Uutiset
ITR Finland valmistaa alavaunuja Kokkolassa
ITR Finland tunnetaan yhtenä Suomen suurimmista maansiirtokoneiden varaosia myyvistä yrityksistä. Moni ei kuitenkaan tiedä, että ITR valmistaa vuosittain kymmeniä telakäyttöisiä alavaunuja Kokkolan tehtaallaan. Näitä alavaunuja toimitetaan pääosin materiaalinkäsittely- ja paalutuskoneisiin. Suurin osa asiakkaista on kotimaisia laiterakentajia, mutta vientiinkin alavaunuja menee jo merkittävä osa tuotannosta. Alavaunutyyppeinä on sekä kiinteitä että levitettäviä alavaunuja, joita käytetään pääasiassa paalutuskoneissa. Materiaalinkäsittelykoneissa käytetään niin sanottuja portaalialavaunuja, joissa kääntökehä on nostettu korkealle jalkarakenteen avulla. Tämä siksi, että ylävaunu saadaan riittävän korkealle hyvän näkyvyyden takaamiseksi esimerkiksi laivoja tai junan vaunuja lastattaessa.
Valmistettavien alavaunujen paino on 3–100 tonnia. Niitä käyttävien työkoneiden kokonaispaino on 20–400 tonnia. Tuotannossa pääpaino on suurien alavaunujen valmistuksessa.
Kokkolassa on suunniteltu ja valmistettu alavaunuja jo vuodesta 1983 lähtien. Tuolloin toiminta tapahtui Ab A. Häggblom Oy:n nimen alla. Vuodesta 2022 lähtien alavaunu- sekä varaosaliiketoiminta on jatkunut ITR Finlandina. ITR Finlandin omistaja ITR Usco S.p.A. on yksi maailman suurimmista maansiirtoalan varaosavalmistajista ja -myyjistä. Konsernin liikevaihto on miljardi euroa. Se antaa tukevan selkänojan ITR Finlandin kehittymiselle.
Miten hyvä ja kestävä alavaunu tehdään?
Kaikki lähtee läheisestä yhteistyöstä asiakkaan kanssa. Ensin on ymmärrettävä lopputuotteen ominaisuudet erityisesti ääritilanteissa. Se on kuitenkin vain osa totuutta, koska myös arkinen ajoalusta ja muu ympäristö vaikuttavat asiaan. Telastoon kohdistuvat kuormitukset ovat hyvin erilaisia alustasta riippuen.
Pääsuunnittelija Jyrki Övermarkilla on pitkä kokemus, millainen perusrakenne kulloinkin toimii parhaiten. Materiaalipaksuudet lasketaan nykyaikaisin metodein materiaalia säästämättä ja lujuudesta tinkimättä. Telaston muut komponentit, kuten ketjut, telakengät, rullat, kiristimet ja ajovaihteet, valitaan ITR Finlandin omalla, pitkään hiotulla ohjelmistolla.
Käytettävät komponentit ovat ITR-konsernin omaa tuotantoa. Niitä varastoidaan Kokkolassa, mutta tarvittaessa emoyhtiön päävarasto Modenassa Italiassa on käytettävissä. Päävarastossa on osia 60 miljoonan euron arvosta.
On myös tärkeää, että suunnittelutyö on koko ajan asiakkaan suuntaan avointa ja välitöntä. Tällöin voidaan olla varma siitä, että kokonaisuus toimii asiakkaan haluamalla tavalla.
Teräsrakenteet
ITR Finland käyttää vain Suomen suurimpia ja tunnetuimpia terästoimittajia, joiden laatuun voi luottaa. Tuotantotilaa hitsaukselle ja koneistukselle on käytössä 1 400 neliömetriä ja nosturikapasiteettia 20 tonnia. Teräsleikkeet saapuvat hitsaamoon, jossa ne tarkistetaan ja lajitellaan eri hitsauspisteisiin. Hitsareiden käsissä leikkeet alkavat hahmottua suuremmiksi kokonaisuuksiksi. Esikokoonpanon (heftauksen) jälkeen viimeistelyhitsauksia tehdään paljon myös robotilla, jolloin saadaan laadukasta hitsausjälkeä. Robotin apuna on kaksi kappaleenkäsittelylaitetta 500 ja 3 000 kilogramman kuormille.
Koneistus
Hitsauksen jälkeen tehdään tarvittavat koneistukset. Näin saadaan eliminoitua hitsauksen aikana mahdollisesti syntyneitä muodonmuutoksia. Koneistukset tehdään FTP Ronin M-120 -koneistuskeskuksella. Sen työstörajat on X=12 000, Y=1 500 ja Z=3 000 mm. Keskus on varustettu pyörivällä pöydällä, jonka kantavuus on 15 000 kilogrammaa. Hitsauksen ja koneistuksen jälkeen on vuorossa hiekkapuhallus, jonka jälkeen maalaus. Ne kaikki teetetään yhteistyökumppaneilla.
Kokoonpano
Maalaamosta runko matkaa 1 600 neliömetrin kokoonpanohalliin, jossa on käytettävissä 28 tonnia nostava nosturi. Kokoonpanopisteellä odottavat telaston komponentit sekä muut tarvittavat osat, kuten hydrauliikkaputket ja sähkösarjat. Viimeisenä vaiheena kokoonpanossa alavaunu suojataan kuljetuksen ajaksi. Näin asiakas saa aina siistin tuotteen.
Kokoonpano suoritetaan laadukkailla työkaluilla, jolloin esimerkiksi pulttien kiristysmomentit saadaan tarkasti oikeiksi. Asentajat ovat pitkän linjan ammattilaisia. Pisimmät työurat ovat yli 20 vuoden mittaisia.
Alavaunuvalmistukseen liittyvissä asioissa asiakkaita palvelee ITR Finlandin toimitusjohtaja Markus Jansson. Vaativien teräsrakenteiden sekä suurten kappaleiden koneistusasioista kertoo lisää Tomi Luomala.