitäydy pelkästään hydraulikomponenteissa, vaan esimerkiksi injektoreita moottoreihin, mittaristoja, istuimia ym. on asiakkaille toimitettu.

“Minulla oli Okra-näyttelyssä osasto ja siellä kyseltiin kaikenlaisia osia. Maatiloilla on usein käytössä sitä varttuneempaa kalustoa, joiden varaosiin ei enää kannata maltaita sijoittaa. Esimerkiksi hydraulipumppu kannattaa vaihtaa ennakoiden. Jotkut vaihtavat 8000 tunnin kohdalla ja pelaavat varman päälle. Joku ajaa 10 000 ja toinen 13 000 tuntia ennen vaihtoa. Ja sitten on niitä, jotka vaihtavat vasta pumpun rikkoonnuttua. Tällöin metalia pääsee yleensä venttiileihin ja muualle järjestelmään, joten vahinko on melkoinen”, valistaa Rautiainen.

“Paitsi nykymalleihin, meiltä kannattaa kysyä osia vanhempiinkin. Olipa kone sitten vanha Åkerman tai UH-perheen Hitachi, on minun työtäni pyrkiä ratkaisemaan ongelma asiakkaan eduksi”, päättää Rautiainen.

US-Tuonnin palveluksessa on nyt hydrauliikka-alan asiantuntija, joten jatkossa komponenttien huoltoon ja korjauksiin panostetaan myös enenevissä määrin. US-Tuonnin osastolla FinnMetkossa (1.-3.9.2016) miestä voi käydä jututtamassa. Osaston numero on 844.

Lue seuraavaksi