Uutiset

Työkoneet

Kaivuu ja maansiirto Simo Jalonen Laitilasta on vahvasti perheyritys

Suomen ensimmäinen, kuuden tonnin kokoluokkaan sijoittuva Doosan DX60R löytyy Laitilasta. Kaivuu ja Maansiirto Simo Jalonen liitti sen osaksi Doosan/Daewoo-perhettään. Ensimmäinen Daewoo tuli Jaloselle vuonna 2001 ja nyt ostettu DX60R on järjestyksessään jo seitsemäs saman valmistajan kone.  Kaksi on jo mennyt menojaan, joten viisi on vielä kalustoluettelossa.

”Kuljettajan merkitys ja tärkeys on nykyaikana vain kasvanut. Tänä päivänä konekuskille ei riitä vain taito ajaa konetta. Työmailla on otettava kokonaisvastuu ja heti alusta alkaen olisi osattava työskennellä itsenäisesti. Työmaan sujuminen on usein kuljettajan vastuulla ja mm. vaaituslaitteita on osattava käyttää. Tässäkin suhteessa perheyrityksestä on etua. Kuljettajapula on suuri, vaikka täällä Laitilassakin koulutusta on. Olen kuitenkin sitä mieltä, että vain harvoista kurssille osallistuvista tulee loppujen lopuksi kuskeja. Motivaatio kaikilla ei ole ihan kohdallaan. Ainakaan jos kurssille on komennettu työvoimaviranomaisten toimesta”, tietää Jalonen. ”Hyvältä kuljettajalta vaaditaan myös sosiaalisia taitoja. Asiakkaat täällä ovat mukavia ja kuljettajan on työmailla osattava palvella muutenkin kuin koneella. Työmaa on myös pidettävä siistinä ja lopputuloksen on oltava kaikin puolin asiakasta tyydyttävää. Näin taataan töitä tulevaisuudessakin. Hyvin tehty työ on paras mainos mitä ajatella saattaa.” Jalonen aloitti yrittäjäuransa 70-80 luvun taitteessa. Tuolloin kotitilalla harjoitettiin vielä myös maanviljelystä. Tarina on tuttu eli alussa oli yksi mies – yksi kone. Ensimmäiset vuodet vierähtivät Vammaksen puikoissa. 90-luvun taitteessa traktorikaivuri vaihtui ensimmäiseen pyörivään kaivukoneeseen ja sitäkin nyt kymmenkunta ihmistä työllistävä Jalonen ajoi vielä itse. ”Vieläkin yritän silloin tällöin ajaa koneita myös itse, mutta tahtoo aika kulua junailuhommissa. Koneitten ajamisesta kuitenkin pidän ja ammattitaitoa silläkin puolella on syytä pitää yllä”, tuumaa Jalonen. Jalosen työmaat ovat pääasiassa Laitilassa ja muualla Vakka-Suomessa. Kovin pitkiä matkoja ei siis tarvitse kulkea eikä reissupäiviä tule. ”Rakentaminen on Laitilassa ollut vilkasta ja tasaista vuosikaudet. Vielä ei näköpiirissä ole mitään suurta hiipumista. Me teemme pääasiassa rakennuspohjia ja kunnallistekniikkaa. Parhaillaan yksi kone on töissä myös Lemminkäisellä, tuossa Laitila-Eura tien parannustöissä”, lopettaa Jalonen. Yrityksen kaivava kalusto on nykyään Daewoo- ja Doosan merkkistä. Painoluokat ovat välillä 6-22 tonnia. Kalustossa on neljä tela-alustaista ja yksi pyöräalustainen kaivukone.

Ensimmäinen Suomessa

Jalosen uusin hankinta on ensimmäinen Suomeen tullut Doosan DX60R. Kyseessä on kuuden tonnin painoinen, lyhytperäinen malli. Uusinta uutta Doosanilta. Kokoluokka sopii Jalosen mukaan hyvin omakotitalojen työmaille. Kapeus ja kompakti koko takaavat, että kone sopii ahtaisiinkin paikkoihin. Suorituskykyä kuitenkin riittää yllättävästi. Moottorina Doosanissa on Yanmarin 3,3 litran Stage IIIa diesel, josta tehoa saadaan 37,6 kilowattia eli noin 50 heppaa. Rexrothin valmistama hydraulipumppu jakaa öljyä kaivuliikkeille ja ajolle 2×58 litraa. Käännölle menee maksimissaan 35,6 litraa minuutissa. Konetta ajava Mikko kiittelee ajon ja kaivulikkeitten yhteiskäyttöä. Usein nurkkahommissa tarvitaankin molempia yhtaikaa. Kaksinopeuksinen voimansiirto antaa maksiminopeudet kaksi ja neljä kilometriä tunnissa. Ohjaamo on sama kuin pitkäperäisissä koneissa eli tilaa on reilusti lyhytperäiseksi malliksi. Mikko kiittelee ohjaamoa aiempaa hiljaisemmaksi. Valmistaja lupaa melutason nyt olevan alle 80 desibeliä eli noin 77. Kokemusta hänellä on myös pienemmästä mallista DX55. Nyt ohjaamosta löytyy myös kunnon ajopolkimet, eikä pelkästään ajovivut. Istuin ja vipukonsoli on säädettävissä erikseen. Ilmastointilaite ja tyhjäkäyntiautomatiikka ovat myös koneessa vakiona. Kauhankääntäjän proportionaaliohjaus näyttää olevan myös Mikolla hanskassa. Sen verran jouhevasti peukalopyörät saavat kyytiä ja kauha pyörii kaivantoa täytettäessä. Aiemmin oli kaivettu omakotitalon tontille sadevesiputki ja täyttäminen näytti käyvän kätevästi. Kauhanvarsivaihtoehtoja koneeseen on kaksi eli 1480 ja 1900 millimetriä. Jalosen koneessa on lyhyempi versio, jolloin kaivu-ulottuma maantasossa on tehdaskauhalla 6130 millimetriä. Pyörittäjällä ja suomalaisilla kauhoilla hieman enemmän. Maksimi kaivusyvyys liikkuu 3700 millimetrin paremmalla puolella. Vastapainoa saa tarvittaessa lisää 900 kilon painoisena. Kumitelan leveys on 400 ja peränylitys 1090 millimetriä. Moottoritila avautuu avarasti ja koko ohjaamo on kipattavissa ylös. Näin mm. venttileihin pääsee käsiksi hyvin. Polttoainesäiliön koko on 78 litraa. Koneen leveys on 1.980, kuljetuspituus 5.600 ja korkeus 2.560 millimetriä.

www.daetek.fi

Lue seuraavaksi